Articol de Adrian Jitea - Publicat miercuri, 28 februarie 2024 17:29 / Actualizat miercuri, 28 februarie 2024 18:36
Ioan Varga, principalul finanțator al lui CFR Cluj, și-a deschis academie de fotbal în Ouagadougou, capitala statului african Burkina Faso.
Au trecut deja doi ani de când CFR Cluj și-a îndreptat atenția către continentul african. Impulsionat de lovitura dată cu ghanezul Emmanuel Yeboah (21 de ani), vândut pe 1,8 milioane de euro la Brondby, Ioan Varga a trecut la următorul nivel.
CFR Cluj are academie în Burkina Faso
Finanțatorul lui CFR Cluj a investit într-o academie de fotbal în Ouagadougou, Burkina Faso. Potrivit Fanatik, deține 51% din acțiunile școlii cu aproximativ 600 de copii.
Inaugurarea proiectului a fost una cu fast, în prezența jurnaliștilor locali și cu mesaje speciale care să marcheze momentul.
„Eu am 51% din Academie, restul de 49% aparțin unui om minunat de aici, din Burkina Faso, care iubește fotbalul cu aceeași patimă ca și mine. Sperăm să scoatem jucători de mare valoare, adevărate perle, care după ce vor juca la CFR Cluj să ajungă să evolueze la marile echipe ale Europei.
Este un proiect ambițios, la care eu visez de mult timp, și mă bucur că am făcut astăzi pasul cel mare și am inaugurat această Academie. O Academie care va aduce multe valori în campionatul românesc. Sunt convins că vom produce jucători de Champions League, jucători de mare valoare, care ne vor ajuta pe viitor să aducem cât mai multe titluri la CFR Cluj.
Pentru mine este un vis îndeplinit, sunt foarte fericit și sunt convins că e un drum formidabil pe care am plecat. Va fi o aventură a fotbalului, cum probabil nu s-a mai făcut niciodată pentru România”, a spus Ioan Varga, potrivit sursei citate.
Partenerul lui Varga este Yacouba Quedraogo, fostul colonel, lider al pazei președintelui și fost ministru al Sportului.
Modelul e FC Nordsjaelland
Pentru CFR Cluj, modelul ar trebui să fie FC Nordsjaelland. Formația care a eliminat-o pe FCSB în preliminariile Conference League.
În 2016, Alan K. Pederson, președintele lui FC Nordsjaelland, cel care preluase clubul în 2003, a vândut cele 97% dintre acțiuni pe care le deținea celor de la Academia Right to Dream din Ghana.
Astfel, aceasta devenea prima organizație africană care cumpăra un club din Europa. A fost momentul când noii proprietari au schimbat și numele arenei, care e același cu cel al Academiei ghaneze. De atunci, foarte mulți jucători din Ghana, dar și din alte țări, precum Cote d'Ivoire sau Burkina Faso, au ajuns să joace și să se remarce la FC Nordsjaelland, de unde au plecat apoi în campionate mult mai puternice.
Exemplele cu care se mândresc: Mohamed Kudus (Ajax), Mikkel Damsgaard (Brentford), Shakur Mohammed (Orlando City) sau Ernest Nuamah (Lyon).
VIDEO. Cristi Balaj despre lupta la titlu: "Nu avem nici o preferință cine intră în play-off. Presiunea pusă pe arbitrii încă funcționează"
Citește și alte știri din fotbalul românesc:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”