Articol de Eduard Apostol - Publicat sambata, 08 ianuarie 2022 11:10 / Actualizat sambata, 08 ianuarie 2022 13:17
Mircea Stoenescu, fost jucător important la Dinamo, a fost înmormântat astăzi, cu onoruri militare, la Cimitirul din incinta Bisericii „Sfânta Treime” din satul Popeşti, comuna Mihăileşti din Giurgiu.
Slujba de înmormântare a avut loc în această dimineață, la Cimitirul „Ghencea 1 Militar”.
Familia, câțiva dintre colegii de echipă din anii '70-'80 și oameni din anturajul lui Dinamo au venit să-i aducă un ultim omagiu fostului mare fundaș dinamovist. Constantin „Bigică” Eftimescu, Florin Cheran, Marin Dragnea și Costel Orac sunt printre cei care au venit la capelă. Acolo și-au mai făcut apariția și foști sau actuali angajați ai clubului, precum Ionel Culina, Bogdan Bălănescu, Marius Bacria și Eugen Coliță.
În semn de recunoștință față de întreaga sa activitate, steaguri ale roș-albilor și ale României au fost puse simbolic peste sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mircea Stoenescu.
Aproximativ 30 de persoane au fost prezente la slujba de înmormântare a lui Mircea Stoenescu.
S-a stins Mircea Stoenescu, „Jandarmul lui Dobrin”
Mircea Stoenescu, una dintre legendele lui Dinamo, a murit miercuri seara, la vârsta de 78 de ani. Acesta a încetat din viață miercuri, la vârsta de 78 de ani.
Gazeta a vorbit ultima oară cu Stoenescu în urmă cu o lună. „Jandarmul lui Dobrin”, porecla de pe timpuri, își ducea cu greu zilele din cauza diverselor probleme medicale, ale lui și ale soției, care stătea departe de el, la copii, ca să poată primi ajutor în orice moment.
În ultima vreme, Stoenescu privea extrem de critic situația prin care trecea echipa lui favorită. „Luați-vă catrafusele și săpați munții pentru autostrăzi!”, le transmitea Stoenescu „câinilor” prin intermediul unui dialog cu GSP.
Abătut și afectat, în dialogul telefonic pe care fostul fundaș l-a inițiat, nea Mircea Stoenescu n-a mai rezistat și a izbucnit în plâns: „Nu mai rezist, nu mai suport! N-am fost valoare mare la Dinamo, dar mă ardea banca atunci când eram acolo!”.
Mircea Stoenescu se recomanda ca fiind „probabil, cel mai vechi dinamovist în viață”.
În 2019, Stoenescu acorda un interviu tulburător Gazetei Sporturilor (AICI), de pe patul de cămin. Fostul fundaș de fier trăia cu soția într-un cămin de recuperare și de vârstnici de lângă baza de pregătire a lui Dinamo.
Imagini de la vizita pe care i-a făcut-o Gazeta:
Cine a fost Mircea Stoenescu
- Maestru emerit al sportului
- Fundaș central, după ce la juniori a evoluat ca inter dreapta și a fost campion, a jucat la Dinamo în 1961 și în perioada 1965-1972
- A mai evoluat la Dinamo Obor, Dinamo Pitești și Dinamo Slatina
- Are 158 de meciuri și 11 goluri în Divizia A, 7 meciuri în cupele europene
- Are 3 titluri și o Cupă cu Dinamo
- După retragerea din 1975, s-a dedicat arbitrajului și a ajuns în corpul de arbitri A din 1981. A lucrat la Direcția judiciară a sectorului 5
- Observator LPF din 2001, a avut numeroase funcții în staff-ul administrativ al lui Dinamo București
Am fost o rotiță bună într-un angrenaj strălucitor. Nu am luat niciodată nota 4 în ziarul de sport. Aveam numai 7 sau 8. O dată am primit 9, după ce l-am marcat pe Dobrin, dar cred că a fost o greșeală de tipar.
- Mircea Stoenescu
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”