Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 24 ianuarie 2023 18:21 / Actualizat marti, 24 ianuarie 2023 18:37
„Chiar nu-mi dau seama cum putea să facă acele cursuri pentru licențe din moment ce nu avea carnet de antrenor, eu l-am găsit cursant la Pro!” a fost reacția lui Lucian Burchel, întrebat despre dezvăluirile GSP referitoare la situația fostului selecționer, care a fost primit la licențele A și Pro, de la FRF, fără niciun fel de calificare ♦ Cel care conduce Școala de Antrenori explică de ce nu-l poate trimite la Comisia de Disciplină pe Neagoe, dar și de ce nu-i va face plângere lui Mihai Pintilii, care l-a acuzat în mod extrem de dur.
Scandalul antrenorilor din Liga 1 care nu se află în legalitate continuă să fie principalul subiect al acestei ierni în România.
În plină prigoană a Școlii de Antrenori la adresa tehnicienilor care nu dețin licențe sau carnete de antrenori, Gazeta Sporturilor a dezvăluit o situație revoltătoare, petrecută în ultimii ani, sub actuala administrație, referitoare la modul în care Mirel Rădoi, fostul selecționer al României, a fost ajutat de FRF să parcurgă pașii până la licența Pro, fără a avea acest drept.
Mai precis, lui Rădoi i s-a permis să se înscrie la licența A și licența Pro, la FRF, fără a avea carnet de antrenor, condiție obligatorie pentru a urma orice formă de licențiere.
GSP a dori să afle direct de la actualul șef al Școlii de Antrenori cum a fost posibil așa ceva. Practic, o ilegalitate! Burchel a fost angajat de FRF în februarie 2020, când Rădoi deja urma cursurile Pro, diplomă pe care și-a luat-o în ianuarie 2021, fiind chiar șef de promoție.
- Domnule Burchel, ne explicați, vă rugăm, cum de a fost posibil ca Rădoi să fie primit la licențierea FRF fără a avea carnet de antrenor?
- Pe acest subiect chiar n-am cum să știu.
- De ce?
- Fiindcă nu eram la acea vreme în FRF.
- Dar..
- Ar trebui să-l sunați pe predecesorul meu la Școala de Antrenori, pe domnul Apolzan. Cum să comentez din moment ce nu știu detalii?
- Dar ar putea să stea în picioare vreo explicație logică?
- Chiar nu pot să-mi dau seama cum ar fi putut Rădoi, dar nu numai el, ci oricine, să parcurgă licențierea fără a avea carnet de antrenor.
După prima etapă din 2023, Burchel a fost ținta directă a lui Pintilii, pe care l-a reclamat la Comisia de Disciplină fiindcă s-a comportat ca un antrenor principal deși nu deține licența Pro.
"Îşi face un nume pe numele meu! De trei săptămâni vorbeşte doar de Pintilii. Mă bucur că sunt băgat în seamă şi că pot să fac să audă şi oamenii de el. Asta înseamnă că n-am fost un prost, un fraier. Doamne ajută să-mi dea suspendare trei luni, trei ani! Nu am nicio problemă. Nu ştiu pentru ce să mă suspende. Nu am ce să vorbesc cu ei, nu discut cu oameni care vor doar răul. Dacă voia să facă ceva bine, ne ajuta. Am jucat 50 de meciuri pentru echipa naţională, mi-am rupt piciorul pentru echipa naţională, măcar bun-simţ să ai!", a spus Pintilii.
- Domnule Burchel, o să-l reclamați la comisii pe Pintilii, pentru ce a spus despre dumneavoastră?
- Pe Mihai nu pot să-l sesizez fiindcă și-a pierdut controlul. Cazul lui e deja pe rolul unei comisii, nu va exista altă sesizare a mea. În ieșirea lui s-a văzut în mod clar că avea ceva cu mine.
Un alt antrenor care a intrat în vizorul lui Burchel e Eugean Neagoe. Deși figurează în continuare ca "principal" al Universității Cluj, el a fost angajat de CSU Craiova, echipă pe care o conduce la antrenamente.
- Ați spus că o să cercetați "cazul Neagoe", la ce concluzie ați ajuns?
- Pentru el există un dosar pe masa unei comisii, care judecă litigiile între angajator și angajat.
- Dumneavoastră o să-i faceți plângere?
- Aici e mai degrabă o problemă a angajatorului, a celor care l-au prezentat ca fiind antrenor, deși nu și-a încheiat litigiul cu fostul club. Nu prea am ce sesizare să fac.
- Păi, e OK ca un antrenor aflat sub contract cu o echipă să antreneze altă echipă?
- Nu ai în ce bază să faci un memoriu.
- Adică?
- Am întrebat la Juridic și mi s-a transmis că nu poate exista un caz, că nu e specificat nimic în acest sens în regulamente, deci n-aș avea pe ce anume să fac o sesizare.
Într-un moment în care acest scandal erodează inclusiv imaginea FRF, GSP a dorit să afle în ce situație se află Școala de Antrenori și directorul ei, din perspectiva independenței.
- Domnule Burchel, vă simțiți susținut de șefii FRF?
- Am și discutat și am stabilit clar să strategia Federației până în 2026 e pentru refacerea sănătății sistemului. Dacă această direcție înseamnă că e o problemă la nivel disciplinar...
- Nu ați răspuns dacă vă simțiți susținut!
- Păi, am fost mandatat de Comitetul Executiv în această privință. Oricum, începând din acest moment, aparițiile mele în spațiul public se vor produce doar prin intermediul comunicatelor. Deja e prea multă discuție, mai ales pe anumite spețe care sunt simple, clare. Noi, ca Federație, o să ne ocupăm de licențiere, iar angajatorii să se ocupe de calificarea fiecărui antrenor în parte.
Citește și alte articole:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”