Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 14 ianuarie 2025 20:03 / Actualizat marti, 14 ianuarie 2025 20:44
Fără contract din iunie 2024, când s-a despărțit de Petrolul, Laszlo Balint vorbește într-un interviu spectaculos pentru GSP despre mandatele bizare de la Universitatea Craiova și Petrolul, divorțul secret de controversatul impresar Bogdan Apostu și amintirile cu Dan Petrescu, Răzvan Lucescu și Dorinel Munteanu din perioada de jucător.
Laszlo Balint, 45 ani, stă departe de tumultul competiției de mai bine de jumătate de an, dar nu și-a pierdut niciun strop din energia și pasiunea tehnicianului care șade ca pe ghimpi pe marginea terenului, în timpul jocurilor.
L-am găsit acasă, la Tărlungeni, lângă Brașov, unde a petrecut Sărbătorile alături de cei dragi, inclusiv lângă cei doi câini ai familiei, care păzesc proprietatea cu o curte generoasă: un uriaș jucăuș și un pitic gălăgios. E cadrul liniștit în care Gyuszi trece în revistă reperele unei cariere oneste de jucător și antrenor.
Laszlo Balint: „Dezamăgit că n-am jucat niciun minut în sezonul titlului cu Urziceni”
- Gyuszi, s-au scurs șapte luni de când ești fără contract după despărțirea de Petrolul. Măcar ai avut parte de Sărbători mai liniștite, nu?
- Da, Sărbători cu liniște, alături de familie, cu mama, mulțumesc lui Dumnezeu că e sănătoasă!, cu soția, cu fiul meu, care a tot fost plecat și el în ultima vreme. Cât despre partea profesională, am început 2025 fără contract, într-adevăr, dar, oricât de neplăcute ar fi aceste situații, trebuie să le acceptăm dacă am ales să fim antrenori.
- Fiul, Eric, e și el fotbalist, evoluează în Liga 3, la Râșnov. Ce planuri ai cu puștiul de 17 ani?
- Țintește sus și mă bucur că a moștenit de la mine ambiția. N-a neglijat nici școala și se străduiește să aibă rezultate pe ambele planuri. A fost un an dificil și pentru el, măcinat de niște probleme de sănătate, dar își păstrează neclintit planul: să depășească performanțele mele ca fotbalist, adică inclusiv un titlu pe CV, cum am reușit eu cu Urziceniul.
- Un sezon în care însă n-ai jucat deloc pentru Unirea fiindcă te-ai ales cu o accidentare îngrozitoare chiar înaintea campionatului. O dezamăgire teribilă, probabil!
- A fost un an crunt, fiindcă m-am accidentat într-un moment foarte bun al carierei. Ajunsesem la maturitate, mă simțeam la cel mai bun nivel sportiv, dar s-a petrecut acel episod teribil, care a însemnat, de fapt, finalul carierei. Chiar dacă am mai încercat apoi două experiențe, nu mi-am mai revenit complet niciodată. Rămâne amărăciunea că n-am adunat nici măcar un minut în sezonul titlului, dar sunt mândru că am participat cumva la acea performanță. Și că ultimul meci oficial la nivel înalt a fost finala Cupei din 2008, pierdută cu CFR Cluj, o partidă de care-mi voi aduce însă aminte mereu cu plăcere.
„Petrescu avea un talent extraordinar de a ține mereu lotul sub presiune”
- Dan Petrescu era și pe atunci un antrenor la fel de încruntat și de ursuz?
- N-aș spune încruntat, cât mai degrabă exigent. A scos maximum din fiecare jucător. A avut libertatea de a-și selecta grupul și a adus fotbaliști care au acceptat să sacrifice totul în beneficiul echipei. A format un grup fantastic, 24-25 de jucători aproape la același nivel. Chiar glumeam la un moment dat și spuneam că, dacă ne trezește la trei-patru dimineața și aruncă 11 tricouri în aer, cine prinde echipamentul poate să joace foarte bine în fața oricărui adversar.
La Urziceni se creaseră niște legături sufletești în acel grup. Au fost mulți băieți cu caracter deosebit și asta a contribuit decisiv la câștigarea titlului și la rezultatele ulterioare din Champions League
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
- Bătea des cu pumnul în masă?
- Bătea cu pumnul în masă, mai ridica și tonul. Avea un talent extraordinar de a ține tot timpul lotul sub presiune, un stres pe care-l direcționa însă spre atingerea performanței. De exemplu, dacă simțea că sunt zile tratate mai relaxat, antama un amical cu un adversar net inferior și, în destule ocazii, echipa nu se monta total. Era prilejul perfect să crească tensiunea și să umble la motivația băieților. Etala într-adevăr această duritate, dusă deseori la extrem, dar asta a fost modalitatea lui de a-i capacita pe fotbaliști la nivel total.
- Sunt voci care spun azi că Petrescu e un antrenor demodat, cu discursuri ridicole și metode depășite. Ești de acord cu această abordare?
- Deloc! În fotbal nu există o rețetă perfectă, unică. Rețeta perfectă e aceea care-ți aduce rezultate. Și, dacă ne uităm pe statistica ultimului deceniu, vom vedea că este cel mai de succes antrenor la nivel intern. Sigur, sunt momente când lumea zice că nu e deloc un tip simpatic, dar te uiți la performanțe și ai răspunsul despre Dan Petrescu.
„Nu vreau să fac uz de cuvinte mari, dar Răzvan Lucescu e zeu la Salonic”
- Răzvan Lucescu a fost primul tău antrenor important în carieră, la Brașov. În ce relații ați rămas?
- Foarte bune! Chiar am mers în iulie la Salonic la un stagiu de pregătire, pentru care-i mulțumesc și pe această cale. Am asistat o săptămână la tot ciclul de pregătire ale partidei cu Borac Banja Luka din preliminariile Champions League. O experiență foarte interesantă! Încerc să mă dezvolt și în această perioadă de pauză. Răzvan e un tip extrem de pasionat și dedicat. Am lucrat șase luni la Brașov, în primul său mandat, înainte de a merge la Rapid. A adus acolo o viziune modernă. Am trecut atunci la un sistem cu trei fundași centrali, cu alte repere tactice, cu strategii noi de apărare, de construcție. Pentru mine, tânăr fiind, a fost ca o gură de aer proaspăt.
- Cum e văzut la Salonic?
- N-aș vrea să utilizez cuvinte mari, să spun că e văzut ca un zeu. Dar e foarte respectat, începând de la simplii suporteri până la ultima persoană din club.
- Ai văzut, probabil, toată povestea asta cu suspendarea primită după incidentele cu AEK. A arătat și calități de boxer, de judoka!
- Presiunea e foarte mare, iar Răzvan nu abdică nicio secundă de la dorința de a obține mereu maximum din fiecare meci, antrenament, pregătire. Probabil că această presiune și-a pus acum amprenta, dar mi se pare că incidentul a fost amplificat. Iar suspendarea istorică arată a exagerare. Eu n-am mai auzit ca un antrenor să fie sancționat de o asemenea manieră. Sunt bucuros însă să văd că întreg clubul e în spatele lui, e susținut și sunt convins că vor trece peste această cumpănă.
A fost un gest care, până la urmă, nu face cinste unui antrenor, corect!, dar noi, de la distanță, nu stăpânim toate detaliile. Cunoscându-l pe Răzvan, spun cu mâna pe inimă că există, probabil, niște substraturi ale incidentului, care pot fi folosite ca argumente în favoarea sa
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
Cum l-a uimit Dorinel la CFR Cluj: „Du-te și vezi de antrenament!”
- Pe Dorinel Munteanu l-ai prins antrenor-jucător la CFR Cluj. Îl știi bine, îi cunoști modul de lucru, te-a surprins pasul înapoi făcut acum la Oțelul?
- M-a surprins și mi se pare un semnal foarte puternic legat de faptul că problemele sunt destul de grave la Galați. Îl cunosc bine pe Dorinel, este un luptător și cred că s-a zbătut cu toată energia pentru a rezolva situația. Dacă a ales însă să se dea la o parte, înseamnă că lucrurile nu sunt prea OK.
- Ai sentimentul că Oțelul se va dezintegra? Au plecat cei mai buni jucători, datele financiare sunt îngrijorătoare.
- Nu știu dacă putem vorbi de dezintegrare, dar e clar că, fără Alex Pop și Cisotti, Oțelul va întâmpina mari dificultăți la capitolul exprimare pe teren. Mă refer aici la comparația cu ceea ce a arătat Galațiul lui Dorinel în momentele bune, adică o formație incomodă, capabilă să pună probleme adversarilor cu pretenții. Să nu uităm, de exemplu, că a câștigat în București contra celor de la FCSB, ceea ce nu-i la îndemâna oricui.
- Ne povestești un episod de culise cu Dorinel la CFR?
- M-a marcat un moment trăit după o victorie cu 4-0 contra lui FC Național. Jucasem fundaș central, iar etapa următoare, cu FC Argeș parcă, am fost singurul schimbat dintre titulari. Nu primisem gol, consideram că evoluasem bine, îmi doream să am continuitate, așa că m-am dus să-i cer explicații. S-a uitat lung la mine și mi-a zis atât: „Asta a fost decizia mea, du-te și vezi de antrenament!”. Scurt și concis! Am rămas dezamăgit pe moment, dar am realizat ulterior că rolul meu nu e să solicit răspunsuri, ci trebuie doar să mă pregătesc, să-mi cresc randamentul, să fiu la nivel maxim. Apoi, antrenorul hotărăște cum crede că e mai bine pentru echipă.
Acum, ca antrenor, sunt un tip deschis cu jucătorii. Îmi doresc să fie lămuriți cu orice aspect care ține de strategie. Au fost momente când am justificat unor fotbaliști anumite decizii, de ce vor intra pe parcurs și s-a dovedit, de obicei, o manieră câștigătoare. Au existat însă și ocazii în care am greșit apelând la explicații. Adevărul e că asta presupune un consum energetic mare, să stai să detaliezi în parte fiecărui jucător nemulțumit
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
„Aveam o stare de anxietate când știam că-l voi avea adversar pe Njock”
- Care a fost adversarul cel mai rău pe care l-ai întâlnit pe gazon?
- Oho! Destui „grei”! Claudiu Niculescu, Dănciulescu, Sabin Ilie, Daniel Niculae, Luțu, Njock. Ultimul îmi punea mereu mari probleme din cauza diferenței de gabarit. Era un tip foarte înalt, puternic. Eu, la rândul meu, aveam timing, săream destul de bine la cap, anticipam momentele de deposedare, dar îi ajungeam până pe la umeri. Am și acum pe acasă o poză alături de Njock, în care se vede diferența. Ne-a dat două goluri într-o victorie a Craiovei la Brașov, 3-1, am mișcat greu în fața lui. Și apărea o stare de anxietate de fiecare dată când știam că-l voi avea adversar, fiindcă îmi era greu să câștig duelurile cu el.
- Luțu te lua la mână, cum se spune, nu? Adică intra direct la unu contra unu, rezistă-i dacă poți!
- Era și pe teren un tip foarte volubil. Se vedea că face totul din plăcere. Stătea numai cu zâmbetul pe buze și afișa o naturalețe dezarmantă. Avea un control senzațional al balonului. Din păcate, anii au trecut și vedem din ce în ce mai puțini astfel de jucători în Liga 1. Uite, mă gândesc și la Sânmărtean, alt exemplu de jucător cu episoade geniale!
- Cum era fundașul Laszlo Balint? Mai apela și la trucuri necurate, gen ciupituri, împunsături ca să-i țină la respect pe atacanți?
- Nu! Dar, la început, aveam colegi care mă sfătuiau să mă impun ca șef în duelurile individuale. Am încercat însă să fiu un tip corect, fiindcă simțeam că trebuie să arăt acest respect față de fotbal, de adversar, chiar dacă am avut de suferit din acest punct de vedere. Contează mult abordarea psihologică, adică adversarul capătă din start un avantaj mental dacă se impune în primele două-trei dueluri.
„Am fost dezamăgit la plecarea de la Petrolul. Dar misiunea îndeplinită!”
- Hai să ne întoarcem la experiențele de pe banca tehnică! Doar șase partide la Petrolul cu ocazia ultimului tău mandat, te-ai lămurit ce s-a petrecut?
- Eu am înțeles foarte bine ce s-a întâmplat. Am fost solicitat într-un moment foarte dificil, când retrogradarea plana asupra clubului. Erau mari probleme financiare încă din momentul în care am semnat. Dar, chiar dacă a rezultat un mandat scurt și intens, îl consider o misiune îndeplinită, fiindcă obiectivul imediat era salvarea, fără să ajungem la baraj, ceea ce s-a și întâmplat. Am fost matematic rămași în Liga 1 cu o etapă înainte de final. Am început să lucrăm apoi la strategia pentru sezonul viitor, dar am primit la un moment dat un telefon prin care mi s-a comunicat că s-a schimbat acționariatul, iar noul investitor va veni cu alt staff.
- Care a fost prima reacție?
- Dezamăgire, fiindcă îmi pusesem mari speranțe că putem face o pregătire bună, cu un lot valoros, dovadă rezultatele din ultima vreme, obținute în condiții deloc ușoare. Mă refer nu numai la partea financiară, ci și la infrastructură, terenuri de antrenament. Activitatea se desfășoară acolo anevoios din multe puncte de vedere și tocmai de aceea merită remarcat parcursul Petrolului. Dar atunci s-au petrecut evenimente în afara controlului meu, așa că a trebuit să accept lucrurile ca atare.
- Te-ai simțit trădat în vreun fel în toată istoria de la Ploiești?
- Sub nicio formă! Până la urmă, am fost solicitat să merg acolo de Marian Copilu, cu care am o relație aparte, și am ales să fac acel pas pe termen scurt, cu toate că, în alte condiții, aș mai fi așteptat. Mi-am asumat niște riscuri, am înțeles importanța momentului pentru club, unul cu greutate, tradiție și o presiune constantă din partea fanilor, care își doresc, firește, rezultate. Și de aici pleacă o anumită presiune! Dar mă bucur că, la final, lucrurile au ieșit exact așa cum ne-am propus în discuțiile cu Marian Copilu și Petrolul n-a avut emoții cu retrogradarea.
Spre deosebire de Craiova, la Ploiești n-am simțit că am venit într-un mediu ostil. Suporterii au fost aproape de echipă, implicit alături de mine. Și, chiar dacă au apărut anumite animozități, la 1-2 acasă cu Botoșaniul, de exemplu, am ieșit la discuții civilizate și am înțeles că era vital pentru club să nu retrogradeze în anul centenarului. Ulterior, chiar am primit mesaje de mulțumire dinspre fani, ceea ce a însemnat o confirmare că mi-am făcut bine treaba
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
„Ce s-a întâmplat la Craiova rămâne și azi o nebuloasă pentru mine”
- Ajungem la Universitatea Craiova, mandatul-blitz din care multă lume n-a înțeles absolut nimic. Azi, ai niște explicații oneste pentru nebunia pe care ai trăit-o în Bănie?
- Ca de fiecare dată, am încercat să iau partea pozitivă dintr-o experiență, dar ceea ce s-a întâmplat la Craiova rămâne și în ziua de azi o mare nebuloasă pentru mine. S-a produs un amalgam de evenimente, care au venit ca o avalanșă, culminând cu îndepărtarea mea după o victorie în derby-ul cu rivala din oraș. Toată lumea era mulțumită, funcționa o energie admirabilă în interiorul grupului și, dintr-odată, a căzut despărțirea neașteptată.
- E un mister personalitatea lui Mihai Rotaru?
- Am avut o relație bună până la un anumit punct, după care s-a întrerupt absolut orice comunicare. M-aș fi bucurat să port o discuție amicală cu dânsul ca să înțeleg exact ce s-a întâmplat. N-am primit nicio explicație, lucrurile au fost foarte vagi. Sigur, poate exista și posibilitatea aceasta să nu apară niște rezultate așteptate, dar asta se întâmplă după o anumită perioadă în care poți să-ți pui amprenta asupra echipei, să-ți impui niște principii. Dacă îndepărtezi un antrenor după o perioadă atât de scurtă, e clar că n-ai avut încredere în el. Și-atunci de ce-ai mai apelat la serviciile mele? Asta e întrebarea la care n-am un răspuns nici până acum. Sau, dacă exista încredere, de ce am fost îndepărtat?
La Craiova am trăit o perioadă intensă, care a conținut și acele preliminarii din Conference League. A fost un debut dificil, cu multe deplasări și, din păcate, prea puține transferuri care să ridice nivelul echipei. Toate s-au reflectat în rezultate, pe care mi le-aș fi dorit cu totul altele
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
„Multă lume n-a văzut cu ochi buni venirea mea la Universitatea”
- Trăiești cu sentimentul că au existat jucători sau oameni din jurul echipei care te-au lucrat, cum se spune?
- Încerc să nu-mi înveninez creierul, pentru că ar însemna să mă gândesc la lucruri negative și aș risca să pun etichete poate nemeritate anumitor persoane. Nu mă refer neapărat la jucători, dar am simțit că multă lume din interiorul sau din jurul clubului nu a văzut cu ochi buni numirea mea la Craiova. Și probabil că asta s-a reflectat în atmosfera creată în preajma mea și a staff-ului. Poate au fost unii care au considerat, pur și simplu, că nu sunt omul potrivit. Și au ajuns la numirea lui Rădoi, la adresa căruia, mai devreme sau mai târziu, au început cumva aceleași discuții. Prin urmare, n-aș vrea să iau personal tot ce s-a petrecut la Universitatea.
- Pe Mihai Rotaru l-ai bănuit sau îl bănuiești în continuare de lipsă de sinceritate în relație cu tine?
- Nu! Cu domnul Rotaru am avut o relație onestă până la momentul meciului cu U Cluj de la Mediaș, după care n-am mai primit niciun semnal. Venisem după o partidă în Albania în Conference League, am ales să fac anumite schimbări în echipă. Am avut o primă repriză nereușită, am operat niște modificări la pauză, am revenit pe tabelă și la nivel de control al jocului, dar n-am reușit să câștigăm. S-a terminat 1-1 și, din acel moment, a dispărut orice comunicare cu domnul Rotaru. Mi-am dat repede seama că se întâmplă lucruri anormale. Dar prefer să rămân cu aspectele pozitive, cu o experiență care mă va ajuta în cariera viitoare.
„Bogdan Apostu n-a reușit să-mi aducă niște soluții viabile de contract
- UTA, o poveste specială, cu o promovare, dar și cu o colaborare controversată cu agentul tău, Bogdan Apostu. Cifrele: în două sezoane și jumătate, Aradul a rulat 128 de jucători, adică 60 veniri, 68 plecări. E OK să ai în vestiar un grup masiv de jucători controlat de propriul impresar, ceea ce a născut scenarii toxice și suspiciuni majore, gen potențiale implicări în zona de pariuri „negre”?
- Chiar mă bucur pentru acest subiect și vreau să lămuresc lucrurile clar, o dată pentru totdeauna! Unu: cu domnul Apostu nu mai colaborez de circa un an și jumătate. Doi: parteneriatul clubului UTA cu Bogdan Apostu a fost asumat public inclusiv de conducere, prin domnul Meszar, care a explicat forma de colaborare. Sectorul de scouting a fost externalizat către firma lui Apostu. Dar sunt false informațiile că majoritatea jucătorilor din vestiarul UTA-ei erau sub contract cu el. Cei mai mulți dintre străini, dar și jucătorii români aveau contracte de reprezentare cu alți impresari. Faptul că Bogdan Apostu a intermediat însă transferurile s-a datorat acelei strategii de externalizare a procesului de recrutare. Înțeleg substratul discuțiilor, dar sper că lucrurile sunt acum limpezi.
- De ce ai întrerupt colaborarea cu Bogdan Apostu?
- Au existat mai multe motive. Nu am fost mulțumit de serviciile lui, pentru că am traversat niște momente în care-mi căutam echipă și nu a reușit să vină cu soluții viabile de contract. Nu cunosc agenda lui, dar am avut o discuție bărbătească, în care i-am spus anumite lucruri. Respect ceea ce s-a întâmplat între noi din punct de vedere profesional, este un om de fotbal cu rezultate, vedeți proiectul de la Hunedoara!, dar fiecare om are drumul lui în viață. Iar eu am preferat să merg pe calea mea.
- Dincolo de motivul evocat mai devreme, ai simțit nevoia și să te rupi de Apostu tocmai pentru a face un pas în spate pe fondul discuțiilor repetate din spațiul public?
- Lumea va vorbi indiferent de situație. Nu știu dacă trebuie să punem accent pe asta, mai ales că eu sunt cu conștiința împăcată. Nu mă simt cu musca pe căciulă ca să spun că m-am rupt de Bogdan Apostu pentru a închide gura lumii. Au fost la mijloc, într-adevăr, și aspecte de ordin personal, dar, repet, e mai bine să meargă fiecare pe drumul lui.
Lucrez în prezent cu mai mulți impresari, au existat deja anumite oportunități, dar nu vreau să mă grăbesc și să fac alegeri greșite. Țin foarte mult la staff-ul meu și cel puțin două discuții din străinătate le-am suspendat tocmai fiindcă nu aveam posibilitatea să merg cu colegii mei. Sunt convins însă că voi reveni în curând în circuit
Laszlo Balint, antrenor, pentru gsp.ro
„Îmi doresc mult ca UTA să nu aibă emoții în acest sezon”
- Cum se vede din fotoliu sezonul acesta de Liga 1?
- O luptă încinsă pentru play-off și la retrogradare, dovadă că sistemul acesta cu înjumătățirea punctelor, considerat nedrept de unii, aduce un nivel crescut de spectaculozitate și competitivitate. Sunt și eu curios cine va urca în primele șase locuri, dar, în orice variantă, se anunță deja un play-off intens. Îmi doresc însă foarte mult să văd UTA fără emoții în acest sezon. În calitate de suporter, m-aș bucura să nu mai existe acele convulsii în jurul echipei. Aș vrea să observ acea energie din timpul mandatului meu, când exista unitate, tot orașul era alături de club și am obținut promovarea în sezonul pandemic, poate cel mai greu din ultimele decenii.
- Ne spui, te rog, în final, ce se întâmplă cu fotbalul din Brașov, unde se întinde un deșert fără sfârșit?
- E un subiect dureros, fiindcă aici am crescut ca fotbalist și sunt în continuare conectat la tot ce se întâmplă prin prisma fiului meu. A dispărut infrastructura, sunt puține terenuri de antrenament, „Tineretului” e într-o stare deplorabilă. Știu că există un proiect de stadion nou, dar nu văd să se întâmple nimic semnificativ în următorii doi-trei ani. Mi-aș dori ca echipa suporterilor să promoveze în Liga 2, dar posibilitățile financiare nu sunt grozave. Și, cel mai mult, mi-ar plăcea să existe din nou în oraș o piramidă, cu FC Brașov în prima divizie și alte câteva cluburi în ligile inferioare, pentru că sunt foarte mulți copii buni, care ajung la 17-18 ani și se pierd pe drum, fiindcă nu mai au unde să se dezvolte, să progreseze.
8 echipese află pe CV-ul de jucător al lui Laszlo Balint: Rapid Brașov, Romradiatoare, FC Brașov, CFR Cluj, UTA, Unirea Urziceni, Diosgyor, Unirea Tărlungeni – a adunat 126 meciuri și 2 goluri în L1
10 formațiia pregătit până acum antrenorul Laszlo Balint: Unirea Tărlungeni, FC Brașov (secund), Clinceni, ASA Tg. Mureș, Csikszereda, Sportul Snagov, Metaloglobus, UTA, U Craiova, Petrolul
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen