Articol de Eduard Apostol, Ionuţ Iordache - Publicat luni, 22 august 2022 10:50 / Actualizat luni, 22 august 2022 17:24
EXCLUSIV GSP. George Țucudean, 31 de ani și jucătorul anului 2018 în România, a dezvăluit cum a trecut peste un șoc al vieții, să renunțe la carieră din cauza problemelor cardiace tocmai când era în vârf, arădeanul dedicându-se în prezent afacerilor şi familiei.
Există viață și după fotbal și, mai ales, fără fotbal! De acest lucru s-a convins și George Țucudean, 31 de ani, fostul golgheter al României, multiplu campion al Ligii 1, retras din fenomen după probleme de ordin cardiac.
Ardeleanul a suferit două operații la inimă în 2019: ablații, intervenții noninvazive pentru eliminarea unor „focare" ce provocau extrasistole. Acestea l-au ținut departe de teren o bună bucată de timp și l-au făcut să nu-și mai dorească o carieră de sportiv profesionist.
Obligat să agațe ghetele în cui în urmă cu fix doi ani, Țucu-gol a revenit la Arad, orașul natal, acolo unde continuă moștenirea familiei în lumea afacerilor, fiind el însuși un jucător important în business-urile din nord-vestul României.
Interviul acordat cititorilor Gazetei Sporturilor s-a desfășurat în hotelul-boutique din centrul Aradului, ultima „perlă" a afacerilor Țucudenilor. Îmbrăcat lejer, sport casual, George susține că a mai luat câteva kilograme, deși acestea nu se văd la suprafață.
Vorbește relaxat și pe un ton lejer, la finalul unei zile de muncă, pe teren, cu afacerile sale, care l-au făcut să uite de pasiunea vieții sale, fotbalul.
VIDEO George Țucudean: „Am avut o perioadă în care nu am vrut să mă uit la fotbal”
- Cu ce vă mai ocupați în ultima perioadă, domnule Țucudean?
- Cu de toate. Dar fără fotbal.
- Și cum e viața fără fotbal?
- Bună. Am descoperit că există. Există viață după fotbal. Înainte, eram doar la program, antrenamente, meciuri, cantonamente, acum, îmi fac eu programul.
- Practic, ești și jucător, și antrenor, și patron.
- Da, așa e. (râde) Dar n-am pe cine să dau afară. Mă ocup cu hotelul, mai sunt un centru spa, magazinul cu spații comerciale și crama familiei.
George Țucudean: „Niciodată cu capul înainte"
- La care te pricepi mai mult sau unde ți-e drag să te implici?
- Nu mă pricep la nimic și mă pricep la toate... Încerc să le învăț pe toate, îmi place să experimentez lucruri noi. De când m-am născut, doar de afaceri se vorbește la mine în familie. „Intrau" în cap fără să vreau.
- Pe cine moștenești, bunicul sau tatăl?
- Pe amândoi. Unii îmi spun că semăn cu unul, alții cu celălalt. Cum sunt în afaceri? Calm, calculat, nu mă arunc. Ca la tot omul, mai sunt momente când ți se pune pata și vrei ceva neapărat, iar dacă greșești, nu-ți recunoști eroarea. Niciodată nu m-am aruncat cu capul înainte.
- Cu ce vrei să-ți extinzi portofoliul?
- Apar oportunități, clar, dar la ce vremuri sunt, e bine să fii precaut.
Inițial, hotelul lui Țucudean trebuia să fie parcare cu plată
- Merită, până acum, investiția, deschiderea hotelului?
- Sigur. Suntem un oraș de business, dar era greu să găsești loc de cazare pentru partenerii noștri. Am avut noroc cu spațiul acesta, în centrul orașului. Culmea, inițial, am zis că facem o parcare cu plată, și-așa nu sunt, dar am stat mai bine să ne gândim, toți membrii familiei, și ne-a surâs ideea ridicării unui hotel. Cinci stele, cu parcare subterană, cu patru etaje. „Aniroc" vine de la numele mamei mele, Corina, scris invers. Am decis în ultimul moment să se numească așa, ne-am dorit să rămână în memoria ei acest loc.
- Te-a acaparat lumea afacerilor?
- Mereu ne-am dorit să facem lucruri frumoase în Arad, de aceea avem și SPA-ul unde vin mulți oameni, pensionari care au bilete mai ieftine, fiind apă termală. Mi-am dorit un hotel și am zis să fie ceva frumos. Nu este o afacere din care să avem profit mâine, e ceva pe termen lung. Momentan, cred că ajunge ceea ce avem, trebuie să le conducem cu grijă.
6 milioane de euroa fost investiția la hotelul lui Țucudean, 73 de camere și 7 apartamente
2 luniau trecut de la deschiderea hotelului „Aniroc Boutique" din Arad
- E mai greu ca la fotbal?
- Da, sigur. Acum nu mi se pare stresant să muncești în fotbal. Acolo te antrenezi maximum două ore, maximum 5-6 ore pe zi cu totul, un hotel îți necesită timpul 24 de ore din 24.
Am fost cu niște prieteni în Vama Veche, o stațiune pentru toate buzunarele. Cred totuși că se distrează mai mult cei care nu au bani, sau au puțini, decât cei mai avuți. Nu-și fac griji
- George Țucudean
Ce l-a salvat de la disperare pe Țucudean
- Duci lipsa a ceva din fotbal?
- Colectivul din care faci parte. Apoi, febra meciurilor, e ceva unic în sine să fii sportiv de performanță, nu doar în fotbal.
- Te mai uiți la meciuri?
- Am avut o perioadă în care nu m-am uitat și, imediat după ce m-am lăsat, aveam o anumită ură pe fotbal! Asta fiindcă apăruseră problemele acolo. Nu cred că o să găsesc răspunsul la întrebarea asta, „De ce?", așa a fost să fie, totul se întâmplă cu un scop în viață. O ușă se închide, se deschid alte două. Am avut o perioadă în care nici nu voiam să aud despre fotbal. Am avut totuși cel mai mare noroc, fiindcă am avut oportunități de a-mi ocupa timpul: SPA-ul, hotelul să-l deschid, chestiile astea mă făceau să fiu prins cu treaba de la 7-8 dimineața până seara. Uitam că nu mai joc fotbal. Cu toate că m-am lăsat, nu prea mai fac sport.
- Simțeai că s-a rupt ceva în tine, erai nervos, cum te simțeai?
- La început, mi se părea că tot întârzii undeva. Era acel program de la fotbal, cu ore stricte. Dar, ulterior, am realizat că eu fac programul zilei. Am avut și momente când mă gândeam: „Mă, ce bine ar fi fost dacă mai jucam" sau vedeam cum lua CFR Cluj campionatul și ziceam „Ce bine era dacă eram și eu acolo". Dar astfel de momente au trecut, trec, repede.
Țucudean: „Nu voi mai juca fotbal, nici miuțe. Ador schiul"
- Ai mai jucat fotbal de atunci?
- Nu! Tenis, squash, sală, alergare. Fotbal? Nu vreau! (râde) N-am jucat atât timp?! M-am săturat.
- Nu mai joci de teamă?
- Mulți prieteni mă cheamă la „sintetic" să jucăm. N-am jucat nici când eram în vacanțe, dai peste vreunul care vrea să-ți demonstreze bazaconii, mă iau și eu, pentru ce?!
- Te-ai vedea jucând o miuță cu prietenii? Măcar în viitor.
- Nu, nu. Prefer alte sporturi. Uite, n-am schiat în viața mea, până acum doi ani. Nu aveam voie, fotbalist fiind, mai îmi rupeam ceva... Doamne, ce-am pierdut! Înnebunesc de plăcere la schi. Acum, nu că mă laud, dar am învățat cu prieteni ce schiază de douăzeci de ani, fără monitor, mai și cad, însă mi-am luat „mersul". Soția schiază, vreau să-i învăț și pe copii. Tata a învățat și el să schieze la 50 de ani și ceva. Bine, nu schiez la noi în țară, se termină repede pârtia, mai mult urci cu telacabina. Merg în Italia, am luat-o ca o joacă la început.
George Țucudean: „M-ar fi enervat dacă nu-mi ieșea"
- Cum ai trecut peste gândurile negre ivite după ce te-ai lăsat de fotbal?
- Așa a vrut Dumnezeu! La concluzia asta am ajuns. Și cu mama la fel. Tot ceea ce a fost posibil am încercat, n-ai nicio șansă să scapi, oricât de mulți bani ai sau investești. Mergi până în pânzele albe, dar totul e cum vrea Dumnezeu.
- Cât de mult te-a enervat sintagma „Țucudean - un băiat cu bani, de bani gata"?
- Și presa a spus... Dar, după ce-am demonstrat prin muncă și rezultate, nu am mai fost catalogat astfel.
- Într-un interviu în Gazeta Sporturilor te-ai descris „fotbalist bogat, inteligent și frumos".
- Ce să mai zic acum?! Așa am zis... Cel mai mult m-ar fi enervat dacă nu-mi ieșea. Și mă lăsam! Dar una e când te lași cu trofee și cu o carieră frumoasă, alta când „n-a jucat, a păcălit fotbalul, bine că și-a dat seama că nu era de el".
- Ce mașină ți-ai mai achiziționat?
- Conduc un Audi A8. Le mai am și pe acelea considerate bolizi, dar nu mai merg cu ele. Fiecare are mașina lui, fiecare membru al familiei. Mă pasionează mașinile, dar unde să mergi cu un Ferrari aici?! Cum mă mișc eu zi de zi, ceea ce conduc eu acum, este foarte bine.
- Te-a bătut gândul să-ți iei mașini extravagante?
- N-am atâția bani precum Cristiano Ronaldo... Tu ți-a lua dacă ai avea atâția bani?! Probabil, la el, este o investiție, câștigă bani fiindcă „a fost a lui Ronaldo". România nu e țară pentru mașini foarte scumpe. Mi-am luat eu una, odată, mi-a sărit o piatră în parbriz, am plătit o groază ca să-l schimb. Unde să te plimbi aici cu mașină de 700 de ca", te mai prinde radarul, apar comentariile: „D-aia și-a luat mașină!". Aaa, pentru poze, poți să-ți iei orice.
Eu am fost genul de om care a stat și-a mâncat cu șoferul de la autocar, cu magazinerul, doar noi doi! Aduceam mâncare și întindeam masa. Am mâncat și salam cu ei! Cine sunt eu să nu stau cu unul sau altul la masă?! În viață, cel mai important e să înveți să fii om!
- George Țucudean
Dezvăluirile lui George Țucudean: „De stres, nu mai vedeam a doua zi"
- Te-ai întoarce în fotbal? Dacă ai fi sănătos.
- Da! Dacă ai zis că aș fi sănătos...
- Ai văzut situația lui Eriksen, te-ai comparat cu el?
- Nu mai jucam... Doamne-ferește! Pentru nimic în lume. Mă duceam pe plajă... I s-a oprit inima, la el a fost rău de tot.
- Ai rămas cu teamă?
- Deloc. Nu se moare cu ce am eu. La început totuși, de stres, nu mai vedeam a doua zi! Stresul e cel mai rău, te ucide. Slăbisem de stres, eram rău de tot. Psihic, mintea îmi crea panică. Și întreținea acele probleme.
„Trebuia să fiu mai rău"
- Ce-ai schimba la tine, personal, dacă ai putea?
- Să fiu mai rău! Am fost prea bun. Și pe teren, și-n afara lui. Trebuia să fructific mai mult o șansă, șansele. Când am ascultat de mine, a fost bine, când am ascultat de alții, a fost așa și-așa. Trebuia să merg pe mâna mea!
- Ce oferte ai avut și-ți pare rău că ai dat cu piciorul?
- Când eram la Standard Liege, trebuia să merg în Spania, dar m-am întors la Dinamo... Când am ajuns în Anglia, puteam să continuu chiar și în liga secundă acolo. Nu trebuia să mă întorc atât de repede din străinătate, trebuia să fi rămas acolo. Nu-mi pare rău, acum, am realizat multe, dar puteam și mai bine.
- Ce meci ai vrea să retrăiești, dacă ai putea?
- Poate meciul cu APOEL Nicosia, când am fost și eliminat, în tricoul Viitorului.
- Cine a fost cel mai rău adversar, fundaș?
- Puyol și Van Dijk. Foarte inteligenți. Român? Cadu, de la CFR. -
Cel mai amuzant coleg?
- Pulhac, la Dinamo. Felul lui de a dialoga. Eram colegi de cameră. Ne băgam la somn, până să adormim puneam la telefon să auzim replicile din „Brigada Diverse" și "Astă seară dansăm în familie". Vorbeam, inclusiv cu Dănciulescu, doar în replicile astea.
La Rapid e frumos ce se întâmplă, sperăm să țină, la Steaua se ceartă ăla cu ălălalt. Dinamo? Câte mai sunt? Nici nu sunt bani în fotbalul românesc. Nu bagă nimeni
- George Țucudean
„Copiii mei să învețe modestia și valoarea banului"
- Îți place mai mult că ai prins generația ta, nu cea de acum?
- Da, clar. Nu am stat niciodată mult timp pe internet. M-aș fi bucurat dacă prindeam și mai devreme, generația lui Dănciulescu, de la începutul anilor 2000.
- Cum vezi generația de acum? Având în vedere că ai doi copii, care vor crește.
- Generație sensibilă! Nu poți să mai zici nimic nimănui. Se supără unul și scrie imediat pe Facebook ce supărat este. Dacă ai ceva, vino și vorbește față în față! Altă chestie: eu în mașină ascult AC/DC, dar și Michael Jackson, toate felurile de muzică. Vreau ca puștii mei să știe ce muzică a fost înainte de ceea ce e acum. Le-am povestit copiilor cine a fost Ayrton Senna sau Michael Schumacher, le spun de tot felul de legende ale sportului. Încerc să le arăt din urmă cum era sportul. Încerc să-mi duc copiii spre ceea ce consider eu că sunt valorile adevărate.
- Ce-ai vrea să facă puștii tăi, cum să fie?
- În primul rând, să fie modești. Să vadă valoarea banului, cum se muncește. Eu am avut bani în jurul meu, dar am fost cuminte! Chiar dacă ziceau: „Ăsta are". Am muncit de două ori mai mult decât restul! Când eram mic, îmi zicea tata, nu că ar avea ceva cu cineva: "Îi vezi pe ăia acolo? Și peste 20 de ani vor fi tot acolo! Tu fă ceva ca să ai ceva după fotbal, să nu ai grija zilei de mâine!". Tata tot timpul a fost nemulțumit de mine: "Ai dat un gol, de ce nu două? Ai dat două, de ce nu patru?". La Viitorul am dat patru goluri într-un meci, mi-a zis: „Puteai să dai opt, atunci era ceva!". Dar am fost și genul care să înțeleagă mesajul, am dus presiunea.
„Sacrificați-vă!"
- Cei de acum?
- Îi pierzi dacă le zici asta! Nu sunt obișnuiți cu așa ceva. Da, și eu am avut emoții, m-am simțit jos, dar le antrenezi, înveți în viață.
- Ce sfat le dai tinerilor de acum?
- Să se sacrifice pentru ceea ce vor. Se renunță prea ușor, nu mai există sacrificiu pentru sport. I-am zis lui Maxi, cel mare al meu: "Popovici e cu 10 ani mai mare ca tine, zece ani! Și e cel mai rapid la înot. Nimic nu e imposibil, dacă vrei. Și ce condiții a avut Popovici, ce condiții au avut alții din țări mai mari?!". Da, este un fenomen, dar nimic nu se poate face fără sacrificiu.
Băieții mei, Maxi și Marc, trebuie să aibă respect față de muncă. L-am auzit pe unul că nu-i place hotelul unde am stat, într-o vacanță. Am «turbat»! «Tu de unde știi să faci diferența?». Aș vrea să-i duc în anumite locuri, case, să vadă cum e să nu ai!
- George Țucudean
2018este anul în care ardeleanul a fost fotbalistul român al anului, inclusiv în prestigioasa Ancheta GSP
George Țucudean: „Țin cu Dinamo, dar cred că vine falimentul"
Țucu-gol e plin de trofee și se recomandă „câine roșu” în continuare. Crede că „de la zero, sănătos, din Liga a 4-a” poate începe renașterea clubului din Ștefan cel Mare. Fostul golgheter vede tot CFR Cluj campioană, a 6-a oară la rând.
- George, ai rămas microbist de sufragerie?
- Da, mă mai uit la meciuri. Seara, orice prind.
- Ești pătimaș?
- Credeam, înainte, vizavi de acest moment, că voi spune: "Aaa, eu eram mai bun, făceam asta, asta". Nu! Mă uit cu detașare. Îmi place când e meciul strâns, să se bată multe echipe la campionat, să fie presiune, să fie multă lume în tribune, cum este şi la UTA, unde e o emulație fantastică.
- Ai vreo echipă preferată din fața televizorului?
- Mi-am plăcut jocul Stelei (n.r. FCSB-ului), cu... De-a pierdut la ei, și-a câștigat acasă. Așa, cu Saburtalo! A mers peste adversar, n-a putut ăla, săracul, să iasă din 20 de metri. Îmi place și stilul lui Hagi. Se vede, când sunt suporterii în tribună, te împing de la spate.
Eu întreb: «Câți suporteri își cumpără tricou la început de sezon?». Din asta trăiește clubul, din merchandise. Eu am dat o grămadă de tricouri suporterilor, plăteam din banii mei! Eram «băiat bun», nu vreau să calculez cât am dat doar pe tricouri
- George Țucudean
„Nimeni nu are experiența CFR-ului, iar Nicolae Dică e o alegere bună la FCSB”
- Vezi CFR Cluj să reziste și-n acest sezon, adică să mai ia un titlu?
- Eu nu văd cine să aibă experiență mai mare decât CFR, aşa că tot ei vor lua campionatul.
- Cum vezi business-ul de la CFR, cu datorii mari?
- Au datorii către finanțator, el creditează clubul. Mai dă, mai ia... Banii de la televiziune sunt foarte puțini, pentru a te bate cu cei de afară. Bilete nu vinzi, la CFR vin doar la meciurile importante și când să vadă artificiile.
- FCSB poate emite pretenții? N-a mai luat un campionat din 2015, cu tine jucător acolo.
- Depinde de cei de acolo. Problema e și de experiență. S-au dus până spre final, poticnindu-se când nu trebuia. De aceea zic că CFR Cluj e favorită la titlu, absolut, știe să joace la rezultat, când să atace, când să se apere. Mai apar unul, două accidente, dar atât. Da, e și noroc la CFR, dar e multă experiență.
- Cât de important este antrenorul în această ecuație?
- Craiova, de exemplu, a pierdut un antrenor, Reghecampf, cu care clar se putea bate la campionat. CFR e inteligentă că-l are pe Dan Petrescu, chiar dacă nu mai surprinde în străinătate.
- Îl vezi pe Mirel Rădoi să ducă Universitatea Craiova în lupta la titlu?
- Dacă-l lasă... Nu poate schimba în bine într-o lună, are nevoie de 6-7 luni, un an. Știu că nu există timp.
- Nicolae Dică este opțiune bună pentru FCSB?
- Da! Cu el antrenor, echipa s-a bătut până la ultima etapă, când eram eu la CFR Cluj, iar formația lui juca foarte bine. Lui Dică îi place să aibă o echipă pe stilul lui, să joace.
Țucudean: „Nu vreau să fac șapte lucruri deodată"
- Ai risca să investești în fotbal?
- Nu. Pierzi bani, te și înjură. Singurul avantaj e că-ți faci reclamă. Mulți o fac pentru acest detaliu. Câștigă datorită fotbalului în alte domenii.
- Nu ai nervii necesari să începi un business în fotbal?
- Trebuie să începi ca la casă, de jos. Văd ce probleme sunt la juniori, se bat să prindă niște terenuri cât de cât bune. Noi nu aveam ghete așa colorate, unii părinți nu aveau posibilitatea nici măcar ghete negre să le ia țâncilor, dar acum ai nevoie de o bază, de vestiare curate, de dușuri, să ai materiale cu ce să faci antrenamente.
- Nu ai investi nici la Dinamo, care e-n groapă?!
- Dinamo e în groapă... Momentan, nu. Nu cred. Nu vreau să fac șapte lucruri deodată.
Cum o vede pe Dinamo: „Tot prelungești, cât mai țin aparatele? Nu e mai bine de la zero?"
- Ce părere îți face Dinamo?
- Cred că va ajunge în faliment... Și-o va lua de la capăt, din liga a patra.
- Mai ești membru DDB?
- Da. Am cotizat atunci, când a fost, mai primesc mail-uri... Ce folos?! De ce să nu fie ca Rapid? Club sănătos, de la zero, stadionul se va face curând.
- Te-a mirat retrogradarea „câinilor"?
- Cui nu-i pare rău? Liga 1 fără Dinamo... Sincer, m-a mirat că a pierdut și barajul cu U Cluj. Din păcate, s-a dus din rău în mai rău. Asta e realitatea: ori promovează acum, ori de la zero, din liga a patra! Nu e mai sănătos să o iei de la zero? Tot prelungești, dar cât mai țin aparatele? Trebuie ruptă pisica în două, cum se spune. Și Glasgow Rangers a fost într-o asemenea situație.
- Jucând la atâtea echipe în cariera ta, ce ai „rămas" după atâția ani?
- Eu am zis că sunt dinamovist. Nu poți să fii că ține mama, ține tata, ești tu dinamovist când mergi acolo, în fenomenul ăla, și vezi cum sunt oamenii, devii "câine roșu". Nu sloganuri. Când am venit eu la Dinamo, am întâlnit jucători legendari, sunt fericit că am fost contemporan cu Dănciulescu, de la care am învățat multe, și bune, și rele. Am fost alături de Cătălin Munteanu, Marius Niculae, Dolha, Mărgăritescu, Moți, Pulhac, mulți buni. Am avut de la cine „fura" meserie. Nu vine Dănciulescu să-ți zică: "Hai să-ți arăt cum e fotbalul, ca să joci tu, stau eu pe bancă!".
La Dinamo am debutat în Liga 1, de aceea am rămas dinamovist. Nu pot spune că nu mi-a rămas CFR Cluj în suflet, dar nu pot uita momentele din Ștefan cel Mare. Îmi pare rău că n-am fost campion cu Dinamo, am câștigat doar Cupa și Supercupa
- George Țucudean
Citește și:
Dumitrescu îi rezolvă lui Dică marea problemă înainte de Viking - FCSB: „E cel mai potrivit”
A căzut transferul plănuit de CFR Cluj! Ce au descoperit ardelenii
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!