FOTBAL  »  Superliga  »  NAŢIONAL ARENA

Ne enervează că am avut încă o dată dreptate! În stadionul care a costat ca-n Germania, plouă ca-n România

Îmbinările de la acoperișul de pe Național Arena sînt imperfecte, iar apa le-a curs în cap suporterilor în timpul partidei Steaua - Sibiu, disputată luni seara
Îmbinările de la acoperișul de pe Național Arena sînt imperfecte, iar apa le-a curs în cap suporterilor în timpul partidei Steaua - Sibiu, disputată luni seara

Articol de , - Publicat miercuri, 21 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 20 decembrie 2011 22:52

Surse din Primărie susţin că deocamdată nu s-a plătit constructorului nici un leu din contractul de 25 de milioane de euro pentru acoperişul retractabil. PMB: ”Proba reală s-a făcut luni seara, în ianuarie vor începe reverificări şi reparaţii la plafon”. Testul iniţial fusese făcut cu furtunele pompierilor!

Gazeta Sporturilor investighează încă dinaintea inaugurării Naţional Arena, produsă pe 6 septembrie, modul în care au fost cheltuiţi banii publici, 190 de milioane de euro, calitatea şi utilitatea noului stadion de la Bucureşti. Iar problema acoperişului retractabil a fost de la început una dintre temele speciale ale anchetei jurnalistice: Cît de necesar era? Ce costuri suplimentare a presupus? Cum a crescut preţul lucrărilor prin reproiectarea solicitată din mers constructorului?

Consultantul Primăriei: "Acoperişul retractabil e neeconomic"
Iar la sfîrşitul lunii noiembrie, GSP a obţinut şi o mărturie din partea consultantului Louis Berger, care, prin vocea reprezentantului Cătălin Creţu, preciza că punctul de vedere exprimat către Primărie fusese că "acoperişul retractabil reprezintă varianta neeconomică în condiţiile în care poate fi folosit numai în timpul verii şi în cazul ploilor uşoare". Asta în timp ce şeful investiţiilor de la PMB, Bogdan Hreapcă, explica: "Dacă nu făceam acoperişul, plăteam despăgubiri vreo 25 de milioane de euro, cît a costat".

Doar două rînduri de scaune protejate, sub cordonul de beton
Şi, în mijlocul acestei vîltori plină cu întrebări fără răspuns, fanii încep să facă deja cunoştinţă cu defectele arenei, pe care, deocamdată, nimeni nu şi le asumă. Iar ultima experienţă tristă şi revoltătoare a putut fi trăită chiar la Steaua - Voinţa Sibiu (1-0), cea de-a 15-a partidă disputată pe Naţional Arena, luni seara.

Concret: spectatorii care şi-au cumpărat bilete la Zona VIP nu au avut parte de un meniu sofisticat, ci de umbrele, pentru că ploua pe ei, chiar dacă erau sub acoperişul fix al stadionului! De ce? Îmbinările imperfecte dintre membrană şi plexiglas permit apei să se scurgă direct în capetele spectatorilor, de jur împrejurul arenei! Protejate sînt doar două rînduri de scaune, cele care se află exact sub cordonul de beton dintre inelele 1 şi 2!

Probă cu furtunul şi acoperiş neplătit încă de PMB
Cum a fost posibil? Explicaţiile vin pe surse: "Înainte de inaugurarea stadionului, constructorul a montat gazonul. «Uite ce frumos e, super mişto arată!», spunea atunci. Primăria nu a vrut să plătească nici un leu pînă la primul meci, ca să se vadă realizarea. De fapt, un dezastru, care a dus la schimbarea suprafeţei de joc! Acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu acoperişul. Au făcut probă cu furtunele de apă să vadă dacă e OK. A rezistat, n-a plouat deloc pe scaune şi au cerut banii. Din nou, Primăria a refuzat. «Aşteptăm primul meci cînd va ploua, nu facem experimente pe bani mulţi!», au explicat ei atunci. Ce a urmat a văzut toată lumea prezentă luni seară pe stadion".

Cu o precizare tot dinspre PMB: "Acoperişul e singurul element al stadionului neluat încă în primire de Primărie. Nu s-a decontat deocamdată nici un leu pentru el. În ianuarie, constructorul are obligaţia de a reverifica şi a repara erorile de la plafon. Şi pentru plăţi mai vorbim abia după aceea!".

Se deschide dacă ghiceşti că plouă sau ninge
O altă problemă rămîne deschiderea acoperişului retractabil. "Cînd dai aproape 190 de milioane de euro pe stadion şi afară plouă torenţial, de ce nu se deschide prelata asta ca să nu mai fie mocirlă şi să plouă pe noi?", se întrebau spectatorii din tribune.

Răspunsul a venit, fie de la oficialii stelişti, fie de la sursele GSP: "În acest moment, nu există o firmă care să administreze stadionul, nu riscă nimeni să facă operaţiuni greşite. Iar în contract scrie că acoperişul nu se deschide cînd plouă şi nici cînd ninge, ci doar înainte de astfel de fenomene meteo. Şi nu e voie să fie desfăşurat dacă viteza vîntului depăşeşte 70 kilometri pe oră". Luni, vîntul bătea cu 35 km/h la nivelul cubului din centrul stadionului.

Pericol de scurtcircuit la masa presei
Jurnaliştii prezenţi la Steaua - Voinţa Sibiu au avut o altă problemă odată ajunşi la masa presei. Pupitrele de lucru erau pline cu apă, scaundele ude. Introduse în priză, alimentatoarele de la laptopuri riscau să producă scurtcircuite, aşa că fiecare a trebuit să se descurce fără să folosească prizele.

Şi "Kommerzbank Arena" a avut probleme cu acoperişul

Inaugurat în 2000, stadionul din Frankfurt, cel după modelul căruia a fost construit şi Naţional Arena, a avut necazuri cu acoperişul retractabil. În 2005, la Cupa Confederaţiilor, din cauza apei strînse în faldurile copertinei, canalele de colectare au cedat şi acoperişul s-a rupt. Şi acum, la partidele găzduite de arena din Frankfurt, acoperişul rămîne mereu deschis.

EVENIMENTE PE NAŢIONAL ARENA ÎN 2012
16 februarie Steaua - Twente (Europa League)
23 februarie Oţelul - Ajax* (Europa League)
29 februarie România - Uruguay (amical)
8 martie Steaua - Plzen / Schalke** (Europa League)
9 mai finala Europa League 2012
* dacă Basel va fi retrasă din Champions League din cauza procesului dintre federaţia elveţiană şi UEFA (cazul Sion)
** dacă Steaua se va califica după "dubla" cu Twente

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (23)
ravanelly
ravanelly  •  21 Decembrie 2011, 22:27
Postat de bogdanelibm pe 21 Decembrie 2011, 18:57

cine se face vinovat de aceste inconveniente sa plateasca si sa faca si un pic de puscarie. dar nu se va intampla asa

ce vinovati?? care cum unde?' nu ai cum sa vezi asa ceva doar suntem in romanik! la noi pt greseli de genul nu plateste nimeni. ba da scuze populatia, in cazul nostru suporteri! platesti bilet la meci ca sa nu te ploua iar ca premiu ati ofera un dus natural 100%!!!

brod
brod  •  21 Decembrie 2011, 21:22

domnilor jurnalisti de la gsp, dv. ati vazut documentele de plata a chiriei pe care echipa steaua (nu) a platit-o primariei? va recomand sa o faceti. ultima gaselnita: "inchirierea a 50 % din stadion"!?! banii... mai la vara, dupa mulsul oilor...

neverlandd
neverlandd  •  21 Decembrie 2011, 20:35

la noi asa a fost din totdeauna , o bataie de joc incepand cu seful pana la ultimul muncitor ... la noi mana de lucru nu e serioasa. totul se face de mantuiala doar pentru bani. calitatea nu a primat vreodata.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează