Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 16 martie 2023 02:16 / Actualizat joi, 16 martie 2023 11:13
FC Argeș și-a propus să dea lovitura cu Gâlcă sau Ursea, nume pretențioase și greu de accesat, dar refuzurile în serie au determinat conducerea să apeleze la o variantă low-cost, la îndemână și totodată surprinzătoare: Bogdan Vintilă.
Când a început sezonul, FC Argeș era văzută drept o candidată certă la play-off, stabilă financiar și cu o strategie bine pusă la punct. Senzația era alimentată de parcursul de anul trecut, când Piteștiul a ajuns în premieră în play-off și a atins semifinalele Cupei, de campania bogată de achiziții și de afirmațiile îndrăznețe ale primarului și ale conducerii, care prevesteau un campionat cu o „recoltă” si mai bogată în materie de rezultate.
Indiferent că era vorba de simpli microbiști sau oameni experimentați din fenomen, aproape nimeni nu anticipa în vara lui 2022 prăbușirea șocantă înregistrată în prezent de alb-violeți. La nici un an distanță, echipa „scufundată” de Prepeliță, Croitoru și așteptările nerealiste ale conducerii e antepenultima în Superligă și pare condamnată la revenirea la „matineu”.
Mai mult, entuziasmul din lojă s-a „diluat” și el, iar în funcții-cheie au fost numiți oameni pe care activitatea recentă nu-i recomandă ca fiind salvatorii ideali.
FC Argeș s-a întors în timp și are nevoie de o minune să evite retrogradarea
Primarul Gentea l-a „reactivat” pe Răzvan Tunaru, conducătorul echipei din anii ‘90, un personaj iscusit, dar care dispăruse din prim-plan de ceva timp.
„Bondarul”, așa cum acesta e poreclit în județ, a îndeplinit în ultimii ani funcția de director al Sălii Sporturilor din Pitești, însă n-a mai avut pe mână o echipă de fotbal și nicidecum una cu problemele majore pe care le are astăzi FC Argeș. În 2021, Tunaru era desemnat să scape de puricii care invadaseră Sala Sporturilor din oraș, acum tot el trebuie să scape brandul făcut cunoscut de Dobrin de la retrogradarea în liga secundă!
El e cel care, văzând ca soluțiile de antrenori se tot împuținează, a apelat la Bogdan Argeș Vintilă, fost jucător important în ultima echipă cu adevărat puternică a „vulturilor”, cea de la final de ani ‘90. Și el se confruntă cu aceeași problemă: dincolo de legăturile sentimentale incontestabile cu clubul, Vintilă mai mult a „șomat” în ultima vreme.
După despărțirea de FCSB, produsă în vara lui 2020, a pregătit „satelitul” echipei lui Becali, a cărui singură menire din acea perioadă era s-o blocheze pe CSA Steaua din drumul către Liga 2. Obiectiv pe care oricum l-a ratat.
Ultima oară, Bogdan Argeș Vintilă a activat în sectorul juvenil, conducând Centrul de Copii și Juniori al Chiajnei. Experiența lui e, așadar, aproape nulă comparativ cu cea a adversarilor pentru „supraviețuire” Dică, Laszlo Balint, Stoican sau Petrea, care au profesat la foc automat în toată această perioadă.
5 mari probleme pentru Vintilă la FC Argeș
Cu ce probleme mari se confruntă tandemul Vintilă-Tunaru, oamenii încredințați să salveze echipa?
- Prăpastie între jucătorii români și cei străini. Surse din anturajul echipei susțin că relațiile s-au răcit serios în vestiar între cele două tabere și că lipsa de unitate s-a oglindit și în rezultatele echipei. „Străinii stau bine-mersi pe salarii foarte mari, în timp ce românii câștigă infinit mai puțin, si pe deasupra, sunt primii trași la răspundere de suporteri pentru rezultate”, explică voci de lângă echipă.
- Indiferent de naționalitatea jucătorilor, moralul echipei e complet la pământ după seria agonizantă de 15 meciuri fără victorie. „Jucătorii nici nu mai cred în calitățile lor! Uitați-vă la Garita! Marca din poziții imposibile la începutul sezonului, acum nu nici nu mai găsește poarta”, afirmă oameni care cunosc bine situația din interior.
- Singuri acasă. Stadionul „Nicolae Dobrin” e decuplat de la rigorile lui 2023, arată deplorabil în interior, iar condițiile i-au îndepărtat pe fani, dovadă că Argeșul are una dintre cele mai mici medii de spectatori din Superligă. În comparație, celelalte echipe de tradiție aflate în lupta pentru evitarea retrogradării, UTA, U Cluj și Petrolul, au stadioane moderne, iar tribunele vor fi mai mult ca sigur pline la meciurile de mare încărcătură din play-out.
- Argeșul nu arăta grozav nici înainte de plecarea lui Prepeliță, dar „revoluția” comandată de Croitoru în iarnă a bulversat definitiv echipa. Omogenitatea lipsește în continuare cu desăvârșire, aspect remarcat din plin la meciurile din 2023. Precedentul antrenor a transferat jucători pe bandă rulantă, iar aceștia au avut prea puțin timp să se integreze. Întâmplator sau nu, FC Argeș s-a numărat printre puținele echipe din campionat care n-au mers în cantonament în străinătate în iarnă, iar singurul amical a fost contra Farului, la Buftea. De altfel, 29 de fotbaliști noi au fost aduși în Trivale de-a lungul acestui sezon, arată o analiză realizată recent de GSP.
- Programul din play-out nu e cel mai ofertant pentru FC Argeș, care va juca cinci meciuri în deplasare și doar patru pe teren propriu. Piteștenii debutează în play-out pe terenul lui U Cluj, unde n-a câștigat nici liderul Farul! Vor mai evolua, apoi, la Botoșani, Sibiu, Mioveni și Sepsi / FCU Craiova, toate deplasări extrem de complicate. Alt dezavantaj al „vulturilor”: au beneficiat de rotunjire la intrarea în play-out, un posibil dezavantaj în caz de departajare la egalitate de puncte.
Nu toți suporterii cred în salvare
În grupurile interne ale fanilor piteșteni domnește un soi de resemnare, în timp ce galeria păstrează o notă ceva mai optimistă mai degrabă prin prisma relației strânse pe care membrii o au cu Bogdan Vintilă.
Dacă peluza încearcă să țină aprinse speranțele de menținere, restul suporterilor și-au pierdut, pe alocuri, credința în salvare:
„Măcar să revenim în prima ligă până când va fi stadionul gata”, spun mulți dintre ei. FC Argeș chiar va avea stadion nou, urmând ca actuala arenă să fie demolată, iar echipa să se mute la Mioveni. Noua casă a alb-violeților nu va fi gata mai devreme de septembrie 2025.