Articol de Eduard Apostol, Cătălin Stroia - Publicat luni, 05 iunie 2023 11:33 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 12:12
Fost mare atacant al României, Ionel Ganea a făcut o radiografie la rece, la aer curat, a fotbalului intern de acum într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.
Ajuns la 49 de ani, fostul atacant vorbește despre motivul pentru care a ieșit din fotbal, analizează situația de la FCSB și îi laudă de Denis Alibec și Louis Munteanu.
- Ganezule, bine te-am regăsit! Ți-ai făcut o viață nouă la țară, pare că n-ai îmbătrânit deloc, ai părul negru ca la 20 de ani... Cum îți merge?
- (râde) Așa îmi spune și soția, că sunt încă tânăr. Mulți îmi spun că mă vopsesc, ceea ce nu este adevărat, da? Poți spune că n-am îmbătrânit deloc, sunt împlinit, sunt tânăr.
- Pare că te-ai cam îndepărtat de fotbal.
- Nu chiar. Mai ies la câte un eveniment sau câte un meci. Și la Cluj, la meciul naționalei noastre, a legendelor, cu Galatasaray, a fost mișcare bună. Ne mai strângem și noi, ne revedem, râdem, povestim, că avem ce ne spune.
„Hagi, Dorinel, Olăroiu n-au fost fotbaliști? Ei cum au făcut și școală?"
- Dar nu mai ești în fenomen. De ce?
- Prefer să nu mă mai prostituez (râde). Prefer să stau mai mult cu familia.
- De aceea te-ai și retras la ferma de aici, de lângă Făgăraș, de care te îngrijești?
- Așa este. Acum, să stau cu familia este cel mai important lucru pentru mine. Mă simt împlinit din toate punctele de vedere. Băiatul, George, are și el o fetiță. Mă bucur că sunt bunic și de fată, și de băiat.
- Cum îți vezi viața de acum încolo, ți-ai pus definitiv ghetele în cui?
- Vreau doar să stau cu familia. Altă soluție nu mai am. Uitați-vă la fotbalul actual în care nu mai ajungi să fii plătit! Riști să pleci de acasă și să-ți pierzi familia. Eu îmi văd de ale mele, sunt fermier.
- Meseria de antrenor nu-ți mai surâde?
- Mi-ar fi plăcut, dar la câte se întâmplă acum în fotbal, mai bine nu! Plus că nu te mai plătește nimeni. Și contractele care se fac acum... E foarte greu.
- Ce părere ai despre antrenorii care sunt fără licență în Liga 1 și antrenează ca "principali"?
- E doar vina Federației! Cei de acolo, când au avut nevoie, au ignorat regulamentul, iar când n-au mai avut nevoie, au început să-l aplice.
- Unii spun că nu au avut timp să facă școala de antrenori sau pot avea talent și fără cursuri, mai ales că au fost fotbaliști, mai mari, mai mici.
- Să vă dau un exemplu! Dacă o îngrijitoare îi ia locul unui inginer și ajunge să ia salariu mai mult decât el... Inginerul să fie cu studii și celelalte, iar îngrijitoarea să-i ia locul. E clar dezavantajat! Așa e și cu licența Pro! Unul care are licența Pro primește 2.000 de euro și cel fără licență primește 7.000 de euro. E corect?!
- Repet, sunt cazuri de foști internaționali, gen Rădoi, Pintilii...
- Dar ce, eu sunt piețar? Hagi, eu, Dorinel Munteanu, de ce am făcut licența? Olăroiu și cei care mai au licență... Ei sunt piețari? De ce ăștia au putut face școală?! Nu erau tot foști fotbaliști?
Ionel Ganea: „Eu n-aș vinde pe nimeni de la Farul"
- Mai e și Gigi Becali, singurul patron/finanțator/antrenor din fotbalul intern, dar fără carnet de tehnician.
- El măcar face experimente pe banii lui. Dar îți dau alt exemplu, mai cunoscut. Mai e un patron care a făcut ceva "școală" la Coverciano. E vorba de Silvio Berlusconi.
- Să trecem la actualitate. Este o campioană meritorie Farul Constanța?
- Din toate punctele de vedere! Mă bucur enorm pentru Gică și pentru oamenii lui din club. Au meritat să câștige. Aaa, să nu uit, îl felicit și pe Dorinel Munteanu pentru promovarea cu Oțelul Galați!
- Ce a avut Farul în plus față de celelalte?
- Constanță în rezultate și niște tineri pregătiți precum Borza sau Mazilu. Din punctul meu de vedere, n-aș vinde din echipă în următoarea perioadă. Fiindcă mai poate câștiga și alte trofee cu nucleul actual de jucători.
„Gigi, când faci rău, asta primești!"
- La FCSB care au fost problemele?
- Cred că n-au avut un nucleu de jucători, care să evolueze meci de meci. Au fost tot timpul schimbări.
- Individual, jucătorii sunt foarte lăudați.
- Corect. Sunt valoroși, dar primează unitatea grupului.
- Cum vezi implicarea lui Gigi Becali în această unitate?
- Dacă ești jucător profesionist, n-ar trebui să te intereseze! Ar trebui să-ți vezi de antrenament și să muncești în plus.
- Cât de mult îi poate încurca viața extrasportivă? În special pe jucătorii tineri, cum ar fi Tavi Popescu.
- Contează enorm. Tavi are calități, dar cred că se mulțumește cu foarte puțin. Ca fizic, mi se pare foarte slab. Îi trebuie mai multă masă musculară și forță.
- Poate FCSB să emită pretenții la titlu de la anul?
- Foarte greu. Când faci rău, asta primești! Mă refer la Gigi Becali.
- Mai exact?
- El mai dă un ban de colo-colo ca să-și mai spele păcatele. El spune că e credincios. Cu mine de exemplu a făcut ceva incorect când am fost la Voluntari. Când l-am bătut, l-a sunat pe Pandele, primarul. „Finule, dă-l afară!", i-a transmis. Și am fost executat.
- De atunci ați mai vorbit?
- Mai răruț că-i mai drăguț.
„Depinde ce vrea Coman de la viață"
- Ce îi lipsește unui jucător român pentru a se impune în străinătate, în campionatele tari? Te întreb pentru că tu ai jucat în Germania, Anglia și Turcia.
- Competiția în cea mai mare măsură. Noi avem acum un campionat cu 16 echipe. Dacă facem o analiză în ultimii ani, era mai bine când erau 18. Aveam echipe în cupele europene. CFR juca în Liga Campionilor. A bătut-o pe Manchester United. Iar alte formații erau în grupele Champions League. Sau în Europa League.
- Din când în când mai apar declarații bombastice despre unii jucători care ar putea face pasul și în ligile puternice în care tu ai activat. Ce părere ai?
- Curând? În niciun caz! Generația mea a prins antrenamente grele, câte trei pe zi. Micul dejun însemna 10 kilometri de alergare minimum! I-am avut antrenori pe Felix Magath, Gabi Stan, Sorin Cârțu. Meseriași, era „moartea căprioarei"! Acum e mai greu să-i pui la treabă pe jucătorii actuali.
- Îl vezi pe Florinel Coman urcând în carieră?
- Îl asemăn cu Ilie Dumitrescu. Numai că Ilie Dumitrescu știa ce vrea de la viață. Acum depinde ce vrea și Florinel de la viață. Și-a revenit pe final de sezon, dar parcă e prea puțin.
„Mazilu și Alibec îmi aduc aminte de cei din generația mea"
- Ce șanse avem pentru Euro?
- În teorie sunt, dar în practică ar trebui să obținem minimum 3 puncte din dubla asta de acum, din iunie.
- Ce jucător din prima ligă crezi că ar fi făcut față pe vremea ta?
- Mazilu, chiar dacă a evoluat încă destul de puțin, și Denis Alibec.
- Totuși, Alibec și-a pus în pericol echipa prin acel cartonaș roșu de la Craiova, lipsind de la meciul decisiv cu FCSB. Câtă răbdare să ai cu el?
- Nu mai contează, faptul că a ieșit campion a șters totul cu buretele! E o vorbă că răul îl elimini cu binele.
- Asta a făcut și Gică Hagi în acest sezon?
- Gică și cei de la Farul au gestionat mult mai bine anul acesta comparativ cu celelalte sezoane. A contat că nu și-a mai dat jucătorii buni, nu i-a mai lăsat să plece în timpul campionatului.
Coșmarul carierei: Slovenia 2001
- Crezi că va urma o cădere a CFR-ului? Rămâne Petrescu la CFR sau pleacă?
- Nu știu ce să vă spun. Dar cred că aflu, zilele viitoare, de la Dan dacă pleacă sau nu. Eu îl văd încă ancorat la CFR.
- Dacă ai da timpul înapoi, ce duel ai vrea să retrăiești?
- Meciul cu Slovenia de la barajul pentru Mondialul din 2002! Mă încearcă și acum durerea. Am primit atunci doar câteva minute. Și asta mă duce cu gândul la un alt subiect. Ar trebui să plecăm de la ideea că în actualul sport românesc se investește foarte puțin. Cel mai bun exemplu de luptă este cel al lui David Popovici. A doborât recorduri și nu-l bagă nimeni în seamă. I s-au dat niște bani și asta a fost! La vârsta lui, să câștigi atâtea...
- Va rezista la nivel înalt și va mai lua multe medalii, doborând recorduri?
- Eu sunt sigur că va rămâne sus, cu toate că, în timp, îl vor doborî și alții, pentru că așa e în sport. Nu poți domina la infinit o probă.
Uite că Dinamo a promovat! Inițial, am crezut că are șansa a doua. Bravo! Sper ca Dinamo să iasă din acea spirală a neputinței. De multe ori am crezut că cineva caută să o termine pe Dinamo! Interese! De ce n-a sunat nimeni la Guinness Book?! Dintr-o echipă, acum sunt trei, în ligi diferite! Eu la care am jucat?!
- Ionel Ganea
"CSA Steaua? Îmi cumpăr mașină și merg fără permis?"
- Crezi în nevinovăția Simonei Halep? - Îmi pare rău pentru ea că nu a fost judecată până acum. Ce nu înțeleg eu: dacă ar fi vinovată, de ce o ține atât timp fără să o judece?! A stat un an de zile degeaba! E foarte urât cum sunt tratați românii. Din păcate, noi nu ne mai apărăm țara și valorile. Deja intervin fel și fel de oameni în politică. E foarte urât ceea ce se întâmplă în țară. Sunt foarte mulți amărâți și noi băgăm banii în ce? În armament! De ce să-i bagi, dacă noi oricum n-avem nicio șansă?? Occidentul incită la ură și război și te poți aștepta la orice din clipă în clipă. - Ți s-ar părea normal ca și cei de la CSA Steaua să primească drept de promovare? - Nu-i normal! Așa, pot să îmi cumpăr o mașină și să merg fără permis. Cei de acolo pe ce bani fac transferuri și plătesc amenzile? Pe banii noștri! Ei plătesc tot din bani publici. - Oficialii CSA Steaua au ca argument faptul că și alte cluburi sunt susținute de consiliile locale și primării. - Astea sunt susținute de când s-au înființat. De minister nu știu cine-i finanțat. OK, și la CS Dinamo se implică ministerul, dar se face un stadion din banii CNI. Nu sunt cheltuieli sau banii de la CSA.
La Steaua, nu înțeleg pentru ce fac asta. Talpan zici că a moștenit "Armata" de la mumă-sa. Așa vorbește el! Normal, ar trebui să fie o echipă, din FCSB și CSA Steaua, și o a doua în care să rulezi jucătorii.
- Ionel Ganea
Cifrele carierei lui Ionel Ganea
Competiție | Meciuri / Goluri |
Liga 1 | 183 meciuri / 73 goluri |
Bundesliga | 107 meciuri / 34 goluri |
Cupa Germaniei | 12 meciuri / 7 goluri |
SuperLiga Turciei | 15 meciuri / 5 goluri |
Premier League | 14 meciuri / 3 goluri |
Championship | 18 meciuri / 4 goluri |
FA Cup | 3 meciuri / 1 gol |
FA League Cup | 2 meciuri / 1 gol |
10echipe a adunat Ganezu' în carieră: ICIM Brașov, FC Brașov, U Craiova, Gloria Bistrița, Rapid, VfB Stuttgart, Bursaspor, Wolverhampton, Dinamo, Poli Timișoara
19 goluriîn 45 de selecții la prima reprezentativă a strâns fostul atacant