FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Devastator! Ionuț Chirilă a făcut iureș după venirea lui Șumudică: „Mircea Lucescu l-a numit la Rapid. La el mai e o problemă”

Ionuț Chirilă
Ionuț Chirilă

Articol de - Publicat miercuri, 21 august 2024 20:04 / Actualizat miercuri, 21 august 2024 22:19

Ionuț Chirilă, care a cucerit titlul la tineret cu Rapid în 1999, e convins că antrenorul naționalei se află în spatele investirii lui Marius Șumudică pe banca giuleștenilor. Și crede că bâlbâielile lui Dan Șucu se datorează sfaturilor primite de la oamenii din jurul său

Aflat la Cannes, unde locuiește în perioada când nu are angajament de antrenor, Ionuț Chirilă a comentat fără menajamente pentru GSP numirea lui Marius Șumudică la Rapid. E o mutare considerată corectă, dar influențată din culise de Mircea Lucescu, pe care îl suspectează public în ultimii ani că i-ar fi blocat în repetate rânduri cariera de antrenor. Ultimul mandat al lui Ionuț Chirilă a fost la Academica Clinceni, în 2021.

Ionuț Chirilă, nemilos cu Șucu: ”Numirea lui Lennon a fost o mare prostie”

- Domnule Chirilă, cum vi se pare această numire a lui Marius Șumudică la Rapid?
- Aș începe cu altă idee. Am avut dreptate când am spus înainte că aducerea unui antrenor din spațiul britanic e o mare prostie. O greșeală totală. Nu știu cine și-a închipuit că, într-un fotbal latin, Lennon va putea construi ceva competitiv la Rapid, cu mingi lungi, în condiții de adversitate, centrări întâmplătoare și hei-rup. Jucătorii români și campionatul de aici se bazează pe alte calități, pe inteligență, inventivitate, tehnică. Să fim serioși: câți antrenori britanici vedem în Spania sau Argentina?

- Revenim, vă rog, la întrebare?
- Șumudică e un antrenor susținut în fotbalul românesc. El va aduce însă un nivel superior în ceea ce privește circulația balonului, posesia, construcția atacurilor poziționale, spectaculoazitatea. Oricum, Rapidul nu are cum să se ducă mai jos de atât, nici dacă nu ar avea antrenor! Și la Șumudică mai e o problemă!

Devastator! Ionuț Chirilă a făcut iureș după venirea lui Șumudică: „Mircea Lucescu l-a numit la Rapid. La el mai e o problemă”
Dan Șucu s-a păcălit cu Neil Lennon

- Anume?
- Dacă va reuși să facă selecția justă în baza unei filozofii de joc câștigătoare. În 2014, când a fost numit abuziv în locul meu la Chiajna, după ce fusese dat afară de la Al Shabab, a acumulat doar 14 puncte în retur. Iar echipa s-a salvat cu cele 27 realizate de mine în tur. Era o formație-spectacol, cu șapte titulari sub 20 de ani. N-a putut construi nimic. El e obișnuit să lucreze doar la echipe cu jucători importanți. La Astra – cel mai bun lot din România, cu Teixeira, Budescu, Alibec, Lung, Găman, De Amorim. Nu mai vorbesc la CFR! La Chiajna, după spusele președintelui Cristi Tănase, a adus 19 fotbaliști, dintre care a confirmat numai Boldrin. Restul – dați afară sau s-au risipit banii pe la impresari.

”Șumudică va transforma Rapidul într-o echipă net superioară”

- Vă referiți la cât de bine se vor mai mișca în ultimele zile de mercato, nu?
- Rapid are un patron care e un om de afaceri de succes. Sunt convins că vrea să transforme clubul într-o entitate care să se autofinanțeze și să o ducă la nivel european. Dar, pentru asta, ai nevoie de două repere: să reduci gradul de risc al unor investiții neprofitabile până spre zero și să abordezi o selecție corectă a jucătorilor. Șumi are nevoie de alți fotbaliști acum pentru ceea ce vrea să facă. Oricum, Rapid se va transforma într-o formație net superioară față de epoca Lennon, dar Șumudică are și el limitele lui. Depinde cât de bine va ști să antreneze polivalența jucătorilor și să poată astfel să treacă facil prin mai multe sisteme.

E foarte important că Șumi are o relație bună cu suporterii. E legat de fanii de acolo și va avea liniștea necesară pentru a construi ceea ce dorește. Îi urez succes!

- Spuneați mai devreme că Șumudică e un antrenor susținut în fotbalul românesc. La ce vă gândiți?
- Un rol important în numirea lui Șumudică la Rapid a avut Mircea Lucescu. În momentul în care Șucu a primit undă verde de la Lucescu, s-a făcut mutarea. Dacă mai erau pe listă cinci antrenori, au căzut toți ca spicele. Domnul Șucu ascultă dumnezeiește de sfaturile lui Lucescu în fotbal. Așa fac și alți patroni, stau drepți în fața lui nea Mircea, însă pe bună dreptate, pentru că are autoritatea necesară. Problema e că nu întotdeauna aprecierile lui au fost juste, ca acum, când Șumudică la Rapid e alegerea corectă. De multe ori a fost subiectiv în a influența numirea unor antrenori submediocri. Dar asta e deja altă discuție!

Marius Șumudică, prezentat la Rapid într-o conferință de presă/ foto Ionuț Iordache (GSP)
Marius Șumudică, prezentat la Rapid într-o conferință de presă/ foto Ionuț Iordache (GSP)
Marius Șumudică, prezentat la Rapid într-o conferință de presă/ foto Ionuț Iordache (GSP)
Marius Șumudică, prezentat la Rapid într-o conferință de presă/ foto Ionuț Iordache (GSP)
Marius Șumudică, prezentat la Rapid într-o conferință de presă/ foto Ionuț Iordache (GSP)
+19 FOTO

”Domnul Șucu a fost influențat negativ în dese ocazii”

- Sună a scenariu suprarealist ce spuneți, de ce ar fi ținut Lucescu să-l impună pe Șumudică? Ce ar avea de câștigat?
- E unul dintre copiii lui de suflet, cu care a câștigat campionatul la Rapid în 1999, când Șumudică a marcat 14 goluri. L-a luat întotdeauna în brațe și l-a susținut inclusiv în traseul de antrenor. Nu cred că Lucescu e străin nici de unele numiri ale lui Șumudică în Turcia în perioada în care Lucescu era selecționer acolo. E o conexiune între ei.

Poate și eu aș fi meritat să pregătesc Rapidul pe criterii de competență. Am luat titlul la tineret în ‘99, când Lucescu învingea în campionat cu echipa mare. Fără mine, Maftei, Raț, Mărgăritescu n-ar fi existat. Au beneficiat însă alții de pe urma muncii mele

- Cum vă explicați că, în urmă cu două luni, Șumudică nu era considerat util la Rapid, fiind adus Lennon, iar optica s-a schimbat brusc acum?
- Domnul Șucu a fost influențat negativ în atâtea rânduri și s-a ajuns în situația asta din cauza oamenilor din jurul lui. Dânsul nu are cultura fotbalistică să transforme într-o lună Rapidul în Barcelona sau Real Madrid. Începe însă să învețe din aceste episoade. Iar în ultima vreme, odată cu revenirea lui Mircea Lucescu în fotbalul românesc, vedem aportul decisiv al selecționerului la o astfel de numire. Pur și simplu, cred că domnul Șucu n-a crezut în vară în Șumudică.

- Și crede acum dintr-odată, după două luni?
- Hai să vorbim deschis și să nu mai ocolim răspunsul românește, să semnalizăm stânga și mergem la dreapta! Lucescu are autoritatea să consilieze o schimbare de antrenor precum cea de la Rapid, iar aceasta, cu Șumudică în Giulești, este o mutare în spatele căreia se află Mircea Lucescu, mie la sută!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Cred că Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (34)
ray51
ray51  •  23 August 2024, 14:50

Poti locui in cele mai aristocratice/elevate vile, orase, locuri daca nu ai caracter, tot ca sarantocul/frustratul gandesti si vorbesti.

Nini
Nini  •  22 August 2024, 12:10

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

REMEMBER87
REMEMBER87  •  22 August 2024, 11:12

Ionut, fiu fericit de tata unic in ale gazetariei ....toaca banii lui Papa pe Coasta de Azur si se baga in seama pe un subiect - fotbalul - de care s-a despartit inainte de a incepe ceva in domeniu !

Vezi toate comentariile (34)
Comentează