Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 10 noiembrie 2022 07:05 / Actualizat joi, 10 noiembrie 2022 15:25
Cine conduce clasamentele din primele două eșaloane nu are dreptul la nimic. Farul nu poate participa în cupele europene, iar CSA Steaua nu va fi primită în „A” nici dacă-și va păstra primul loc până la sfârșitul stagiunii
Fotbalul românesc rămâne unul în care lucrurile nu stau așa cum par să fie. Farul e lider în prima ligă, pe un loc care i-ar permite să participe în preliminariile Champions League în vara anului următor, dacă „rechinii” l-ar păstra până la sfârșitul sezonului. În eșalonul secund, CSA Steaua conduce clasamentul și, teoretic, ar promova dacă ar rămâne prima și la final.
În realitate, Farul nu poate participa în cupele europene, iar Steaua nu are dreptul să promoveze. Dacă dobrogenii devin campioni, în Champions League va merge a doua clasată. Cu Steaua campioană a ligii secunde, în „A” ar urca a doua și a treia din ierarhie.
E Farul? E Viitorul? E un club nou?
Hagi și oamenii lui mai speră să întoarcă situația în favoarea lor, ei au deschis un proces la TAS în care contestă decizia Comisiei de Licențiere, care le refuzase dreptul de a participa în cupele europene. Gică Popescu a anunțat la Antena 1 că primul termen la Lausanne a fost programat pentru decembrie.
Dacă Farul câștigă procesul, va căpăta licența europeană. Dacă nu, dobrogenilor le va fi interzisă participarea în competițiile continentale încă un an de la vară încolo!
Cum a ajuns clubul în situația aceasta? Hagi a preluat numele Farul în vara anului 2021 și a lipit denumirea aceasta peste echipa sa din prima ligă, Viitorul. Interesul lui Gică a fost să-i atragă astfel pe suporterii „marinarilor” și să-și mute echipa la Constanța atunci când va exista un stadion nou, un proiect care urmează să fie demarat în curând.
În sezonul trecut, într-un moment în care mai sperau să prindă un loc în cupele europene, dobrogenii au aplicat pentru licență. Departamentul de Licențiere din FRF i-a anunțat că UEFA le-a respins solicitarea.
Comisia UEFA a considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou. Iar un club nou nu are dreptul să participe în cupele europene în primii trei ani. Dacă judecata aceasta a federației europene a fost corectă, Farul nu ar fi trebuit să primească nici licența pentru prima ligă internă, pentru că nici Federația nu mai permite o fuziune.
Iar constănțenii se apără în procesul de la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv inclusiv cu argumentul acesta: „Înainte să schimbăm numele clubului am solicitat și am primit aprobarea FRF”.
La Steaua e și mai clar
Farul mai speră să câștige procesul cu UEFA și să fie primit în cupele europene. Steaua nu are ce să conteste, nu are pe cine să dea în judecată, trebuie să accepte că mai devreme de 2024 nu are cum să promoveze.
CSA e o societate de drept public, iar Legea Sportului prevede că membre ale unei ligi profesioniste pot fi doar societăți de drept privat. Vasile Dîncu a modificat statutul CSA înainte să părăsească funcția de ministru al apărării, astfel încât să permită asocierea dintre Clubul Sportiv al Armatei și un privat.
Ar fi o soluție care ar putea permite promovarea în viitor. Juristul Talpan a contestat agresiv decizia lui Dîncu, pe care l-a acuzat că în felul acesta pune în pericol iar marca Steaua, care ar putea să ajungă pe mâna unui privat așa cum a ajuns în 2003 pe mâna lui Becali.
Un sfert din campionat nu poate promova
Din liga a doua promovează direct primele două clasate, iar următoarele două participă la baraje de promovare/salvare cu a 13-a și cu a 14-a din prima ligă. Calculele sunt cu mult mai complicate de atât, pentru că există cinci cluburi în divizia secundă care nu au dreptul să promoveze: Steaua, Șelimbăr, Slatina, Dumbrăvița, Minaur Baia Mare.
Steaua va fi, aproape sigur, în play-off, unde s-ar mai putea califica vreo formație lipsită de dreptul de a urca în "A". Play-off-ul în care vor participa șase echipe ar putea conține două cluburi fără drept de promovare, așa că restul de patru ar lupta doar ca să delimiteze care avansează direct în primul eșalon și care merge la baraj.
Dacă în play-off ar accede trei sau mai multe echipe cărora le este interzisă promovarea, socotelile se complică și mai mult, ar trebui să participe la baraj măcar o formație din play-out.
Cum a reacționat Farul
Clubul Farul a emis un comunicat după articolul publicat de Gazeta Sporturilor.
Cu subtitlul „E Farul ? E Viitorul ? E un club nou ? ” autorii articolului vorbesc despre „preluarea numelui Farul’” sau despre o „fuziune”, ca și cum nu se știe exact ce s-a întâmplat la clubul nostru și nimeni nu mai știe care este clubul care participă în campionatul național de fotbal din anul 2021-2022.
Mai mult, fără a consulta regulamentele sportive naționale și internaționale și fără a obține informații oficiale de la forurile noastre sportive, aceștia își permit să discute inclusiv despre dreptul nostru de participare în Superligă, ca urmare a modificărilor efectuate de noi. Prin cel puțin două comunicate de presă anterioare, am transmis celor interesați ce modificări au existat la clubul nostru în vara anului 2021 și pentru ce am făcut acest lucru.
Am confirmat în lunile trecute că avem un litigiu pe rolul TAS legat de această problemă, pornit și de la monitorizarea presei sportive din țara noastră, litigiu în care credem că se va stabilii exact că tot ceea ce am făcut a fost doar pentru binele fotbalului și, în mod deosebit, pentru binele constănțenilor.
Dorim să transmitem încă o dată cititorilor Gazetei Sporturilor că modificările juridice realizate de către noi în vara anului 2021 s-au făcut în temeiul dispozițiilor regulamentare și, în urma realizării acestora, nu am urmărit și nu am obținut nici un rezultat sportiv sau de altă natură
- comunicat Farul
Rapid - Farul 0-2 / Gheorghe Hagi: „Aștept să vină acționarii și atunci vom fi puternici!”
Citește și:
Derby-ul cu FCSB a lăsat urme în tabăra lui Adi Mutu: „Ne-a debusolat, am avut o săptămână grea”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”