Articol de Ionuţ Iordache, Remus Dinu - Publicat marti, 16 ianuarie 2024 19:15 / Actualizat marti, 16 ianuarie 2024 20:49
Dorinel Munteanu s-a aflat în centrul atenției în primele zile din 2024, după ce a decis ca stagiul de pregătire al Oțelului să aibă loc la Vatra Dornei, într-un tablou pitoresc, pe care Adrian Mutu l-a caracterizat drept învechit. Munti i-a răspuns dur „Briliantului”: „Să se uite la ce a realizat ca antrenor!”.
Discuțiile despre eficiența acestei practici au născut păreri pro și contra în ultimele zile. Dacă Adrian Mutu nu s-a ferit să taxeze cantonamentul spartan comandat de Dorinel Munteanu, în care jucătorii Oțelului au fost puși să alerge inclusiv pe străzile respectivei stațiuni montane, printre mașini, au existat și voci care au mers pe mâna alegerii tehnicianului gălățenilor.
Săptămâna trecută, în timpul cantonamentului desfășurat de Petrolul în Antalya, Gazeta Sporturilor a realizat un interviu în exclusivitate cu spaniolul Carlos Menendez, actualul preparator fizic al prahovenilor.
Iar ibericul, care a lucrat timp de aproape 10 ani la Atletico Madrid, a concluzionat simplu: „Fiecare metodă e o metodă suficient de bună dacă pe tine te ajută să câștigi”.
Omul școlit la Real și Atletico, despre metodele old-school practicate în România: „Dacă pe tine te ajută să-ți atingi obiectivul, sunt metode valide”
- Domnule Menendez, cunoașteți ceva despre faimoasele noastre metode de pregătire? Alergările prin munți, prin zăpadă, la temperaturi sub zero grade? Vi se par aceste tactici prea învechite pentru zilele noastre?
- Știți acea expresie care spune «Toate drumurile duc la Roma»? E similar și aici. Fiecare metodă e o metodă suficient de bună dacă pe tine te ajută să câștigi. Despre asta este acest sport, despre prestigiu. Prestigiul apare când jucătorii câștigă, când clubul crește tot mai mult, ajunge în Champions League sau în ale competiții europene. În final, dacă aceste metode de pregătire te ajută pe tine să-ți atingi obiectivul, cred că sunt, în egală măsură, la fel de valide ca celelalte. Încă ceva.
- Vă rog.
- Știți cum e? Dacă acest tip de metode sunt eficiente, le vom urma și noi. În această meserie, toată lumea are tendința de a copia metodele pe care le văd la cei care câștigă. Guardiola a fost la Barcelona, avea un joc bazat foarte mult pe minge, toată lumea a gândit atunci: «OK, fiecare echipă va atinge excelența jucând în acest mod». Uneori, lucrurile funcționează așa cum te aștepți, alteori înveți: «OK, nu suntem în aceeași poziție cu ei, nu avem același gen de fotbaliști pentru a juca astfel, așa că nu putem avea același obiectiv final. Așa că trebuie să schimbăm, nu?». Dar întotdeauna învățăm.
Primul cantonament cu Poli Iași l-am făcut la 16 ani la Predeal, la hotel Cioplea. Dimineața la 07:00, alergam printr-o zăpadă, știți cât de mare era? (n.r. - gesticulează). Prin zăpezile astea am crescut noi. Dar erau alte vremuri, toată lumea se antrena la fel atunci. Nu poți să mai faci lucrurile astea.
Și eu sunt fanul antrenamentelor pe teren. Am cinci ani de când m-am apucat de antrenorat, merg pe-al șaselea. De la început, din prima zi, doar pe teren, cu mingea! Din experiența mea de jucător, cele mai tari antrenamente erau cu mingea. Dacă vrei să faci și capacitate aerobă, o faci în jurul terenului, pe alergări pe anumite distanțe, 100, 200, 300 de metri.
- Daniel Pancu, selecționer România U21
VIDEO Carlos Menendez, preparator fizic Petrolul, despre anii unici petrecuți cu Simeone la Atletico: „Cholo e o persoană extraordinară”
Citește și alte știri de actualitate:
EXCLUSIV Au refuzat și astăzi să se antreneze » Situație explozivă la clubul din România
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen