FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV VIDEO Gheorghe Constantin, dezvăluiri în premieră despre condamnarea primită: „A existat o casetă, da. Așa e când ai relații prea apropiate cu cineva...”

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 decembrie 2021 13:51 / Actualizat sambata, 25 decembrie 2021 14:32

Invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, Gheorghe Constantin a povestit cum a fost arestat și cum a fost acuzat de către procurori în celebrul dosar „Mită pentru arbitri 1”. Totul despre cum a fost interceptat de polițiști, despre întâlnirile cu Cornel Penescu și greșelile comise.

  • Gheorghe Constantin a fost unul dintre arbitrii de top din Divizia A, unde a condus meciuri timp de 21 de ani, din 1976 până în 1997. Ulterior, acesta a ajuns șeful CCA, poziție din care a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri din arbitrajul românesc, dosarul „Mită pentru arbitri 1”.
     
  • „Costică Vâlcea” a fost condamnat în 2013 la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și aderare la grup infracțional, însă a petrecut numai 19 luni și jumătate după gratii, pedeapsa sa fiind redusă vârstei de peste 60 de ani.
     
  • Pe lângă Constantin, în dosar a mai fost condamnat și Cornel Penescu, patronul lui FC Argeș, care a primit 5 ani de închisoare după ce a mituit arbitri, observatori și oficiali FRF, pentru a-și asigura protecția CCA și arbitraje favorabile în sezonul 2008-2009. Încă 7 persoane au fost condamnate, 5 arbitri și doi dintre oamenii de încredere ai lui Penescu.

- După atâția ani, te consideri vinovat cu ceva?

- Am partea mea de vină și am spus-o și în fața procurorilor și judecătorilor. Relațiile mele prea apropiate cu conducătorii.

- În special cu Cornel Penescu, patronul lui FC Argeș de atunci?

- Penescu, dacă a fost sincer și-a vrut să mă câștige ca prieten al lui, mi-a propus, în perioada în care eram președinte la CCA, funcția de președinte la FC Argeș când mi se termină mandatul.

- Erai tentat?

- Îmi plăcea, știam ce înseamnă munca și m-a tentat să am o rezervă. În baza acestei relații, el a profitat de situație. M-am gândit ulterior dacă a vrut să mă cucerească, să mă apropie... Poate era și o chestiune de moment.

- Am citit că tot scandalul a pornit de la niște bani pe care i-ai primit de la el.

- Procurorul a zis că am primit niște bani de la el, dar nu s-a putut dovedi niciodată. Dacă primeam bani, nu-mi făceau flagrant? Să vă povestesc.

- Te rog.

- Plecam spre Vâlcea, veneam de la București, am oprit la Pitești, la un Peco, la restaurant. Înainte cu o oră să plec l-am sunat și i-am spus că opresc acolo. Telefoanele erau ascultate. Penescu, de când a vorbit cu mine și până la întâlnirea din restaurant a scos o sumă de 200 de milioane pentru nevoile lui. Nu știu pentru ce! Ei au dedus că au fost pentru mine.

- Doar au dedus?

- Da, dacă mă supravegheau, nu-mi făcea flagrant?! Ulterior am aflat că mai era vorba de o sumă cu care el sponsoriza niște oameni politici, dar nu vreau să intru eu în detalii. Mie mi s-a spus că am luat mită, dar nu s-a demonstrat nimic, și apoi mi-au schimbat încadrarea în aderare la grup infracțional.

- Cum adică?

- Adică, faptul că i-aș fi delegat niște arbitri, am format grup infracțional. El îmi dădea și mită, dar eram și grup... Partea mea de vină e că am stat de vorbă... Sau că am apelat la el.

- Cu ce?

- Am avut două delegații din străinătate și trebuia să te ocupi de anumite lucruri care se întâmplă. Normale sau anormale, nu știu. Eu le-am considerat normale. Ca să nu dau bani din buzunar, i-am cerut niște cadouri. Cadourile erau anumite sticle cu tricolorul, mi le-a adus... Și sunt trecute la dosar că am primit foloase necuvenite. Nu s-a demonstrat nimic... Nici aderarea la grup.

- Ai fost condamnat după cinci ani de procese, nu?

- Condamnarea a fost cusută cu ață... A scris și presa din Pitești. După cinci ani, la Curtea de Apel din Pitești, la ultimele două ședințe au schimbat președinta completului de judecată, a venit cineva de la Pitești și în două ședințe... Nu mă așteptam! Te ține cinci ani de zile? Spune, domne, vinovat sau nevinovat.

- E adevărat că exista o casetă cu Penescu când îți dădea bani?

- A existat o casetă, da. E cu totul altceva. Așa e când ai relații prea apropiate cu cineva. Trebuia să vopsesc o mașină, cu caroserie cu tot. Fiind prieteni i-am cerut împrumut niște bani. Pot eu să demonstrez că i-am cerut împrumut? Sau poate să demonstreze DNA-ul că mi-a dat mită? Că au fost mită?

- Despre ce sumă era vorba?

- Între 80 și 100 de milioane era suma. 10.000 de lei, noi. În biroul lui avea camere de supraveghere și au găsit acolo momentul. La interogatoriu, și eu, și Penescu am declarat același lucru, fiind întrebați diferit. Noi oricum n-am avut timp să vorbim. Am spus amândoi același lucru, așa ne-au zis avocații.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV VIDEO Victor Pițurcă se implică într-o dilemă istorică: „Ienei a făcut Steaua '86!” + mesaj clar pentru Becali: „Ține 4-5 ani jucătorii”

Scenariu-șoc: „Dinamo nu va retrograda! Din informațiile pe care le am, vor face campionatul de 18 echipe”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
elementlord
elementlord  •  26 Decembrie 2021, 12:12

Nu ma leg de dosarul in sine, nu ma intereseaza catusi de putin. Imi pun, totusi, niste intrebari de bun-simt: (1) esti seful CCA si profiti de pozitie ca sa iti delegi fiul (arbitru mediocru, de altfel). Ai fost arbitru de top si ai avut anumite avantaje de-a lungul timpului. Ai un salariu peste media din Ro. Chiar nu aveai la dispozitie 10000 de lei ca sa iti vopsesti masina? (2) Presupunand ca iti cheltuitor si toci toti banii. Fix la Penescu te-ai dus sa iti imprumute banii respectivi? Nu ai gasit o ruda, un amic, un CAR, un IFN de unde sa ii iei? (3) de amorul discutiei: ce masina aveai incat sa manance 10000 lei pt o vopsire? Ce culoarea doreai sa o faci?

axxel
axxel  •  26 Decembrie 2021, 11:54

***. Cei care muncesc cinstit si zi de zi nu apar prin presa. Numai fosti puscariasi au ocazia sa apara. Promovati copii talentati, antrenori de copii si juniori, lasati relicvele care au distrus fotbalul romanesc. Domnule Ovidiu poate nu constientizati dar sunteti parte din "echipa" care de-a lungul timpului au distrus fotbalul din tara.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

526991905306631
Costin Kāng Sītăn Dīng  •  25 Decembrie 2021, 20:51

Bă ne lași cu vrăjeală asta,infractor sadea.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close