Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 14 august 2021 07:08 / Actualizat sambata, 14 august 2021 09:13
Șeful Școlii de Antrenori a deschis 4 procese la Comisia de Disciplină, împotriva lui Croitoru, Poenaru, Iosif și Prepeliță, acuzând că oferă indicații deși n-au calitate de antrenori principali. Asta în vreme ce situația de la FCSB, unde patronul Gigi Becali calcă în picioare orice responsabilitate a staff-ului tehnic, nu face obiectul niciunei cauze disciplinare.
- Rapid – FCSB se joacă duminică, de la 21:30. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Look Sport+, Digi Sport 1 și Telekom Sport 1.
„Vă solicităm să dispuneți deschiderea procedurii disciplinare pentru eventuala încălcare a prevederilor regulamentare privind nerespectarea funcțiilor din cadrul staff-ului tehnic sau exercitarea atribuțiilor de antrenor principal de către persoane care nu dețin calificările necesare".
Pasajul face parte din sesizarea pe care Școala de Antrenori a FRF a făcut-o către Comisia de Disciplină și Etică. Documentul cuprinde 4 nume de tehnicieni care în momentul de față conduc formații din Liga 1 deși nu dețin licența Pro: Mihai Iosif (Rapid), Marius Croitoru (FC Botoșani), Ilie Poenaru (Clinceni) și Andrei Prepeliță (FC Argeș).
„Vă oferim probe, trebuie să-i sancționați!"
Directorul Școlii de Antrenori, Lucian Burchel, e cel care semnează aceste plângeri. El explică la fiecare în parte în ce mod încalcă regulamentul:
„Din evidențele Școlii Federale de Antrenori rezultă că funcția de antrenor principal la respectivele cluburi este deținută de alte persoane, dar în fapt în informațiile prezentate publicului larg, atât de oficialii clubului, cât și de către reprezentanții mass-media, i se atribuie calitatea de antrenor principal altei persoane, care nu deține calificarea necesară pentru această funcție".
Cei de la FRF își susțin demersul atât prin faptul că Iosif, Croitoru, Poenaru și Prepeliță dau indicații în timpul meciurilor, cât și prin situația că vorbesc înainte și după partide, la acțiunile oficiale cu presa, iar ei sunt prezentați ca „principali", deși nu au oficial această postură:
„Vă solicităm să dispuneți efectuarea investigațiilor și cercetărilor necesare și să stabiliți pe baza probelor pe care vi le oferim dacă faptele acestor persoane reprezintă abateri disciplinare, iar dacă ajungeți să constatați că ei încalcă regulamentele și statutele FRF, vă solicităm să aplicați măsurile care se impun".
Pentru fiecare dintre cei 4 antrenori, Școala de Antrenori și-a susținut demersul și prin 8-10 linkuri, inclusiv de pe gsp.ro, în care arată că un tehnician care n-are licența Pro dă indicații, conduce echipa și oferă declarații la conferințele de presă oficiale, în rol de "principal".
De ce imixtiunea lui Gigi Becali la FCSB e acceptată de FRF?
Școala de Antrenori vrea sancționarea celor 4, însă nici forul condus de fostul șef al Academiei „Gheorghe Hagi", nici altcineva din cadrul FRF nu s-a sesizat cu privire la ceea ce se întâmplă la FCSB. Acolo, antrenorul principal, care are licență Pro, e călcat în picioare de patronul clubului, iar Dinu Todoran, ca și Gigi Becali, a recunoscut public că la această echipă schimbările sunt făcute de cel care conduce echipa.
În demersul său, Burchel susține că „unul dintre principalele obiective ale FRF este prevenirea și sancționarea oricăror încălcări ale statutului, regulamentelor FRF, FIFA și UEFA, precum și a oricăror metode sau practici neregulamentare în fotbal și PROTEJAREA ACTIVITĂȚII FOTBALISTICE DE ORICE FEL DE ABUZURI", dar imixtiunea brutală pe care Becali o are la FCSB nu face obiectul niciunei plângeri realizate de FRF.
Mircea Rădulescu, șef al Școlii de Antrenori până în urmă cu 10 ani, a susținut, într-un punct de vedere pentru Gazetă, că ar exista pârghii prin care dictatura tehnică a lui Becali ar putea fi stopată. Chiar de către Școala de Antrenori!
„Ar putea impune un contract cadru, pentru toți antrenorii, în care să existe clauze prin care să se spună explicit că patronul, președintele sau oricare altă persoană din afara staff-ului tehnic nu are voie să se implice în alcătuirea echipei, în efectuarea schimbărilor. În acest mod s-ar putea proteja antrenorul principal și i s-ar oferi independență și libertate în luarea deciziilor" a fost opinia lui Rădulescu.
6.000 de euroe suma pe care un antrenor o cheltuie, exclusiv către FRF, pentru obținerea licenței Pro: Licențele A și B înseamnă un efort de 1.200 de euro, în vreme ce Pro costă în jur de 4.800 de euro
Amenzile pot ajunge și la peste 20.000 €
În sesizare, Școala de Antrenori face trimitere și la articolele din Regulamenul Disciplinar unde ar putea fi încadrate spețele respective. Și care, automat, atrag sancțiuni, atât pentru cei în cauză, cât și pentru cluburile de care aparțin. Strict pentru faptul că o persoană care nu are Licența Pro oferă indicații în timpul meciurilor, amenda nu e una foarte mare.
„La echipele unde funcţiile în cadrul colectivului tehnic nu se respectă conform contractelor, se sancționează cu penalitate sportivă de la 500 la 3.000 de lei", scrie la articolul 87, „Abateri referitoare la nerespectarea Regulamentului privind Statutul Antrenorului".
În schimb, articolul 83, „Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor", poate ajunge la sancțiuni foarte mari. Aici, speța respectivă ar putea fi încadrată la "neprezentarea antrenorilor principali la conferinţa de presă de după joc", ceea ce ar atrage „sancționarea graduală cu penalitate sportivă de la 10.000 la 100.000 lei, la fiecare nouă abatere penalitatea urmând a fi majorată cu jumătate față de cea aplicată anterior.
La atingerea pragului maxim, clubul în cauză va fi sancționat cu interzicerea organizării jocurilor pe stadionul propriu de la 1 la 4 jocuri cumulat cu penalitatea de 100.000 lei".
Toți 4 au avut rezultate excelente
FRF cere suspendarea sau sancționarea unor tehnicieni care, chiar dacă nu dețin licența Pro, au obținut performanțe importante pentru cluburile la care activează acum.
Mihai Iosif (Rapid)
- a preluat echipa într-o situație critică: în afara zonei de play-off, în Liga a 2-a, cu două etape înainte de finalul sezonului regulat. A acces între primele 6, apoi a și promovat
- în acest sezon are un start excelent: 10 puncte din 12 posibile și niciun gol încasat
Marius Croitoru (Botoșani)
- a dus-o, în premieră, pe FC Botoșani în play-off, în urmă cu două sezoane, când a și obținut loc de cupă europeană
- a bifat play-off și în sezonul precedent
- și acum a început foarte bine: 8 puncte, niciun eșec, deși în primele 4 etape a jucat și cu FCSB, dar și cu Universitatea Craiova
Ilie Poenaru (Clinceni)
- a promovat echipa în 2019, deși în Liga a 2-a a avut unul dintre cele mai mici bugete, doar 450.000 de euro
- acum două sezoane a salvat echipa de la retrogradare în ciuda faptului că a avut cel mai slab lot, ca valoare a jucătorilor
- în stagiunea trecută a reușit o mare performanță: accesul în play-off
Andrei Prepeliță (FC Argeș)
- când a preluat echipa, sezonul trecut, Argeș era aproape retrogradată; apoi a reușit un parcurs formidabil și nu doar că a evitat retrogradarea, dar a fost la un pas de a prinde play-off-ul
10.000 de europe an adună FRF doar din taxele de viză pe care antrenorii (principal, secund, cu portarii plus preparatorul fizic) sunt obligați să le achite la nivelul Ligii 1
FRF s-a aflat și ea în culpă: cu Rădoi și Mutu
Astăzi, Federația contestă faptul că anumite cluburi driblează regulamentul în cazul licenței Pro, însă chiar ea a fost recent în postura aceasta, de a fenta legea. Multă vreme, primii doi selecționeri, de la naționala de seniori și de la U21, n-au avut licența necesară pentru a ocupa aceste funcții.
Rădoi și Mutu au obținut de curând documentul care îi introduce în legalitate, dar FRF i-a avut ca „principali" în timp ce ei nu figurau cu licența Pro. Argumentul lui Mihai Stoichiță a fost acela că „din moment ce se aflau în timpul cursurilor pentru obținerea licenței s-a considerat că pot fi acceptați. Am întrebat la UEFA și FIFA și ne-au dat dreptate".
FRF, prin Școala de Antrenori, se face de râs dacă nu-l cheamă pe Croitoru să-i ofere licența Pro! La ce rezultate are, an de an, la Botoșani, unde se schimbă echipa în fiecare sezon, e penibil să-l consideri în afara dreptului de a profesa în Liga 1
- Bogdan Cosmescu, comentator Telekom Sport
Totul despre Rapid - FCSB:
Citește mai multe știri despre FCSB:
EXCLUSIV Florin Tănase semnează contractul cu FCSB! Va lua un salariu-record
A scăpat de calvarul de la FCSB și a spus TOT: „E o junglă acolo” + „Patronul e nebun!”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”