Articol de GSP - Publicat marti, 02 martie 2021 09:26 / Actualizat marti, 02 martie 2021 12:16
Daniel Gherasim, fostul portar al Stelei din perioada 1990-1998 și fost președinte al clubului între 1998 și 2000, a vorbit la GSP LIVE despre disputa dintre FCSB și CSA pentru marca, numele și palmaresul Stelei.
Fostul conducător al roș-albaștrilor a analizat lupta juridică dintre cele două entități, explicând cum s-a făcut privatizarea secție de fotbal de la CSA Steaua și de ce crede că echipa din Liga a 3-a este continuatoarea echipei care a câștigat Cupa Campionilor.
VIDEO Daniel Gherasim, despre conflictul CSA Steaua - FCSB:: „Armata nu a desființat niciodată secția de fotbal”
„Din ce îmi aduc aminte, Cristi Gațu era comandatul clubului. El a demarat acest proiect. S-a trecut în acel statut să fie 102 sau 105 membri fondatori ai Asociației Fotbal Club Steaua. Toţi trebuiau să aibă minimum cinci ai în club.
După aceea s-a creat Consiliul de Administrație, cu Viorel Păunescu președinte. Eram și eu în el. Și trei reprezentați ai Ministerului Apărării Naționale. Erau 9 membri care luau decizii. Au trecut anii și probabil că investiții în fotbal nu au mai fost.
Eu am plecat în primăvara lui 2000, dar am mai lucrat în club. S-au făcut schimbări... Cred că s-a apelat la domnul Becali atunci, eu nu l-am cunoscut. Când eram la AFC el nu venea. Probabil că a fost un investitor care a zis «Pe banii mei, hai să iau eu deciziile».
Probabil că AFC-ul a intrat în faliment și au făcut ca societatea nouă să preia secția de fotbal. Din ce îmi aduc aminte, în protocolul dintre Clubul Steaua și AFC, prin Hotărâre de Guvern, s-au dat gratuit stadionul, terenurile de antrenament, hotelurile.
Foarte important pentru tot ce se discută azi, acolo era scris că AFC e continuatoarea de drept a secției de fotbal de la CSA Steaua. Când ea a dispărut, nu știu și nu cred că la noua societate s-a trecut asta.
Să vă mai spun un lucru, secția de fotbal a Armatei nu a dispărut niciodată. Chiar dacă unii zic că s-a reînființat. Exista, dat nu era activitate. În 2013 sau 2015 s-a reluat activitatea. Din punctul meu de vedere, Steaua din Liga a 3-a este Steaua. Pe mine mă reprezintă. Secția nu a fost desființată. S-au început aceste procese și cred că Armata va avea câștig de cauză”, a spus Daniel Gherasim la GSP LIVE.
87 de meciuriare Gherasim în poarta Stelei, în perioada 1990-1998
Conținutul integral al protocolului dintre MApN și AFC Steaua, din 7 martie 1999
Întreaga tranzacţie a fost obiectul unui protocol, semnat şi ştampilat pe data de 7 martie 1999. În deschiderea acestui document, pe care Gazeta Sporturilor îl publică astăzi în întregime, sunt următoarele semnături:
- Victor Babiuc, ministru de stat în Ministerul Apărării Naţionale
- Constantin Degeratu, general de corp de armată, şeful Statului Major General
- Ioan Mircea Plângu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politică de Apărare
- Viorel Păunescu, preşedintele Asociaţiei Fotbal Club Steaua
Toţi cei 4 şi-au pus semnătura peste ştampila instituţiei pe care o reprezentau şi peste cuvântul „Aprob".
- Ministerul Apărării Naționale transmite dreptul de folosință gratuită Asociației Fotbal Club Steaua București pentru spațiile și terenurile aflate în administrarea ministerului, după cum urmează:
- stadionul Ghencea, compus din: tribuna oficială, tribuna I, tribuna a II-a, peluza I, peluza a II-a și parcările de la tribuna oficială
- terenurile de antrenament (nr. 4, 5, 6 și 7);
- terenurile de minifotbal;
- terenul dintre tribuna I și fabrica de confecții, adicent parcării;
- parcările betonate;
- garajul din tablă ondulată;
- clădirea centrului de copii și juniori - parțial;
- baza hipică. - Bazele de pregătire sportivă de la Săftica, Snagov, Forban-Predeal, din Calea Plevnei nr. 114 București vor putea fi folosite de Asociația Fotbal Club Steaua București cu acordul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, potrivit calendarului sportiv.
- Ministerul Apărării Naționale este de acord ca personalul Asociației Fotbal Club Steaua București să aibă acces pentru tratament și recuperare în spitalele militare, policlinicile militare și sanatoriile aflate în administrarea sa, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
- Ministerul Apărării Naționale va asigura, în limita posibilităților și la cererea asociației următoarele:
- cazarea sportivilor și arbitrilor, precum și servitul mesei în hotelurile și căminele militare de garnizoană din București și alte garnizoane
- cazare echipelor de fotbal din țară și din străinătate pentru organizarea de turnee și jocuri amicale sau oficiale. - Ministerul Apărării Naționale va asigura Asociației Fotbal Club Steaua București, la cerere, mijloacele de transport necesare desfășurării activității sportive de performanță.
- Ofițerii și subofițerii aflați pe statul de organizare a fostei secții de fotbal profesionist, din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, vor fi detașați la Asociția Fotbal Club Steaua București, conform prevederilor legislației în vigoare. Drepturile bănești cuvenite personalului mai sus menționat vor fi asigurate de Asociația Fotbal Club Steaua București.
- Paza și deservirea bunurilor folosite în exclusivitate de către Asociația Fotbal Club Steaua București se va asigura prin grija acesteia.
- Asociația va achita furnizorilor cheltuielile pentru utilități (energie electrică, apă-canal, gaze, energie termică, telefon, abonamente etc.) în baza contractelor încheiate de asociație. În perioada folosirii clădirilor, asociația are obligația de a executa în bune condițiuni lucrările de întreținere și reparații necesare, fiind interzisă realizarea de lucrări care afectează strucutra de rezistență sau moficarea acesteia. La sfârșitul perioadei de folosință imobilele vor fi preluate în bună stare, cel puțin la nivelul transmis.
- Spațiile și terenurile prevăzute la punctul 1 din prezentul protocol vor fi folosite în mod gratuit de către asociație, iar pentru serviciile prevăzute la punctele 2, 3, 4 și 5 din protocol asociația va suporta, în baza unor contracte încheiate, plata tarifelor prevăzute de normele legale.
- Marca de identificare a Asociației Fotbal Club Steaua București este cea înregistrată la Oficiul de Stat de Invenții și Mărci, conferind asociației dreptul asupra mărcii, dobândit și protejat prin Legea nr. 84/15.04.1998.
- Lucrările de construcții prevăzute la punctul 1, aflate în momentul încheierii protocolului în execuție și finanțate din alte surse decât bugetul de stat, vor fi continuate de Ministerul Apărării Naționale, prin înscrierea lor în programul propriu de invenții, potrivit prevederilor legale. La finalizare, acestea reprezintă proprietate a statului, în administrarea Ministerului Apărării Naționale, și vor fi folosite, cu titlu gratuit, de Asociația Fotbal Club Steaua București, în condițiile din punctul 1 din prezentul protocol.
- Datoriile și creanțele CSA Steaua și ale fostei secții de fotbal profesionist, contracte anterior datei de 8 iulie 1998 în exclusivitate pentru componenții echipei de fotbal, tehnicieni și antrenori, precum și cele legate de participarea echipei la competițiile interne și internaționale, vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua București în baza unei convenții. Mijloacele fixe și mijloacele circulante existente în gestiunea fostei secții de fotbal profesionist a Clubului Sportiv al Armatei Steaua la data semnării protocolului vor fi preluate de Asociația Fotbal Club Steaua pe baza unui proces-verbal de predare-primire distinct.
- Prezentul protocol se încheie pe o perioadă de 20 de ani cu începere de la data semnării. Cu acordul ambelor părți, perioada de valabilitate a protocolului se poate prelungi. Protocolul își poate încheia valabilitatea și înainte de expirarea perioadei stabilite, prin notificarea scrisă a uneia dintre părți adresată celeilalte, cu cel puțin 90 de zile anterior datei când se dorește acest lucru.
În caz de nevoi ale Ministerului Apărării Naționale determinate de situații excepționale, Asociația Fotbal Club Steaua București va elibera imediat spațiile și terenurile folosite conform prezentului protocol. - Forța majoră exonerează de răspundere partea care o invocă, cu cerința notificării scrise în termen de cinzi zile de la apariția cazului de forță majoră.
- Spațiile și terenurile care fac obiectul prezentului protocol se vor preda pe baza de proces-verbal, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 66 din 04.02.1999. Predarea-primirea se va efectua în prezența unei comisii constituite prin grija Direcției Construcții și Domenii Militare, alcătuită din reprezentanți ai structurilor care au avizat favorabil prezentul protocol, precum și altele în raport cu nevoile ce se impun.
- Spațiile și terenurile folosite în exclusivitate de Asociația Fotbal Club Steaua București pot fi închiriate cu acordul prealabil al Ministerului Apărării Naționale, pot face obiectul de activitate al asociației. Pentru realizarea unor investiții sau modificări la structura spațiilor deținute în folosință este necesar avizul prealabil al Ministerului Apărării Naționale.
- Asociația Fotbal Club Steaua București se obligă să pună la dispoziția Ministerului Apărării Naționale, în mod gratuit pe durata termenului de valabilitate a protocolului: o lojă, 20 de locuri la fotolii și 20 de locuri la tribuna "O" ale stadionului Ghencea.
- Prezentul protocol conține patru file și s-a încheiat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte, urmând ca Direcția Construcții și Domenii Militare să transmită fotocopii structurilor interesate.
Palmaresul deținut de CSA Steaua:
- 21 de titluri de campioană în Liga 1
- 20 de Cupe ale României
- 4 Supercupe
- 1 Cupa Campionilor Europeni
- 1 Supercupa Europei
Palmaresul deținut de FCSB:
- 5 titluri de campioană
- 3 Cupe ale României
- 2 Supercupe
- 2 Cupe ale Ligii