Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 mai 2022 20:15 / Actualizat miercuri, 04 mai 2022 22:15
Mihai Rotaru a venit în studioul Gazetei, acceptând pentru prima oară prezența într-o emisiune sportivă. Timp de o oră, acesta s-a aflat față-n față cu Ovidiu Ioanițoaia la „Prietenii lui Ovidiu”. Principalul acționar al Universității Craiova a vorbit deschis despre începuturile sale în fotbal, despre banii pe care i-a investit în club
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Domnule Rotaru, sunteți patronul Craiovei. Am înțeles că vă deranjează să vi se spună așa?
- Mă deranjează. În general, când vorbim despre echipele mari, Craiova, Dinamo, Rapid, nu cred că este cazul să fie cineva patron peste ce înseamnă aceste echipe. Pentru că, până la urmă, ele sunt construite pe sentimentele suporterilor. Ele sunt construite pe rezultatele din trecut, dar trăiesc în prezent prin suporteri. Și atunci nu poți să fii patronul suporterilor. Poți să fii cel mult un custode al speranțelor lor. De aceea prefer denumirea de acționar.
- Sunteți oltean? Aveți legătură cu zona?
- Sunt oltean crescut pe malul Oltului. Orașul cel mai apropiat era Drăgășani, 15 kilometri. Eu sunt din comuna Dobroteasa, satul Câmpu Mare.
- Legăturile cu fotbalul au existat?
- Am jucat în București, la Viscofil și Ascensorul, junior fiind. Eram fundaș dreapta. Am practicat și rugby, unde eram extremă dreapta, aripă pe grămadă.
- Sunteți investitor sau creditor la club?
- Lumea preferă să împrumute clubul, în loc să vină cu o majorare de capital social, și ăsta e un calcul strict fiscal. Ca să îți repartizezi profitul, ai o cheltuială de 15 la sută. Altfel, îți restitui împrumuturile și gata. Deci este ceva strict fiscal. Altfel, când investești în fotbal, speranțele să îți recuperezi banii tind spre zero.
- Câți bani ați investit până acum la Craiova?
- Cred că 17 milioane de euro, dar până acum nu s-a recuperat niciun euro. Sper să-i recuperez, însă asta s-ar întâmpla doar în cazul în care ar veni un alt investitor. Există acest miraj al cupelor europene, normal să visez și eu, mai ales că e mirajul Champions League. Dar nu mă bazez pe acest lucru în momentul în care fac planurile de afaceri.
- În general îi recuperați prin vânzarea de jucători.
- La Universitatea sunt jucători care au o cotă de piață foarte bună, dar, după cum știți, noi nu-i avem pe tarabă și niciodată n-o să-i punem pe tarabă. Aceea este o altă modalitate prin care se pot recupera bani. Faptul că nu căutăm să vindem jucători nu înseamnă că ne opunem vânzării lor. Nu suntem genul de club care să se promoveze agresiv, la modul "Vreau nu știu câți bani pe x sau y". Scopul clubului nu este să vândă jucători. Noi am vândut când efectiv oferta a fost de nerefuzat.
- De ce ați investit la Craiova și nu la Pandurii, de exemplu?
- Universitatea Craiova este echipa mea de suflet. În 1983, când am jucat cu Benfica, eram în oraș. Mama mea era cercetător ştiinţific în Ministerul Sănătății, mai precis în Institutul de Igienă și Sănătate Publică. A fost într-o inspecție la Craiova, eu am mers cu ea. Aveam 11 ani și am văzut nebunia din gara din Craiova. Am stat în oraș în noaptea aia. Am dormit cu Benfica în hotel, la Jiul. M-am lăudat la colegii mei că am fost la meci, dar nu fusesem. Pentru că, văzând nebunia din oraș, mama nu m-a lăsat.
"În copilărie am trăit pătimaș ca suporter la televizor"
- În copilărie fotbalul era pe primul loc, înaintea altor activități?
- Cea mai mare pedeapsă pe care mi-o dădea mama era să nu mă lase să mă uit la rarele meciuri de la televizor. Era pedeapsa maximă! Am trăit pătimaș ca suporter. Dar recunosc că nu a fost visul meu să investesc în fotbal.
- Păi, și de ce ați făcut-o?
- În momentul în care Știința a dispărut, noi, în grupul nostru de prieteni, ne-am supărat. Atunci am suferit și-a trebuit să facem ceva. Să reușim să aducem echipa și s-o punem pe picioare. Atunci l-am cunoscut pe domnul profesor Corneliu Andrei Stroe. Toată lumea vorbește că echipa noastră ar fi fost la origine creată pentru a acoperi unele greșeli ale Federației sau de către Primărie.
- Și nu este așa? Vorbiți despre momentul 2013.
- Este fals! Mentorul acestei echipe și cel care a creat Craiova Maxima și a doua oară Universitatea Craiova modernă este domnul profesor Corneliu Andrei Stroe. Am văzut actele și am studiat, altfel nu investeam 20 de milioane de euro într-o fantomă! Adevărul ăsta este. Este vorba de palmares, iar palmaresul nu se poate transfera.
VEZI AICI TOATĂ EMISIUNEA CU MIHAI ROTARU
CITEȘTE ȘI:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”