Articol de Vlad Nedelea, Cristi Roșu (video) - Publicat joi, 10 martie 2022 13:43 / Actualizat joi, 10 martie 2022 14:20
Alexandru Deaconu, liderul proiectului de implementare al sistemului VAR, a oferit detalii despre faza de pregătire practică a arbitrilor. Cei mai importanți arbitri români, Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37), și-au exprimat punctul de vedere.
Începând de miercuri, implementarea sistemului VAR în Liga 1 a ajuns la a doua fază, aceea a pregătirii practice a arbitrilor. Astăzi, liderul de proiect, Alexandru Deaconu, și cei mai importanți arbitri ai României la nivel internațional, Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, au discutat cu jurnaliștii despre stadiul procesului.
Detalii despre implementarea VAR: „Mai urmează doi pași”
„Suntem în grafic, am început partea a doua a implementării proiectului VAR, respectiv pregătirea practică a arbitrilor. După aproape 6 luni petrecute în sală, cu pregătirea offline, a venit momentul să aplicăm pe teren toate cunoștințele dobândite până acum.
Practica e întotdeauna mai complicată decât teoria. Astăzi e a doua zi, avem meciuri live, cu camere. Arbitrii analizează, interpretează și verifică toate incidentele pe care le simulăm pe cele două terenuri de joc.
Avem deja doi arbitri calificați ca VAR și aVAR, respectiv Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs. Fac parte din pregătire, activează ca instructori și ne ajută la implementarea programului.
Acum suntem în primul pas al pregătirii practice, în care exersăm situații de joc pe jumătate de teren. Mai urmează doi pași, în care vom avea jocuri normale, disputate la cele două porți, apoi ultimul pas, în care vom avea fie jocuri oficiale de juniori, fie jocuri amicale.
Trebuie să parcurgem toți acești pași pentru a fi licențiați de către FIFA. În perioada următoare așteptăm și prezența celor de la FIFA, tot ce am făcut până acum va fi verificat și certificat de FIFA pentru a primi licența de folosire a acestui sistem”, a spus Deaconu.
Este foarte puțin probabil să avem VAR la finala Cupei României, dar vom avea la Supercupă.
Arbitrii sunt mulțumiți, ieri a fost pentru prima dată când au luat contact direct cu VAR. Acum realizează ce este VAR-ul. Obiectivul acestui sistem este de a corecta greșelile clare ale arbitrilor.
- Alexandru Deaconu
Ce a declarat Istvan Kovacs: „Până sezonul viitor, vom fi pregătiți”
Muncim. Facem progrese mari, în sfârșit am putut ieși pe teren. Este un proces lung, de 6 luni învățăm. Până când va începe campionatul, toți vom fi pregătiți. Cel mai dificil lucru? Prima dată când mergi în fața monitorului. Nu ești obișnuit cu așa ceva. Trebuie să îți schimbi decizia. Pentru mine, prima impresie a fost că toată lumea se uită la tine și te judecă, că ai luat decizia greșită.
Trebuie să învețe și colegii mei că VAR-ul este o unealtă care te ajută să îți schimbi decizia, astfel încât la sfârșit să nu mai vorbească nimeni despre tine.
Când intri pe teren, trebuie să intri cu gândul că nu există VAR, să iei decizii ca și cum nu ai avea acest sistem. Când se termină faza, îți amintești că ai un fel de parașută care te salvează.
Este important ca fiecare dintre noi să conștientizăm că cel mai important lucru este decizia corectă. Nu contează ce părere ai tu, dacă se constată din camera VAR că a fost o greșeală, trebuie să schimbi.
Ovidiu Hațegan: „VAR a fost conceput pentru ca greșelile mari să dispară”
Este un moment pe care-l așteptam de câteva luni. Pe teren sunt alte trăiri, emoții. E o chestie de obișnuință, de practică. Fără exercițiu o să întâmpinăm probleme în timpul meciurilor.
Situațiile nu sunt reale, este un pic forțat ceea ce facem, dar ne ajută să exersăm mai multe situații. Cel mai important este acuratețea deciziilor. În prima fază, deciziile vor dura mai mult, dar, încet-încet, timpul de decizie o să scadă.
Sunt ferm convins că echipele vor avea așteptări foarte mari de la noi, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că vor fi situații în care camerele să nu acopere foarte bine fazele, iar infrastructura stadioanelor să nu ne ajute. Pe tot ce este în zona gri este dificil de intervenit.
Probabil că echipele vor primi instrucțiuni, veți vedea o linie de intervenție, iar toată lumea va ști la ce să se aștepte. Să nu vă așteptați ca la orice situație să intervenim. Acest sistem a fost conceput ca acele greșeli mari, pe care din păcate le facem, să dispară.
- Ovidiu Hațegan