Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 11 mai 2021 08:24 / Actualizat marti, 11 mai 2021 09:52
FIFA a creat un fond pentru despăgubirea unor fotbaliști pe care i-au păcălit cluburile intrate în insolvență, în faliment. Cei mai mulți sunt români și există multe nume cunoscute care capătă bani: Nistor, Andrei Cristea, Ferfelea, Scarlatache.
Fotbaliștii români sunt beneficiarii principali ai ajutoarelor stabilite la nivel mondial. FIFA a alcătuit un buget pentru ajutarea jucătorilor pe care i-au păcălit cluburile intrate în insolvență sau în faliment și, dintr-un lot de 60, cei mai mulți beneficiari ai sprijinului sunt români.
Consolare cu mii de dolari
Există pe listă și nume cunoscute în fotbalul autohton: Andrei Cristea, Cânu, Ferfelea, Ungurușanu, Scarlatache. Fiecare dintre ei a jucat într-un club care a intrat în insolvență și nu i-a mai plătit salariul.
Despăgubirea pe care o oferă FIFA e între 1.700 de dolari și 9.227 de dolari. Sunt sume mici, sub acelea pe care le aveau jucătorii în contracte. Federația internațională le oferă doar o consolare, nu îi despăgubește pentru pierderile totale pe care le-au suferit când cluburile românești i-au păcălit.
Au existat situații în care unii fotbaliști au pierdut bani mulți. Maftei avea de încasat de la CFR 90.000 de euro când vișiniii au cerut insolvența și i-au anulat creanța. Fostul fundaș încă se mai află în proces cu clubul.
Mulți au păcălit
CFR, la fel ca alte echipe, le ceruse jucătorilor să-și continue activitatea cu promisiunea că salariile aveau să fie plătite la un moment dat. După ce a adunat datorii mari, societatea a cerut insolvența și a „topit" debitele. Au avut de pierdut angajații, statul.
Rapid a procedat la fel când a intrat în reorganizare, a tăiat "din pix" datoriile către angajați. Dinamo a plătit totul către salariați când Negoiță a solicitat insolvența. Roș-albii au păcălit doar Fiscul, căruia i-au anulat beneficiile. Clubul încă se mai află prins într-un proces cu statul, pentru bancrută frauduloasă.
ANAF susține că Negoiță și oamenii lui au ascuns active ca să faciliteze insolvența și reducerea datoriilor. Dacă societatea ar fi avut mai multe bunuri și mai valoroase, ele ar fi fost scoase la licitație și creditorii ar fi fost îndestulați fără să aibă de suferit ca urmare a insolvenței.
Uitați-vă unde sunt cluburile de tradiție: Dinamo, Rapid, Timișoara, Vaslui! Insolvență, faliment! Înseamnă că eu conduc FCSB foarte bine, dacă nu ajung în insolvență, nu? Mai fac și profit, vând jucători și câștig bani!
- Gigi Becali, patronul FCSB
De la CFR mi-au fost furați bani. Și nu a fost o decizie sportivă, a fost doar una politică, oamenii din Cluj au vrut să salveze acel club. Mi-au furat 150.000 de euro, o sumă trecută în contract în mod clar! Am încercat eu, Maftei să tragem un semnal de alarmă. Degeaba!
- Liviu Ganea, fost atacant
Astra tot mai prezintă încredere
Cluburile din România sunt primele în lista celor care păcălesc jucători, dar străinii tot mai vin în Liga 1. Și la Dinamo, și la CFR, formații aflate pe lista celor intrate în insolvență. Și la Astra, chiar dacă trupa din Giurgiu s-a ales cu imaginea uneia care înșală jucătorii, nu plătește niciodată la timp. Astra a continuat să atragă fotbaliști străini, conștienți că aveau să încaseze cu întârziere salariile. Clubul lui Niculae, spre deosebire de altele, nu a cerut insolvența și nu a păcălit angajații, doar i-a plătit mai târziu decât era stabilit.
VIDEO Țiriac cere reforme la nivel înalt: „MTS, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să se implice! Am ajuns la coada Europei”
Citește mai multe știri din Liga 1:
CFR Cluj și FCSB, despărțite de 1 punct » Toate scenariile posibile