FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - U CLUJ

FOTO Rapid spre nicăieri! Franjuri la revenirea lui Marius Șumudică în Giulești, alb-vișiniii au fost la pământ cu U Cluj! Clasamentul în Superliga

Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda +29   FOTO
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda

Articol de , , , , - Publicat luni, 16 septembrie 2024 22:55 / Actualizat marti, 17 septembrie 2024 09:38

Rapid a clacat la revenirea lui Marius Șumudică în Giulești și a pierdut fără drept de apel în fața Universității Cluj, liderul meritoriu al Superligii, scor 0-2. Alb-vișiniii au fost modești cu indulgență, s-au întrecut în execuții hilare și nu dau semne de revenire nici cu noul antrenor.

Rezultatele etapei a 9-a din Superligă

Cronica partidei Rapid - U Cluj 0-2, scrisă de Remus Dinu de la stadionul Giulești » Rapid spre nicăieri! Franjuri la întoarcerea lui Marius Șumudică

Revenirea lui Marius Șumudică acasă, în avangarda trupelor alb-vișinii, și-a respectat din plin afișul hollywoodian. Și nici că ne-am fi așteptat la ceva diferit din partea omului mai capabil ca oricine altcineva să miște masele.

Nici nu se fluierase bine startul și Șumudică sprinta deja spre peluză, cu mișcări energice din braț, mascate cu tact pe lângă șold. „ȘumiMania” la ea acasă, pe un Giulești vibrant și gata de reviriment. Nu vrei să ratezi așa ceva!

Întors pentru a redeveni profet în „țara lui” - rămâne de văzut cu cât succes, căci în universul business only al lui Șucu doar bilanțul de la final de lună mai zămislește statui, nicidecum romanțele peluzelor - Șumudică a avut parte de-un extemporal complicat în fața fostul coleg de cameră Sabău.

U Cluj nu mai intră de mult timp la capitolul „și altele”, și-a căpătat reputația unei echipe construite după chipul și asemănarea meseriașului care o dirijează de pe bancă.

Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
+24 FOTO

Fără cap și fără coadă

Cu două noutăți în formula de start, Christiansen și Grameni, aduși pentru a redefini o echipă lipsită de strălucire și idei, Rapid știa bine că e în continuare restantă în fața pretențiosului public din Grant.

Licăririle din ultimele două meciuri și-au trăit momentele lor, dar „hype-ul Șumudică”, locul dezonorant din clasament, pretențiile patronatului, toate obligă la mai mult. Mult mai mult!

Există însă și putință? Rapid n-a arătat deloc grozav, într-un soi de extensie a reprizei secunde de la Craiova. Bazându-se poate excesiv pe „exploziile” episodice ale lui Petrila, Rapid a căzut în capcanele plasate inteligent de studenții eminenți ai lui Sabău.

O posesie nu foarte concludentă, câteva șarje în benzi și destul de multă imprecizie, rețeta care nu i-a adus mai nimic Rapidului timp de o repriză. După un început pe silențios, norvegianul Christensen a ajuns la finalizare în minutul 18, în cea mai relevantă ocazie pe care giuleștenii au avut-o în prima parte.

Atent, Gertmonas a respins în corner, iar cluejnii au putut să-și pună ordine în gânduri. Pare-se că au făcut-o cu brio! Anihilați pe fondul jocului compact al Universității, alb-vișiniii au devenit tot mai apatici, iar U Cluj și-a permis să facă un pas în față.

Și vine golul!

În doi timpi și trei mișcări, pe o circulație a balonului care saltă inima în Neluțu Sabău, clujenii au despicat în două apărarea rapidistă și au redus la tăcere Giuleștiul în minutul 30.

Fază simplă, cu Berto propulsat de Thiam, o țâșnire de efect pe lângă mult prea lentul Pașcanu și o finalizare pe care nici salvatorul Siegrist n-a putut s-o opreasă din drumul spre plasă.

Rapid, somn la cușeta din personalul spre nicăieri

Stupoare în stadion, crucile și grimasele lui Șumudică nu ajută nici ele, cine salvează Rapidul de aici?

În continuare inexistenți, într-o versiune cu nimic mai răsărită decât ce vedeam în timpul lui Lennon, giuleștenii s-au „târât” spre pauză, secați de idei și la ani-lumină de însănătoșirea promisă de Șumudică pe la garduri și prin conferințe.

În disperare de cauză, tehnicianul apelează la trei schimbări la pauză, cufundând și mai mult în haos un sistem bulversat de Lennon și renovat cu bidineaua second-hand de Șumudică.

Intră Kait, Emmers și mai ales Rares Pop, pentru un strop în plus de fantezie, dar jocul rămâne la fel de anost.

Nistor stinge lumina, Sabău i-a predat o lecție de fotbal total lui Șumudică

Neputința alb-vișinie a rămas însă la fel de pronunțată și în partea a doua. La creație au rămas tot „studenții”, la fel de lucizi și conectați ca-n primul minut.

Clujenii au făcut slalom printre insecuritățile băieților oarecare ai lui Șumudică, iar Silaghi a scos penalty la procedeul fără sens al lui Braun. Maestru al momentelor de la punctul cu var, Nistor n-a ratat ținta și era deja 2-0.

Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
+24 FOTO

Până să se dezmeticească, Rapid era să mai fie „curentată” o dată, dar Thiam a nimerit bara după altă fază în care Săpunaru și companionii din defensivă au fost puși pe bâjbâieli. Numai în pielea lui Șucu să nu fii!

Mai era jumătate de oră de joc , timp suficient măcar pentru o „injecție” de heirup spre poarta clujenilor, însă pentru Rapidul guvernat de haos nici măcar asta n-a fost posibil. Ultimele minute au fost de-a dreptul agonizante, o impotență generalizată care a scăzut drastic moralul suporterilor.

Finalul s-a lăsat cu câteva zvâcniri târzii, dar și cu pase de PlayStation ale „șepcilor roșii” amestecate cu aplauzele ironice ale tribunelor. Cât va mai răbda Giuleștiul și cine-s vinovații?

FINAL. RAPID - U CLUJ 0-2

  • Au marcat: Berto '30, Dan Nistor '60 p.
  • 12.691 spectatori asistă la meciul din Giulești, cifră oficială
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
Rapid - U Cluj, în runda #9 din Superliga / foto: Cristi Preda
+24 FOTO
  • Click aici pentru statistici
  • „Bine ai revenit acasă, Șumi” e mesajul cu care Peluza Nord l-a întâmpinat pe noul antrenor al grupării din Giulești. Galeria i-a scandat numele încă din primul minut. Șumi a fost chemat să scandeze trivialități la adresa rivalei și a dat curs invitației cu iz vulgar.
  • Atmosferă spectaculoasă la revenirea lui Marius Șumudică în Giulești, cu un stadion arhiplin scandând pentru echipa favorită. Interesant este că grupul Original, cel care l-a contestat pe noul tehnician, nu mai susține echipe de la Peluza Nord, s-a mutat la peluza opusă începând cu acest meci.
  • Constantin Grameni și Tobias Christensen, fotbaliști transferați săptămâna trecută de Rapid, debutează astăzi în tricoul vișiniu. Aceștia sunt titulari în linia de mijloc a giuleștenilor, alături de Jakub Hromada.

Rapid - U Cluj, echipele de start

Rapid: Siegrist - Manea, Săpunaru, Pașcanu, Braun - Grameni, Hromada, Christensen - Micovschi, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Onea, Ignat, Blazek, Borza, Emmers, Vulturar, Kait, Gojkovic, R. Pop, Hasani, Jambor
Antrenor: Marius Șumudică

U Cluj: Gertmonas - Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu - Silaghi, Ov. Popescu, Bic, Berto - Nistor - Thiam
Rezerve: Gorcea, Oancea, Van Der Werff, Mitrea, Lasure, Codrea, G. Simion, Rață, Botă, Tchassem, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti)
Asistenți: Daniel Mitruţi (Craiova), Sebastian Gheorghe (Suceava).
Arbitru VAR: Florin Andrei (Târgu Mureş).
Asistent VAR: Valentin Avram (Bucureşti)

Stadion: Superbet Arena Giulești
Observator arbitri: Adrian Comanescu (Râmnicu Vâlcea)

UPDATE. 19:55: Dan Șucu a ajuns la stadion

+17 FOTO

UPDATE. 19:32: Fotbaliștii de la Rapid au venit la stadion îmbrăcați la costum

La reîntoarcea lui Marius Șumudică în Giulești, fotbaliștii Rapidului au ajuns la stadion îmbrăcați la costum. Jucătorii au purtat sacouri și cămăși vișinii, în timp ce pantalonii au fost de culoare neagră.

+17 FOTO

VIDEO. Autocarele celor două formații au ajuns la stadionul Giulești

UPDATE. 19:25: Ultrașii celor de la U Cluj i-au aprins o lumânare lui Gigi Mulțescu

În drumul lor spre Giulești, suporterii din nucleur dur al galeriei lui U Cluj au făcut o escală în Parcul Sportiv Dinamo. Au mers să-i aprindă o lumânare lui Mulțescu, apoi se vor uni cu o parte a ultrașilor lui Dinamo și vor porni spre stadionul Rapidului. Jandarmeria va escorta mixul de ultrași U Cluj - Dinamo.

În aceste momente, grupurile de suporteri de la U Cluj și Dinamo pregătesc terenul. Între timp, Andrei Bendeac și artistul Ștefan Știucă, noul crainic al „câinilor", au venit și ei pentru a-și lua rămas bun de la Mulțescu.

Rapid spre nicăieri! Franjuri la revenirea lui Marius Șumudică în Giulești, alb-vișiniii au fost la pământ cu U Cluj! Clasamentul în Superliga
Ultrașii de la U Cluj și Dinamo se pregătesc înaintea meciului cu Rapid

Cele mai importante repere ale duelului Rapid - U Cluj

  • Prima confruntare directă a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfășurat în sistem divizionar, 1933/1934. Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu/Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul „giuleştenilor" aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4).
  • 96 de dueluri s-au disputat în Superliga României între cele două echipe, în 43 s-a impus Rapid, de 37 de ori a câştigat Universitatea, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
  • Palmares cu Rapid gazdă: 48 meciuri - 31 victorii Rapid - 5 remize - 12 succese U Cluj. Cea mai mare diferenţă înregistrată pe prima scenă: 5 goluri, de 5 ori 5-0 (de 3 ori pentru U Cluj - de două ori pentru Rapid).
  • Cea mai recentă dispută din campionat: 27 noiembrie 2023, Rapid-Universitatea Cluj 2-3, goluri marcate de Jayson Papeau, Alexandru Ioniţă II, respectiv Daniel Popa, Alexandru Chipciu şi Ianis Stoica.
  • Partida va fi una specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de 4 sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (coleg cu Marius Şumudică în 1998/'99 şi 2001/'02). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012/2013 (16 meciuri în toate competiţiile - 9 victorii - 3 remize - 4 înfrângeri).

Ce a declarat Marius Șumudică

Cu cât se apropie ora meciului, cu atât cresc emoțiile. Mă întorc în Giulești, acasă, sper să fie de bun augur. Avem nevoie de rezultat, de tot ceea ce înseamnă dorință, agresivitate, motivație. Fac ceea ce ține de mine ca echipa să arate bine. Sunt mulțumit de modul cum s-au pregătit jucătorii.

Întâlnim liderul, nu sunt întâmplător acolo. Jucătorii văd că sunt mulțumiți de ceea ce lucrăm, mingea este în terenul lor. Vom vedea dacă eu am fost cartea câștigătoare. Fanilor li s-a întors copilul, fratele, tatăl, depinde de vârstă. Unii nu știu ce înseamnă Rapid pentru Șumudică și invers.

Rezultatele vorbesc, sper să-i fac fericiți. Trebuie să fim în play-off. Sunt bolnav, familia știe deja, dar asta mi-am ales, să fiu antrenor și toată lumea trebuie să înțeleagă că există sacrificii. Sunt foarte mulțumit, le mulțumesc tuturor pe această cale, n-am decis numai eu ce jucători vin.

Știam cine este Boupendza. Este născut în aceeași zi, aceeași lună și același an cu băiatul meu. Nu e ușor... când găsești echipa cum o găsești, pe Giulești am fost dominați teritorial de multe ori, am nevoie de timp și eu, e greu să transformi echipa.

Marius Șumudică, antrenor Rapid

Ce a declarat Ioan Ovidiu Sabău

Va fi dificil în Giulești. E primul joc al lui Șumudică acasă. Vine după două meciuri în deplasare, o victorie și un egal. E clar că își va dori foarte mult ca echipa lui să arate bine, să câștige în fața propriilor suporteri.

Ne așteaptă un meci greu. Trebuie să arătăm bine, să avem curaj, să nu ne intimideze atmosfera, e foarte important și începutul de joc. Și sper să îi fi adus pe jucători într-o formă bună, pentru că am gândit mult aceste două săptămâni. La fel, abordarea să fie corectă, cum ne gândim să abordăm acest joc, cu pressing sus sau mai retras.

Trebuie să putem să alergăm mult, să ne câștigăm duelurile și în atac, și în apărare. Nu trebuie să mergem timizi, chiar dacă jucăm cu un adversar care și-a fixat ca obiectiv câștigarea campionatului. Știm ce ne așteaptă și nu trebuie să reacționăm, ci să acționăm. Să înțelegem cum trebuie să pregătim jocul și să avem curaj.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenor „U” Cluj

Clasamentul Ligii 1:

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (115)
tase67
tase67  •  16 Septembrie 2024, 22:59

Cine este surprins, sa inteleaga. Antrenor la U Cluj este Ioan Ovidiu Sabau. Se vorbesc multe despre charmul lui Sumudica, si imi place si mie, are caracter. Dar aici este vorba de alt nivel, si am inceput sa confundam gluma cu valoarea si munca aceea exigenta, cu tine insuti, de ani de zile care este oferita ca exemplu motivational catre jucatori, sub forma de respect pentru caracterul solid care are efect molipsitor. Sintem mereu surprinsi de rezultat cind analizam dupa criteriile noastre false. Avem diamante care se auto-slefuiesc prin munca eficienta si consistenta din fiecare zi chiar la noi in tara si vreau sa imi exprim tot respectul aici pentru cine este Ioan Ovidiu Sabau

emilian_din_filiasi
emilian_din_filiasi  •  18 Septembrie 2024, 23:17
Postat de aeroportul.urziceni pe 18 Septembrie 2024, 11:24

In afara de fcsb si dinamo, toate echipele de traditie sau oarecare traditie sunt infiintate in ultimii 10 ani (rapid craiovele, petrolu, u cluj, otelu, uta, cazarma bolsevica etc). Multi suporteri ai acestor echipe vorbesc de clone dar cel mai tare ma amuza timisorenii. Adica cei care in timp ce echipa lor se zbatea in ligile inferioare si avea puncte pe minus, se inghesuiau sa vada pe rocar bucuresti in violet si sa-si arate iubirea nemarginita pentru micuta echipa din berceni. Siempre rocar bucuresti

Nu cred că era Rocar. Dacă te referi la acea fuziune de la începutul anilor 2000, atunci cu Toni Doboș ... era vorba de Fulgeru Bragadiru, devenită între timp Aek București. La Bragadiru juca pe vremea aia și Ionuț Angheluță - comentatorul de la Digi. :-))) Fulgerul şi Rocar au avut un singur lucru în comun, acela că pentru un sezon au fost susţinute de acelaşi finanţator. Însă nu au fuzionat vreodată, fiecare păstrându-şi propria identitate. Fulgerul a reușit promovarea în prima ligă, prin 2002 parcă,... fuzionând apoi cu CSU Poli, care evolua în liga a 3-a. Așa s-a născut Poli Aek Timișoara ... echipa preluată mai târziu de Marian Iancu.

talpaiadului
talpaiadului  •  18 Septembrie 2024, 20:56
Postat de emilian_din_filiasi pe 18 Septembrie 2024, 19:08

Ține minte (deși știu că ți-e greu spre imposibil) ce-ai scris mai jos: "Pe mine nu numai ca nu m-ar deranja sa postezi in continuare astfel de comentarii, ci, dimpotriva, le-as citi cu placere". Așa că pregătește-te, uncheșule neafiliat! Voi reposta cronicile tale, adaptate și revizuite, de-atâtea ori încât o să le înveți pe de rost fără să fie nevoie să depui nici cel mai mic efort! O să-ți reîmprospătez memoria până te fac ca nou! ... "Scânteia" o să scrie pe tine! :-)))

Vai, ce m-am speriat, o sa ma faci tu pi mini... Sincer, mi-e mila de tine.

Vezi toate comentariile (115)
Comentează