FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

FRF pregătește o nouă lege » 3 cluburi din Liga 1, afectate serios! UEFA s-ar putea opune

Ultimul lot de antrenori cu licență Pro / FOTO: frf.ro
Ultimul lot de antrenori cu licență Pro / FOTO: frf.ro

Articol de , , - Publicat joi, 29 aprilie 2021 00:30 / Actualizat joi, 29 aprilie 2021 00:36

Comitetul Executiv al FRF va căuta să clarifice joi că antrenorii fără „Pro” nu mai pot să-și conducă echipele. Federația a acceptat abaterea câtă vreme și ea încălca regulamentul propriu, o condamnă acum, după ce Rădoi și Mutu au obținut calificările necesare.

Federația se apucă să lupte împotriva modei antrenorilor necalificați, după ce și ea participase la încălcarea regulamentului. Rădoi și Mutu nu aveau licențe Pro atunci când FRF i-a angajat ca selecționeri. Încurajate de succesul pe care l-au înregistrat unii antrenori nelicențiați, cluburile au angajat tot mai mulți tehnicieni fără „Pro".

Antrenorii din Liga 1: performanțe fără școală

Marius Croitoru a prins play-off cu FC Botoșani pentru al doilea sezon la rând, Ilie Poenaru a înregistrat niște rezultate grozave cu Clinceni, o formație pe care a promovat-o, a salvat-o în prima stagiune în „A" și acum a urcat-o printre primele șase. FC Argeș a apelat la Andrei Prepeliță într-un moment în care piteștenii erau într-un mare pericol, păreau aproape de retrogradare, și parcursul a fost excelent sub comanda lui „Prepe", deși el nu are nicio diplomă de antrenor, a trecut direct de pe teren pe bancă.

Metoda a funcționat și în „B". Rapid mai avea șanse mici să intre în play-off atunci când l-a transformat pe Mihai Iosif din secund în „principal" și acum e una dintre favoritele la promovare. Iosif nu are nici el „Pro" și nici nu intenționa să devină A1, era mulțumit cu statutul de asistent.

Nu ai diploma, nu strigi la jucători!

Cum vrea FRF să-i blocheze pe tehnicienii necalificați? Comitetul Executiv le-ar interzice să mai dea indicații în timpul partidelor. Numai antrenorul cu „Pro" ar avea dreptul să apară la marginea terenului și să le transmită mesaje fotbaliștilor. Și cluburile care se bazează pe „necalificați" au în staff persoane licențiate, fiindcă le obligă regulamentul.

La FC Argeș nu ar mai da indicații Prepeliță, ar avea voie doar Mihai Ianovschi să strige la jucători. La Clinceni ar vorbi Marin Dună, la Botoșani, Mihai Ciobanu. „Principalii" reali ar sta pe bancă și ar putea doar să le transmită idei colaboratorilor, nu să discute direct cu fotbaliștii. 

Marius Croitoru, antrenor FC Botoșani: „Să aștept cinci ani? Nu mă mai caută nimeni!"

Marius Croitoru a fost director sportiv la FC Botoșani după ce s-a retras din cariera de jucător, apoi a devenit antrenor principal, angajat în acte ca antrenor al portarilor. A fost nevoie de trucul acesta fiindcă nu avea nici măcar licența A, necesară unui secund. Croitoru nu crede că ar fi corect să îi fie interzisă activitatea: „Dacă nu am licența Pro înseamnă că muncesc mai puțin? Eu sunt înscris la Școala de Antrenori și vreau să obțin „Pro”, doar că durează foarte mult cursurile. Dacă m-aș fi apucat de școală după ce m-am retras, m-ar mai fi căutat domnul Iftime peste cinci ani, când luam eu licența? Nu, m-ar fi uitat toată lumea!".

Mirel Rădoi și Adrian Mutu au rezolvat

Federația a programat decizia legată de antrenorii nelincențiați în ședința de mâine a Comitetului Executiv, într-un moment în care instituția nu-și mai păcălește regulamentul propriu. Rădoi și Mutu, selecționerii seniorilor și ai "tineretului", au căpătat între timp licențele Pro, deci ei nu mai trișează ca să conducă naționalele. Când a fost angajat ca selecționer al lotului U21, cu care a ajuns până în semifinalele Campionatului European, Mirel era, oficial, doar un asistent al lui Adrian Boingiu, "principalul" din acte.

Școala de Antrenori protestează

Ca să-i convingă pe membrii Comitetului Executiv să voteze pentru cenzurarea antrenorilor necalificați, FRF le va prezenta joi și materiale pe care le-a realizat Școala de Antrenori, menite să sublinieze necesitatea ca „principalii" să dețină licențe Pro. 

Antrenori cu actele în regulă au protestat de-a lungul timpului față de metoda cluburilor de a angaja „nespecialiști". „De ce nu mi-au spus că pot să antrenez și fără licența Pro? Că nu aș mai fi cheltuit banii, nu aș mai fi consumat timp pentru cursuri!", a argumentat Vasile Miriuță. El antrenează în „C" acum, la Baia Mare. 

O problemă va fi pentru FRF formularea exactă a noii „legi". UEFA acceptă ca în competițiile ei să dea indicații, în timpul meciurilor, și antrenorii secunzi. În Liga 1, secunzii nu sunt obligați să aibă „Pro", pot să dețină doar licența inferioară, A.

Dezbatere GSP » Este OK ca antrenorii fără licență să profeseze în Liga 1?

Citește mai multe știri din Liga 1:

Victoria cu Botoșani n-a fost suficientă pentru internaționalul campioanei: „Nu putem lua campionatul cu o asemenea prestație”

Încăierare generală în CFR - Botoșani: 2 fotbaliști au văzut direct cartonașul roșu, pentru gesturi brutale

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
De necrezut! Măldărășanu s-a „aprins” la conferința de presă: „Exagerezi!” » De ce și-a ieșit din fire antrenorul sibienilor
Superliga
De necrezut! Măldărășanu s-a „aprins” la conferința de presă: „Exagerezi!” » De ce și-a ieșit din fire antrenorul sibienilor

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (31)
ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  01 Mai 2021, 23:42

De ce să aștepte Croitoru 5 ani? Cine l-a împiedicat să se înscrie la școala de antrenori încă din ultimii ani de carieră? Mulți au procedat așa și s-au putut apuca de antrenat imediat după ce și-au pus ghetele-n cui.

coco1987
coco1987  •  29 Aprilie 2021, 17:00
Postat de Lucian Dimitriu pe 29 Aprilie 2021, 03:58

O întrebare, ce performanţe au cei care nu au licenţa «PRO» de îi recomandaţi cu atâta ardoare ?

Dar cei cu licenta pro au avut toti performante? Cred ca Contra are licenta pro..."mare"antrenor intr-adevar. Si haideti sa va raspund la intrebare. Ce face Croitoru la Botosani nu e performanta? Ce a facut antrenorul Clinceniului pentru Clinceni nu e performanta? Ca sa nu mai zic ca ceea ce a realizat Prepelita la Fc Arges este absolut un miracol. Dintotdeauna, jucatorii mari cand au pus ghetele in cui, s-au facut antrenori apropae instantaneu, este logic, si-au inceput o noua cariera continuandu-si viata.Acum ce trebuie sa faca? Sa mearga la o scoala (care sa ii invete ce mai mult fata de ce au invatat din cariera lor de jucatori de la antrenorii lor?) si sa astepte cati ani, ca sa ce?

sibelius
sibelius  •  29 Aprilie 2021, 12:19
Postat de mal. pe 29 Aprilie 2021, 11:41

Stimate Dle q2016! Vă mulțumesc pentru comentariu. Aș fi renunțat să mai discut dar postarea dvs. mi-a adus o nouă provocare... Faptul că, din cauza corupției, unii oameni obțin documente neconforme, nu poate induce - nici măcar în glumă - convingerea că asta este modalitatea prin cate TOȚI oamenii au dobândit calificarea! Cei mai slabi (atât de înger, cât și ca pregătire) vor savura momentul afirmând că „așa se obțin diplomele, mai lăsați-mă în pace cu hârtia aia!”. Din nefericire pentru noi toți, la un moment dat în viață, vom avea nevoie de un om calificat (atât ca certificare, cât și ca pricepere) indiferent dacă este vorba despre un gunoier, mecanic, frizer, profesor, medic sau altceva... Oricât de asiduu ar încerca cineva să acopere prin bună practică lipsa școlii, acest lucru este imposibil; studiile serioase ne arată că în practica de rutină poți întâlni maximum 20-25% din problematica specialității; ce te faci dacă, într-o bună zi, vei avea o situație din celelalte 75%? Chemi pe unul cu școală în ajutor! Promit să închei aici comentariile mele. Să mă iertați pentru insistență dar văd, cu tristețe, că un lucru așa de serios este privit de unii cu „miștocăreală”!

Puneti problema gresit. "Scoala de antrenori" de la noi e o fabrica de diplome ale carei cerinte sunt absurde si ale carei rezultate sunt zero. Adaug si "lectorii" pe care-i recomanda cel mult o cariera de jucatori mediocri.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează