FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Marele Liță Dumitru pariază pe Daniel Bîrligea: „Are un avantaj față de Louis Munteanu. 10 procente peste!”

Liță Dumitru a vorbit pentru GSP.ro despre ultimele mutări din fotbalul românesc / FOTO: Cristi Preda (GSP) +50   FOTO
Liță Dumitru a vorbit pentru GSP.ro despre ultimele mutări din fotbalul românesc / FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de , , - Publicat sambata, 21 septembrie 2024, 20:55 / Actualizat sambata, 21 septembrie 2024 22:49

Fostul mare fotbalist Liță Dumitru, 74 de ani, revenit vara aceasta în fotbalul românesc, în calitate de director tehnic la Concordia Chiajna, a vorbit despre două dintre mutările importante realizate de granzii din România în ultima perioadă, Louis Munteanu la CFR Cluj și Daniel Bîrligea la FCSB.

Într-un interviu acordat sâmbătă Gazetei Sporturilor, Liță Dumitru, fost mijlocaș de calibru al României, cu mulți ani petrecuți la Steaua și Rapid și titular în prima reprezentativă la Mondialul din México '70, s-a declarat impresionat de calitățile lui Daniel Bîrligea, vârful de careu de 24 de ani pe care FCSB a început să mizeze de la meciul cu Petrolul.

Liță Dumitru: „Bîrligea are un avantaj față de Louis Munteanu. Are mai multe calități, e 10 procente peste”

„Amândoi sunt foarte buni, să nu jignesc pe nimeni. După părerea mea, Bîrligea are un avantaj consistent față de Munteanu. Este cu 10 procente mai la subiect.

E mai rapid, a jucat la CFR în cupele europene.... Și unul, și altul sunt niște fotbaliști care punctează de fiecare dată. Să puncteze în continuare și să ne demonstreze cine e mai bun. Eu zic că Bîrligea are mai multe calități decât Louis Munteanu” a afirmat fostul mijlocaș al Stelei din 1972-1980, în dialog cu reporterii GSP.

Liță Dumitru a subliniat și importanța expunerii pe care roș-albaștrii o au în Europa: „Cei de la FCSB au norocul că joacă în cupele europene, au un parcurs mai amplu și tentant pentru orice fotbalist”.

Mutarea lui Bîrligea la FCSB a ținut capul de afiș la finalul verii. Afacerea a intrat cu ușurință în topul transferurilor realizate în era Becali, raportat la suma scoasă din buzunar de latifundiar: peste două milioane de euro, plus alte comisioane achitate impresarului.

Ce îi oferă Daniel Bîrligea FCSB-ului: 4 caracteristici, de la eficiență la poziționare îndoielnică

Imediat după oficializarea transferului la FCSB, Gazeta Sporturior i-a construit un portret amplu lui Daniel Bîrligea. Care sunt concluziile în ceea ce-l privește?

1. O prezență constantă în careul advers: Bîrligea a atins balonul în suprafața adversă de pedeapsă de 24 de ori de-a lungul sezonului, în medie la fiecare 7 minute și jumătate jucate. În Superligă, doar Selmani (Dinamo), Mitriță (Craiova), Grigoryan (Farul) și Marius Coman (Sepsi) au mai multe atingeri în careul advers, dar toți într-un număr mult mai mare de minute jucate;

2. Scoate oameni din joc. Bîrligea nu este abil doar la finalizare. El se descurcă bine cu mingea la picior și încearcă adesea să-și depășească adversarii direcți. În 180 de minute jucate în acest sezon de campionat, a încercat 18 driblinguri, 10 dintre ele (55%) reușite.

3. Eficiență în fața porții: Bîrligea este unul dintre fotbaliștii care se laudă cu mai multe goluri decât xG-ul pe care l-au generat. În acest sezon de campionat, a punctat de două ori dintr-un xG total de 1,72. xG sau expected goals, ori numărul de goluri așteptate, reprezintă, conform Wyscout, un parametru care „alocă o anumită probabilitate fiecărui șut (în funcție de statisticile anterioare) privind posibilitatea de a înscrie din acea poziție”. Cu alte cuvinte, valoarea xG-ului ne spune cât de mari au fost ocaziile.

4. Poziționare îndoielnică: Bîrligea este unul dintre atacanții de Superligă surprinși des în ofsaid. În acest sezon, noul vârf al FCSB-ului a provocat „tușierii” să ridice fanionul de 3 ori, în medie o dată la fiecare 60 de minute pe teren.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB, rămasă în 10 oameni cu Petrolul! Favoritul lui Becali a fost eliminat, apoi s-a apucat să dea autografe la margine
Superliga
FCSB, rămasă în 10 oameni cu Petrolul! Favoritul lui Becali a fost eliminat, apoi s-a apucat să dea autografe la margine
Omul cu banii de la FC Argeș iese în față și îl pune la punct pe Nicolae Dică: „100% va ieși și va spune asta despre mine!” »  Cine vine în Trivale? „O surpriză, discutăm la noapte!”
Liga 2
Omul cu banii de la FC Argeș iese în față și îl pune la punct pe Nicolae Dică: „100% va ieși și va spune asta despre mine!” » Cine vine în Trivale? „O surpriză, discutăm la noapte!”
Scos din primul „11” chiar înainte de FCSB - Petrolul: a vomitat la încălzire!
Superliga
Scos din primul „11” chiar înainte de FCSB - Petrolul: a vomitat la încălzire!

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
viola_sempre
viola_sempre  •  21 Septembrie 2024, 22:27

Interesant. Cat timp Barligea juca la aia de la Cfr, *** il vedea mediocru, ba l-a si ironizat in cateva randuri. Acum, dupa ce a ajuns la 10 10 sb, aceeasi *** ii vede subit calitatile si il declara mare fotbalist. Asa aflam de la gsp ca Barligea are o prezenta constanta in careul advers, ca scoate oameni din joc si ca e eficient in fata portii. O fi invatat sa joace fotbal in cele 2 saptamani de la palat sau de ce pana acum nu au scris toate lucrurile astea despre el? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vardy.Party
Vardy.Party  •  21 Septembrie 2024, 21:21

Stii tu cum e, bre Nea Litsă... La Tiriac la masă si la Bîrligea la meci sa nu te duci cu sacul.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează