Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 08:04 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 08:33
Parcursul campioanei României e mai accesibil în preliminariile Champions League, iar șansele de a atinge chiar play-off-ul acestei competiții cresc considerabil, astfel că locul 1 la finalul sezonului, disputat de CFR și FCSB, capătă o miză suplimentară.
Diferența dintre locul 1 și locul 2 exclusiv pe plan intern e de un trofeu fizic, cel de campioană, și de cel mult 200.000 de euro, decalajul din drepturile TV. În schimb, pe plan internațional se cască o adevărată prăpastie.
Miză colosală în lupta CFR Cluj - FCSB
În acest moment, CFR și FCSB au cam același coeficient european, calculat pe ultimii 5 ani, iar configurația preliminariilor cupelor europene arată că statutul de campioană în Liga 1 oferă imense avantaje pe lângă ce va avea locul 2:
- În primul rând, locul 1 va merge în preliminariile Champions League, în timp ce locul 2 cade direct în Conference, nu va avea voie nici măcar în a doua întrecere de pe continent, Europa League.
- Apoi, 100%, atât CFR, cât și FCSB ar fi cap de serie în primele două tururi din Ligă. Ar avea parte de adversari ușori și foarte ușori și ar deține în buzunar, practic, calificarea în turul III.
Ceea ce ar însemna automat antamarea a două lucruri. Primul: siguranța că echipa va fi măcar în grupele Conference League, dar și prezența garantată în play-off-ul Europa League! Practic, campioana Ligii 1 va fi sigură de grupele Conference după disputarea a numai două „duble”, atunci când pentru locul 2 va fi parcurs abia jumătate din drumul spre grupele aceleiași competiții.
- Există șanse, însă trebuie îndeplinite anumite condiții, pentru ca FCSB sau CFR să poată fi cap de serie inclusiv în turul 3 din UCL. Ceea ce ar însemna o imensă lovitură. Accesarea play-off-ului de Ligă garantează 5 milioane de euro, în cazul în care e pierdut, dar și ajungerea în grupele Europa League, unde se mai bifează cele 3,7 milioane bonus, precum și 2-3 milioane cota de market pool.
Excluderea echipelor din Rusia și faptul că există șanse importante ca formațiile ce vor câștiga UCL și UEL să fie pe locuri de Champions League în campionat - de exemplu dacă ar câștiga City sau Liverpool UCL și Leipzig UEL - au reconfigurat tot traseul preliminariilor.
Ar fi nevoie de 3 surprize în primele două tururi pentru ca FCSB sau CFR să ajungă în urna favoritelor pentru turul 3. Sau de câteva surprize pe finalul unor campionate în care favoritele să fie detronate, exemplu Dinamo Zagreb în Croația, unde are doar două puncte avans față de Osijek, cu 5 runde înainte de finiș.
- Chiar și fără surprize și cu rămânerea în urna outsiderilor pentru turul 3, campioana României ar avea câteva variante de adversare în fața cărora chiar dacă ar pleca având șansa a doua, nu ar părea deloc o misiune imposibilă o eventuală calificare. Acest lucru se datorează și faptului că echipe extrem de redutabile pentru acest nivel, precum Dinamo Kiev, Salzburg, Celtic, printr-o anumită conjunctură vor merge direct în grupe.
- Rămâne valabilă plasa de siguranță pe care o va avea în Europa doar campioana din Liga 1. Mai exact, indiferent în ce tur din UCL va fi eliminată, nu va părăsi definitiv cupele europene, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu FCSB și CSU Craiova, care au fost scoase din Conference și de tot din Europa după prima „dublă” pierdută. Cine va fi scos din joc în turul 1 din Champions va ajunge să joace turul 2 din Conference. În schimb, începând din turul 2 al UCL, orice eliminare va însemna alunecarea în Europa League, în turul imediat următor.
Adversari dacă FCSB sau CFR ar fi cap de serie în turul 3 din UCL
- Bodo Glimt
- Zurich
- Ferencvaros
- Campioana Poloniei (Lech Poznan, Rakow sau Pogon)
- Maccabi Haifa
- Slovan Bratislava
Adversari dacă FCSB sau CFR n-ar fi cap de serie în turul 3 din UCL
- Slavia Praga sau Plzen
- Dinamo Zagreb
- Steaua Roșie Belgrad
- Olympiakos
- Qarabag
- Malmo
Sezon european decisiv pentru CFR Cluj și FCSB
Participarea din vară-toamnă în cupele europene e vitală pentru cele două echipe în perspectiva coeficientului european.
Pentru ceea ce va însemna stabilirea urnelor la tragerea la sorți în ediția din 2023-2024, va ieși din calculul coeficientului, care ține cont întotdeauna de precedenții 5 ani, sezonul 2017-2018, care va fi înlocuit cu cel care va debuta în această vară. CFR e extrem de avantajată, va adăuga orice punct pe care îl va acumula la ceea ce are în prezent, motivul fiind că în 2017-2018 n-a fost deloc în Europa.
În schimb, FCSB va pierde un sezon excelent, cel în care a disputat play-off de UCL, apoi grupele Europa League și chiar și 16-imi de finală în C2. Dacă nu va avea o participare foarte bună nici la vară, atunci FCSB se va prăbuși complet și va mai putea emite pretenții pentru a fi cap de serie cel mult în turul 1 preliminar.
Ce coeficient au făcut în Europa în ultimii 5 ani:
Sezon / Echipă | CFR Cluj | FCSB |
2017-2018 | - | 9.00 |
2018-2019 | 2.50 | 2.50 |
2019-2020 | 10.00 | 2.50 |
2020-2021 | 4.00 | 2.00 |
2021-2022 | 3.00 | 1.50 |
TOTAL LA ZI | 19.500 | 17.500 |
35.370era coeficientul european al FCSB-ului în 2017, mai mult de dublu față de cel deținut în prezent, în vreme ce CFR avea 16.870, sub cel de azi
Recordurile de încasări au fost stabilite chiar de grupele UCL
CFR și FCSB au raportat cele mai mari venituri în anii în care au reușit să participe în cea mai importantă competiție de pe continent.
Vârful încasărilor atinse de clubul lui Gigi Becali a fost în anul 2013, în care echipa a mers în grupele UCL. Pe parcursul acelui an, conturile echipei au fost alimentate, din toate sursele, cu nu mai puțin de 37,1 milioane de euro, un record uluitor all-time pentru un club din România.
9 aniau trecut de când FCSB a fost ultima dată în grupele Champions League; în vara lui 2013 a eliminat-o pe Legia Varșovia în play-off: 1-1 la București și 2-2 în deplasare
CFR, în schimb, în ciuda faptului că sub comanda lui Nelu Varga a jucat grupe de Europa League și chiar a reușit calificarea în primăvară, n-a ajuns să raporteze venituri mai mari decât atunci când, cu Paszkany patron, echipa juca în UCL. De exemplu, recordul e deținut de anul 2012, când CFR a fost în grupele Ligii, iar clubul a raportat încasări de 25 de milioane de euro.
Al doilea cel mai mare venit a fost în 2010, când, de asemenea, s-au jucat grupele Ligii Campionilor: 22 milioane de euro.
10 aniau trecut de la ultima prezență a CFR-ului în grupele UCL; în vara lui 2012 s-a calificat din preliminarii, după ce a trecut de Basel în play-off: 2-1 în Elveția, 1-0 în Gruia
26 de milioane de euroe datoria pe care CFR o raporta în bilanțul financiar de la finalul anului trecut, aproape 17 milioane fiind creanța deținută de propriul ei patron, Nelu Varga, în numele creditării și împrumutării clubului în ultimii 4-5 ani
VIDEO Dan Petrescu, nemulțumit după CFR Cluj - FCSB 0-1: „Nu înțeleg cum poți da cartonaș roșu într-un asemenea moment!”
Citește și alte știri despre FCSB:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”