Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 16 martie 2020 17:00
Gigi Becali solicită prim-ministrului să suporte plata salariilor fotbaliştilor pe perioada în care nu se joacă Liga 1, iar Valeriu Argăseală promovează o petiţie prin care mediul de afaceri cere ajutor de la Palatul Victoria
FCSB e primul club din Liga 1 care solicită Guvernului să intervină şi să ofere sprijin inclusiv pentru echipele de fotbal. Gigi Becali a avut luni la prânz o intervenţie la Pro X în care a anunţat că nu mai este dispus să achite în întregime sau poate chiar deloc salariile fotbaliştilor săi.
Gigi Becali: "E forţă majoră şi se pot face nişte reguli"
"Dacă nu munceşti, atunci nu câştigi bani. E forţă majoră şi se pot face nişte reguli, gen le plăteşti 30%, 50% sau 60%. Sau nu se plătesc deloc în această perioadă, iar contractele lor se prelungesc automat cu câte săptămâni sau luni se suspendă campionatul. Sau mai e o variantă, Guvernul să suporte salariile în timp ce o activitate nu se poate desfăşura din cauza acestui virus", a declarat Becali.
În plus, preşedintele FCSB, Valeriu Argăseală, susţine o iniţiativă pentru ajutorarea mediului de afaceri. De fapt, fostul arbitru asistent e de acord cu o iniţiativă a SmartBill, care a oferit o petiţie pe care să o semneze cât mai mulţi manageri din mediul de afaceri şi care să ajungă pe masa Guvernului.
În cadrul acestei petiţii, sunt solicitate adoptarea a peste 20 de măsuri, prin intermediul cărora mai ales firmele care au de suferit financiar în această perioadă să fie ajutate pentru a nu se prăbuşi şi pentru a nu intra în faliment.
Printre cele mai interesante măsuri solicitate sunt:
- scutirea de la plata sumelor accesorii, dobânzi şi penalităţi de întârziere la ANAF
- amânarea termenului de plată a TVA la minimum 60-90 de zile de la declarare
- deblocarea urgentă a TVA de rambursat de către ANAF
- acordarea de împrumuturi cu dobândă zero şi garantate de stat pentru societăţile aflate în dificultate
- eliminarea popririlor pe perioada forţei majore pentru domeniile de activitate aflate în dificultate
- scutiri de la plata impozitelor pe clădiri
"O să facem în așa fel încât să înțeleagă jucătorii. E și interesul lor. Dacă nu se joacă cupele europene ne desființăm! Nu mă interesează să câștig campionatul. Dacă nu vând jucători, desființez fotbalul. Ce sa fac dacă nu iau bani din fotbal? Fac doar pentru afaceri. Dacă nu mai e afacere îi dau echipa lui Florin Talpan. Dacă nu se joacă fotbal în Spania sau Italia, cum vând jucători?"
Gigi Becali, patron FCSB
ANAF a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri:
- suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare
- rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi
- implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020
- suspendarea acțiunilor de control fiscal cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens
10 milioane de euroe bugetul mediu anual pe care îl are FCSB, într-un sezon în care nu participă în grupele cupelor europene, cum a fost şi cel de acum
"Nu cred că se va putea relua campionatul mai devreme de iunie, din cauza epidemiei. Chiar în seara asta a spus domnul profesor Streinu Cercel: patru luni durează chestia asta cu coronavirus. Deci mai pui iunie, iulie, După părerea mea, campionatul ăsta ar trebui rezolvat fără să se încheie. Nu știu ce soluție, să se înghețe la ultima etapă jucată"
Iuliu Mureșan, președinte Hermannstadt
Cluburile sportive au fost oricum ajutate
Până în 2019, cluburile din Liga 1 erau nevoite să suporte taxe şi impozite către stat care măreau suma netă ce era acordată către un jucător chiar şi cu 70-75%. De exemplu, la un contract net de 100.000 de euro pe an, clubul dădea către stat alţi 70.000-75.000 de euro. În urma unor măsuri fiscale prin care să fie sprijinite cluburile sportive, acestora li s-a dat posibilitatea de a angaja jucătorii pe contracte de activitate sportivă, iar taxele totale au scăzut chiar şi cu peste 50%, ceea ce a însemnat o diminuare majoră a bugetelor de salarii.
Drepturile TV sunt achitate până în iunie
Banii din drepturile TV, de care depind majoritatea cluburilor de Liga 1, ar putea constitui o problemă abia începând din sezonul următor. Întreaga sumă de 28 de milioane de euro, fără TVA, a fost deja achitată de către televiziuni pentru sezonul în curs. Ultima tranşă a fost plătită pe parcursul lunii ianuarie şi a fost împărţită, conform grilei, de către LPF celor 14 cluburi. Pentru campionatul 2020-2021, prima rată ar urma să fie plătită până în luna iulie, când ar fi programat startul următorului sezon.
Barcelona, pierderi imense, nu şi cluburile din Liga 1
Conform unui raport internaţional, clubul catalan produce anual, exclusiv din vânzările realizate în ziua unui meci pe care îl dispută pe Nou Camp, în afara biletelor de acces, nu mai puţin de 180 de milioane de euro, ceea ce înseamă o medie lunară de 15 milioane de euro. În Liga 1 încasările pe care echipele le realizează din aceeaşi sursă de venit sunt aproape irelevante raportat la bugetul pe care îl desfăşoară.
72% din firme n-au un plan de criză
Digi 24 a publicat zilele trecute rezultatele unui barometru realizat în România în perioada 2-8 martie, în care 300 de firme din ţară au fost întrebate despre modul în care vor întâmpina dificultăţile cauzate de epidemia de coronavirus. 72% dintre investitori au declarat că nu au niciun plan de risc şi doar 115 au susţinut că au deja un plan de siguranţă pentru a-şi desfăşura în continuare activitatea.
Coronavirus a suspendat fotbalul românesc: ce e de știut:
- #vafibine Campanie GSP» Peste 100 de vedete din sportul românesc au înregistrat mesaje speciale pentru fani:„Lăsați coronavirusul în ofsaid!”
- CFR campioană, FCSB OUT din Europa!?Ce variantă surprinzătoare propune Craiova pentru rezolvarea crizei din Liga 1!
- Apropo de asta, GSP a lansat un sondaj: Ce facem cu finalul sezonului din Liga 1?Intră în dezbatere și votează varianta potrivită
- Pandemia de coronavirus oprește fotbalul! Se mai joacă doar în ȘASE campionate » O singură țară mai lasă fanii pe stadion + ce meciuri se văd în România.Cum arată HARTA cu campionate suspendate sau amânate, AICI.
- Gigi Becali, 61 de ani, finanțatorul FCSB, a decis ca echipa să suspende activitatea fotbalistică în această săptămână,din cauza pandemiei de coronavirus.
- FRF a decis suspendarea tuturor competițiilor de fotbal din România din cauza pandemiei de coronavirus!„Meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie”, anunță FRF;
- Pierderi uriașe pentru LPF și pentru cluburile din România din cauza coronavirus!LPF a încercat cât a putut să amâne oprirea campionatului, presată de contractul de drepturi TV.Dacă nu va mai putea continua competiția, va pierde zeci de milioane de euro!