Articol de GSP - Publicat marti, 02 iulie 2019 08:45
Florinel Coman, 21 de ani, a rămas rezervă la EURO 2019 și după ce a impresionat în partida cu Anglia. Explicația? Rădoi a realizat defectul stelistului pe care FCSB îl ascunde.
Florinel Coman e revelația și, în același timp, cazul greu de explicat după Euro U21. Stelistul a început turneul ca rezervă, dar a prins ultimele 28 de minute din meciul cu Anglia, în care a marcat două goluri și a scos un penalty, așa că lumea se aștepta să-l vadă titular în continuare. Inclusiv Rădoi afirmase: "Coman mi-a demonstrat că merită să joace din start!". Doar că l-a folosit 90 de minute numai în partida care a urmat, cu Franța, un 0-0 amical, în care și românilor, și adversarilor le convenea remiza.
E foarte bun, dar pentru 30 de minute!
Florinel a dispărut din echipă la jocul eliminatoriu cu Germania și a surprins alegerea antrenorului, titularizarea în locul lui Coman a lui Andrei Ivan, un fotbalist care dezamăgise în primele apariții. De ce a hotărât așa Mirel? Fiindcă a sesizat că stelistul nu rezistă un meci întreg, nu în condițiile unui joc intens, cu ritm ridicat. "Coman e tehnic, face diferența cu execuții spectaculoase, dar numai când petrece pe teren bucăți din meciuri, cât îi rezistă "bateria" a fost concluzia staff-ului.
Un defect important, fiind vorba despre un fotbalist pe care Becali speră să-l vândă cu 40 de milioane de euro! Și nici măcar nu a fost Rădoi primul care a ajuns la concluzia că Florinel are «bateria»" mică, și la club a ieșit în evidență același lucru. Dică s-a prins de asta imediat după achiziționarea lui Coman de la Viitorul.
N-a putut "să-l repare"
I-a explicat fotbalistului că planul de joc de la FCSB e diferit de acela de la Hagi: "Aici n-o să mai poți juca doar în atac, e nevoie să faci ambele faze, să cobori în sprijinul fundașului stânga!". Florinel n-a fost capabil să reziste în efortul obișnuit al unui mijlocaș stânga și din cauza asta a prins, ca acum, la naționala U21, doar părți din meciuri, foarte rar partide întregi!
El a fost utilizat tot mai des în sezonul trecut deoarece patronul îl consideră cea mai mare afacere de când a apărut el în fotbal, e convins că va încasa câteva zeci de milioane de euro în schimbul jucătorului pe care l-a achiziționat de la Viitorul cu 2,6 milioane. Coman are însă un statut pe care-l avea Teixeira la Steaua și pe care-l deține brazilianul Eric la Viitorul, de fotbalist bun pentru ultima jumătate de oră din meci, când energia lui e intactă și-i permite să se desfășoare ca un fotbalist tehnic și spectaculos. Folosit din minutul 1, ajunge în repriza a doua sleit de puteri. Din cauza asta nu a jucat constant în națională. Gigi e convins că un club mare din cele mai tari campionate ale Europei va ignora defectul și o să achite cea mai mare sumă de transfer din istoria campionatului românesc!
Nu vrea sau nu poate?
Coman nu are capacitatea de efort și rezistența specifice unui fotbalist de top și nu e clar dacă e și vina lui sau, pur și simplu, nu are talent pentru așa ceva. Cum avea Bănel Nicoliță, a cărui rezistență din meciuri nici nu depindea de antrenamente, ținea mai degrabă de un talent înnăscut. Florinel a fost criticat și pentru randamentul din pregătire. Când Becali se plângea că "perla" lui nu are randamentul dorit și bănuia că fumatul constituia explicația, a apărut cu un motiv nou: "MM mi-a spus că nu se antrenează Coman. Când ceilalți jucători aleargă 12 kilometri într-un antrenament, el aleargă opt! Așa nu va ajunge niciodată mare fotbalist!".
Nu acceptă să scadă prețul
Becali respinge negocierile care se îndepărtează de 40 de milioane de euro, suma pe care a fixat-o el. Presa din Italia a anunțat că Fiorentina ar fi dispusă să achite 3,5 milioane de euro în schimbul lui Coman și Gigi a râs de toscani: "Sunt mai bogat decât e Fiorentina, n-au cum să cumpere italienii jucători de la FCSB!". Ianis Zicu, fost la Inter și la Parma în Serie A, crede că italienii l-au evaluat corect pe Coman, nu Becali: "3,5 milioane de euro înseamnă un preț corect pentru Florinel, nu mi se pare o sumă mică. Au câștigat nemții Campionatul European acum doi ani și cel mai scump german vândut a costat 8 milioane de euro, așa că e greu să apară oferte foarte mari după Euro. Pentru așa ceva, ar trebui ca jucătorul să dea șapte-opt goluri la Euro! Nu e de ajuns să ai două execuții pe finalul unui meci!".
articol scris de Dănuț-Iulian Pitaru
Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”