Articol de Eduard Apostol - Publicat duminica, 30 iunie 2019 22:40
Edward Iordănescu (41 de ani) a dezvăluit ce nu a funcționat de nu este acum antrenorul FCSB, vorbind despre ceea ce e nevoie ca să fii campion acolo și despre faptul că el voia chiar să garanteze cu salariul său pe un an că va readuce titlul în vitrina lui Gigi Becali.
- Ce-și propune Edward Iordănescu de la viitorul sezon?
- Ambițiile sunt mari, dar trebuie să avem și susținere... Mă nemulțumește că au plecat deja 11 jucători, plus Fofana, probabil și el ne va părăsi. Dintre aceștia, jumătate erau titulari. Creasem o indentitate, am câștigat play-out-ul fără mari probleme. Dacă păstram nucleul, plus 2-3 completări, dacă nu ne-am fi evaporat, am fi reușit să pătrundem în play-off.
- Și eu care voiam să vă întreb de cupele europene...
- Momentan, putem vorbi doar de play-off. Este o provocare și pentru mine, după Pandurii pe care am luat-o de jos și-am dus-o pe 3, după Astra cu care am terminat pe 4. În fotbal, nu-ți iese mereu, dar am ambiție, sper că și inspirație, după o reformă contratimp. Mai e și problema că, deși suntem la un pas să ieșim din insolvență, ne găsim într-o reorganizare juridică și nu putem da bani la semnătură sau impresarilor. Asta se traduce prin faptul că alții ne pot lua fața când ne dorim un jucător.
„Mda, și eu mă gândesc la trofee”
- Nu credeți că ați putea mai mult, adică să fiți la o echipă cu care să vă luptați la titlu?
- Crezi că ești primul care mă întreabă? Și eu mă gândesc la asta. Orice antrenor are nevoie de trofee. Am antrenat-o două luni pe CFR Cluj și-am luat unul din trei meciuri. În urmă cu puțin timp am făcut 41 de ani, vorba lui Moromete, nu mai are timpul răbdare cu mine, sunt deja de 11 ani în fotbal ca antrenor, cred că am experiența necesară să mă lupt pentru trofee. Dacă nu va fi anul acesta cu Mediașul, cu siguranță următorul contract va fi unul unde să mi se ofere, prin susținerea financiară și nivelul valoric, astfel de posibilități. Luna trecută, am avut o astfel de posibilitate.
- Și nu vă pare rău că n-ați acceptat să mergeți la FCSB? Ce vă ziceți când vă priviți în oglindă?
- Nu pot să mă gândesc acum cum ar fi fost dacă... Toate deciziile pe care le iau le analizez și reanalizez.
- Nu gândiți prea mult?
- E posibil și asta. Dar eu nu-mi pot pune în valoare vocația, inspirația, tot ceea ce e al meu, decât atunci când fac eu în totalitate lucrurile, când decid totul din punct de vedere tehnic. Da, respectând și ierarhiile, e normal ca un patron să aibă doleanțele lui, însă nu trebuie să se suprapună lucrurile.
„Eu i-am zis că răspund cu salariul pe un an”
- De aceea l-ați refuzat pe Gigi Becali?
- Am fost onorat de ofertă. Acolo e un lot foarte valoros, condiții extraordinare, trebuie chimie, strategie, muncă multă, iar echipa trebuie să câștige campionatul. Tocmai de aceea i-am zis patronului că-mi asum, că răspund cu salariul meu pe un an de zile, drept garanție că vom cuceri titlul. Dar...
- Dar?
- În condițiile mele. Trebuie să fie alegerile mele, cele tehnice, să-mi aparțină în totalitate! Însă eu mai aveam contract cu Mediașul încă un an.
- Contractele se pot rupe.
- În anumite condiții, da. E o clauză de reziliere destul de mare, care este în oglindă. Nu știu dacă aș fi găsit înțelegere la factorii de decizie de la Mediaș. Am considerat că nu e momentul, după „experimentul CFR”, să plec după doar 6 luni, părăsind toată munca la care m-am înhămat la Gaz. Dacă va mai reveni posibilitatea de a merge la FCSB, cu siguranță voi analiza serios. Dacă nu? Nu voi regreta, altfel nu aș mai putea privi înainte!
„Nu vreau să las uși deschise”
- Credeți că v-ați lăsat ușa deschisă în fața lui Gigi Becali?
- Nu vreau să las uși deschise nicăieri. Depinzi de rezultate, lucrurile bune se uită repede, ești etichetat după ultimul succes sau ultimul eșec, de multe ori nu ai control. Să fac planuri acum, ar fi o nebunie. Vreau, acum, să reconstruiesc echipa la Mediaș.
- Până la urmă, ați putea lucra cu Gigi Becali? E clar că nimeni nu-l va determina să fie și patron, și antrenor.
- Nu-mi place să-i analizez pe oamenii care bagă bani în fotbal. Știu că atunci când merg să antrenez undeva, trebuie să existe o relație clară între patronat, conducere, antrenor, trebuie să existe chimie, o relație definită, iar dacă eu simt că pot să mă regăsesc în acel mediu, voi lua în calcul varianta. La întrebarea ta, ți-aș putea răspunde doar relativ.
- Ar putea exista o chimie între dumneavoastră și Gigi Becali?
- Nu știu. Am lucrat acolo ca antrenor secund, am simțit mereu respect, apreciere, încredere din partea dânsului, chiar și atunci când ne-am întâlnit la reședința sa. Mi s-au promis lucruri frumoase. Dar ca să răspund la întrebare, n-ar fi corect, fiindcă FCSB-ul are antrenor, a făcut o alegere, sper să fie una inspirată pentru ei, restul aparține trecutului.
- Este Bogdan Andone o alegere bună?
- Când numești un antrenor fără un grad mare de experiență, fără să antreneze la un nivel foarte ridicat, există și un grad mare de risc. Dar poți să dai și lovitura. E important să aibă susținere. Îl cunosc personal pe Bogdan, dar nu-i știu stilul de lucru, am înțeles că e dedicat. La Steaua îți trebuie autoritate, dacă nu ai așa ceva în vestiar, dacă nu ai susținere, iar jucătorii nu simt că ești numărul 1 ca autoritate, atunci șansele de reușită sunt foarte mici. Eu îi doresc multă baftă și sper să reușească!
„În campionate tari, nu exotice”
- Pe cine vedeți favorită la titlu?
- Hmm, mai pot apărea mișcări pe piața de transferuri. Iar după Euro 2019, FCSB, Craiova, Viitorul mai pot pierde jucători. Poate CFR își va pierde golgeterul. Abia după primele cinci etape, putem emite niște prognoze. Favorite sunt CFR, FCSB, Craiova, poate Viitorul. Dinamo este și ea sus la nivel declarativ, dar din păcate pentru ea, an de an, rămâne cu declarațiile.
- Credeți că jucătorii de la naționala Under 21 vor confirma și mai sus, la echipe puternice pe plan european, la prima reprezentativă, sau a fost doar un foc de paie?
- Băieții ăștia sunt încă în formare, nu sunt definiți, iar ăsta e un compliment, mai pot crește. Ei au început să confirme deja. Au trecut de la statutul de speranțe la certitudini. Păcat că n-am știut să avem grijă și de alte generații. Sunt băieți cu personalitate foarte bună, cu temperament corect, transmit putere, încredere și că iubesc foarte mult fotbalul! Alții s-au risipit, de aceștia trebuie să avem grijă, să susținem generația lor, fiindcă e de mare viitor.
- Poate aceasta să depășească Generația de Aur?
- E greu să prognozăm. Să nu uităm penalty-ul cu Portugalia, momente-cheie. Luați parcursul Generației de Aur, cum o numim, după Kosice poate că eram cu un picior în groapă și atunci se puteau schimba multe, sunt momente și momente. Numai Dumnezeu și timpul pot răspunde la întrebarea pe care mi-ați adresat-o.
- Pe Ianis Hagi îl vedeți într-un campionat supertare, gen Spania, Italia?
- Sper să-i văd pe mulți în ligi puternice, nu exotice! Ianis are mari calități, este înzestrat cu mult talent, lovește foarte bine cu ambele picioare, are serviciu bun, îndemânare, rar mi-a fost dat să văd un jucător bătând un corner cu piciorul drept, se respinge mingea în out, iar el bate a doua oară cu stângul. E extraordinar, cu puțină șansă poate ajunge la un nivel foarte sus! Eu zic că perioada de la Fiorentina l-a călit și întărit foarte mult, chiar dacă Gică era necăjit pentru acel timp.
Despre Stanciu și Lucescu
- Vă vine să credeți că Nicușor Stanciu, un alt talent autohton, a avut o cădere după meciul naționalei, s-a plâns că nu mai suportă?
- Stanciu are un anumit temperament, îl știu de la Vaslui, e inteligent, dar are nevoie de încredere. Atunci se simte important și util. Nicușor voia o confirmare că selecționerul are pe mai departe încredere în el.
- Sună ciudat că Răzvan Lucescu a părăsit PAOK Salonic pentru Arabia Saudită?
- Fiecare ia deciziile cum crede de cuviință. E clar că atunci când te duci în zona Golfului, pui aspectul financiar pe locul 1. Cu toate că știu de la tata, care a câștigat Champions League-ul Asiei acolo, Hilal e un Real Madrid al continentului. Cred că Răzvan putea antrena în Europa la un nivel ridicat, dar să nu-i analizăm alegerile, din respect.
Îl regretă pe Florentin Matei
- Ce fotbalist din Liga 1 ați transfera acum la Mediaș?
- Mulți fotbaliști de la echipele de pe locurile 1-4, mi-ar trebui un fotbalist ofensiv care chiar dacă nu are numărul 10 pe spate să aibă un astfel de rol, de a rezolva ultimul sector de teren. L-am dorit pe Florentin Matei, dar deja se înțelesese cu Astra, a preferat să fie aproape de casă. Dacă citește interviul acesta, îi mai ridic un pic moralul, pentru că la Steaua n-a avut parte de susținerea pe care o merita. Dacă staff-ul tehnic, conducerea i-ar fi dat mai mult credit...
- Revenim la FCSB: nu vi se pare că sunt mulți jucători talentați care se irosesc acolo?
- Putem lua în calcul un anumit tratament, dar cine merge acolo trebuie să realizeze că trebuie să aibă caracter puternic, să reziste la presiune și să vrea mai mult. Presiunea vine de la patron, de la tradiție, suporteri, deschiderea mediatică. Hai că sărim de la una la alta, nu vreau să laud, dar presa de specialitate și microbiștii din România chiar se pricep la fotbal!
„Nu sunt un visător”
- Alții spun altceva.
- Poate că presa e pretențioasă peste limită, nu dură. Eu am văzut articole în ceea ce mă privește, articole cu răutate gratuită sau critici nefondate. Nu le-am acordat interes. Dar au fost și foarte multe texte obiective, cu argumente logice. Am și învățat din ele, nu mi-e rușine să recunosc.
- Dacă astăzi vă face Gigi Becali o ofertă și spune: „Edi, ai mână liberă, tu faci toate schimbările, ești antrenor-manager la FCSB!”... Ce răspundeți?
- (râde) Bună asta! Au mai fost și alte oferte pentru mine în această vară, nu doar FCSB, nu mai insista cu asta. Eu am gândit și alte scenarii. Nu cred că e posibil ca Gigi Becali să-mi facă această ofertă, așa că stau liniștit și vorbesc cu tine despre Gaz Metan, apoi cum să pregătesc ziua mea.
- Deci nu sunteți un visător?
- N-am fost niciodată. Am avut și alte oferte, dar nu le-am fluturat în presă. Poate, uneori, le-am dorit, dar nu s-au concretizat, iar pe altele le-am refuzat și n-a fost bine, însă nu regret nimic, altfel mi-aș bloca progresul.
„La CFR Cluj am fost victimă colaterală. Da, m-a durut enorm! Când cineva mi-aduce aminte de acest episod, cum faci tu acum, mă râcâie. Inițial, am refuzat, aveam ofertă din Turcia, foarte bună, calificare în cupele europene”
„Vreau să fac rezultate, performanțe, pentru a completa imaginea pe care am construit-o. Pentru orice antrenor este o onoare să fie selecționerul țării lui. Dacă va veni un astfel de moment, mă voi simți onorat și provocat de ipostază”
„De la tata am învățat două lucruri: 1. Să-mi organizez foarte bine munca, el a fost mereu atent la detalii, a organizat munca staff-ului, a avut fluiditate. 2. Să încerc să fiu obiectiv și drept cu jucătorii. Dacă îți nedreptățești jucătorii, e greu să mai repari”
„Știu că și colegii mă vorbesc pe la spate că sunt exagerat uneori, poate prea tipicar și stresant, că-i țin în priză, dar doar așa putem progresa” Edward Iordănescu
VEZI ȘI: