Articol de Andrei Crăiţoiu, Liviu Manolache - Publicat miercuri, 25 decembrie 2024, 10:49 / Actualizat miercuri, 25 decembrie 2024 10:50
GSP.RO aduce în prim-plan cele mai importante repere ale unui an spectaculos, în care fotbalul și sportul românesc au fost pe buzele tuturor ♦ Un campionat cu momente-cheie, borne statistice importante și surprize de proporții
1. Am avut parte de cel mai spectaculos final de sezon regulat din istoria fotbalului autohton. Cinci meciuri s-au jucat la aceeași oră, iar cei de la Sepsi au prins play-off-ul în prelungiri, la Ploiești.
2. Și tot în Superligă am trăit cu sufletul la gură cea mai dramatică luptă pentru salvarea de la retrogradare. Deși a pornit cu prima șansă să rămână în L1, FC Voluntari a picat în "B". FC Botoșani s-a salvat miraculos.
3. După 9 ani de pauză, FCSB a rupt blestemul și-a câștigat titlul în Superligă! A fost cea mai rapidă campioană de când s-a trecut la sistemul cu play-off. FCSB a dominat autoritar campionatul și și-a asigurat titlul la finalul etapei 7, 36 de etape fiind pe locul 1.
4. Cel mai mare câștig în 2024 l-a reprezentat revenirea fanilor, aceştia stabilind cea mai bună medie din ultimele 20 de ediţii: 7.119 spectatori/meci. La întâlnirea în care FCSB a primit titlul, pe Arena Națională, la derby-ul cu CFR Cluj, în tribune au fost 54.673 de fani. Recordul all-time al stadionului.,
5. FCSB a scris o pagină importantă în istoria clubului. După ce-a luat titlul, s-a calificat în grupa de Europa League, unde a bătut campioana Danemarcei și cea a Greciei. Și cu două etape înainte de final și-a asigurat calificarea în "primăvara europeană".
6. Pe plan intern n-avem cum să nu consemnăm parcursul fabulos al celor de la U Cluj. Cel mai bun parcurs din istoria de peste 100 de ani, fiind 13 etape pe prima poziție în Superligă. Am avut și un moment rar, în etapa #19: 4 lideri diferiți în 4 zile.
7. O echipă din Liga 2 a scris și ea istorie. Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României în fața Oțelului. În competițiile europene nu s-a făcut de râs la prima participare, 4-0 cu Paksi (vicecampioana Ungariei) e rezultatul miraculos obținut.
8. Echipa națională ne-a făcut mai fericiți ca niciodată! 3-0 în meciul de debut de la EURO cu Ucraina a fost cea mai clară victorie la un turneu final și prima după 24 de ani! Așa s-a născut "Generația de Suflet" susținută de mii de fani în Germania.
9. Finalul verii l-a adus pe Mircea Lucescu pe banca echipei naționale, după 38 de ani! Iar cel mai titrat antrenor român din istorie a câștigat toate cele șase meciuri din grupa de Liga Națiunilor. Una la "masa verde" cu Kosovo. Unic într-o astfel de campanie!
10. Răzvan Marin își trece numele în "catalogul" de note bune. Și devine primul jucător după Viorel Moldovan care marchează cel puțin opt goluri pentru echipa națională într-un an calendaristic. Moldovan reușise asta în 1998!
11. Arbitrul Istvan Kovacs a condus în 2024 finala Europa League de la Dublin: Atalanta (Italia) – Bayer Leverkusen (Germania) 3-0. Asistenți au fost Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, iar Cătălin Popa a fost ales asistent VAR.
12. România Under 21 a învins Elveția în meciul decisiv (3-1) și s-a calificat pentru a patra oară consecutiv la Campionatul European. Octavian Popescu, Louis Munteanu și Constantin Grameni au combinat excelent la cel mai frumos gol din ultimii ani văzut la echipele naționale.
13. Pe 25 mai, în fața a 54.967 de spectatori, "Generația de Aur" și-a luat adio de la fani, cu un meci de colecție în fața unor legende precum Dida, Panucci, Karagounis, Rivaldo ori Stoichkov. S-a terminat 3-2 pentru România, dar la final s-a plâns mult de emoție. Jose Mourinho n-a lipsit nici el de la București.
14. Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai importanți arbitri pe care i-a avut fotbalul românesc, a decis să se retragă din activitate. "Pur și simplu, mi-a dispărut plăcerea de a arbitra! Un lucru extrem, extrem de ciudat, care nu aș fi crezut că o mi se întâmple vreodată", și-a explicat decizia. Acesta va rămâne arbitru VAR.
15. Iar pe final, un moment istoric pe care-l bifăm în 2025. Arbitrul Sebastian Colțescu (47 de ani) va arbitra cel de-al 400-lea meci în Superligă, consolidându-și poziția de lider autoritar pe care o ocupă în acest moment. Arbitrul născut în Craiova a debutat pe 28 noiembrie 2003, în Oțelul-Gloria Bistrița 1-0.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”