Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat duminica, 20 decembrie 2020 19:54 / Actualizat duminica, 20 decembrie 2020 20:09
Nicolae Badea, fostul președinte al lui Dinamo, e partenerul suporterilor în tentativa de a evita falimentul. El e implicat și financiar, și cu sfaturi despre procedurile care ar trebui urmate urgent pentru ca echipa să mai existe.
Falimentul pare deznodământul previzibil pentru Dinamo, un club înglodat în datorii și cu venituri mici, dar Nicolae Badea crede că mai poate să împiedice consecințele aparent inevitabile ale parteneriatului Negoiță-Cortacero.
Fostul președinte al lui Dinamo a finanțat recent clubul pentru achitarea unor cheltuieli mărunte, fără de care roș-albii nu ar fi putut să continue în campionat. Nu e singura contribuție a lui. Badea se află în contact cu asociația „Doar Dinamo București” și cu oficialii clubului și caută soluții pentru redresarea unei contabilități dezastruoase.
Renegocierea contractelor jucătorilor, una dintre soluțiile pentru salvarea lui Dinamo
El le-a transmis și suporterilor, și conducătorilor că falimentul ar mai putea fi evitat și i-a sfătuit să negocieze cu fotbaliștii pentru micșorarea datoriilor. Jucătorilor pe care oamenii lui Cortacero i-au angajat cu salarii foarte mari li se promite că vor fi plătiți la zi dacă acceptă rezilierea contractelor. Au fost abordați și oamenii care au plecat deja, au rupt unilateral contractele și pot merge la FIFA ca să pretindă toți banii, nu numai salariile până în prezent.
Borja Valle, mijlocașul ofensiv spaniol cu un salariu de 32.000 de euro, a și afirmat în presa iberică: „Aș fi de acord să fiu plătit doar pentru perioada în care am muncit”. Dacă el și colegii lui ar porni procese la FIFA pentru toate sumele din contracte, falimentul ar deveni imposibil de evitat.
Subzistența a devenit singurul obiectiv
Badea a devenit un aliat al suporterilor care îi cereau insistent să plece înainte ca Negoiță să devină acționarul majoritar. Fanii ajunseseră să scrie pe ziduri în zona stadionului „Badea, pleacă!”, iar acum sunt partenerii lui în încercarea de a salva clubul. Planul fostului președinte presupune reducerea cheltuielilor la minimum.
Obiectivul echipei în sezonul acesta ar fi rămânerea în prima ligă, fără alte pretenții, cu un lot low-cost. Dinamo mai are de încasat din drepturi TV doar 200.000 de euro până la vară, o sumă care acoperă foarte puțin din necesarul pentru continuarea activității. Badea și DDB vor continua să alimenteze societatea cu bani, însă ei au nevoie să scadă costurile, care au devenit uriașe.
Încă nu înțeleg de ce ne-au încurcat pe toți, ne-au făcut să ne mutăm și familiile la București. Condițiile erau dezastruoase, bucătarul clubului nu avea cum să gătească fiindcă nu avea ce, nu exista mâncare! - Borja Valle, în presa din Spania
LPF trebuia să-l controleze pe Cortacero. La Dinamo e o șmecherie românească, o șmecherie ca să scape de datorii. Spaniolul prin firma căruia au fost făcute contractele jucătorilor, Melero Marin, va încasa comisioanele. Cum a fost posibil să fie făcută tranzacția fără o garanție bancară? Dinamo va fi desființat!
- Dumitru Dragomir, fost președinte al LPF
A vrut Negoiță falimentul lui Dinamo?
După multe negocieri cu diverse societăți și persoane interesate să preia clubul Dinamo, Ionuț Negoiță le-a oferit acțiunile spaniolilor pe care i-a reprezentat Pablo Cortacero. Negoiță insistase că „nu voi ceda clubul fără să mă asigur că persoanele care ajung să conducă au bani și intenții bune”, dar a ales tocmai niște oameni care au agravat cu mult starea societății.
Cornel Dinu a susținut la DigiSport că Negoiță a mers și mai departe de atât, s-a asigurat că spaniolii nu cedează fără aprobarea lui: „În acordul de vânzare a acțiunilor către Cortacero, spaniolul își asumă că nu poate să înstrăineze acțiunile fără acordul lui Negoiță”.
Badea a fost gropar, acum e salvator la Dinamo
Badea contribuie cu bani și cu cunoștințe în încercarea de a evita falimentul, dar înainte să fie binefăcător el a creat situația de față. El a fost numărul unu în club înainte ca Negoiță să devină acționar majoritar. Badea alături de Borcea și de alți acționari cu o influență mai mică au creat datorii de 17,5 milioane de euro.
Atât însumau debitele în noiembrie 2014, atunci când Negoiță a cerut insolvența. Ionuț a tăiat datoriile prin procedura aceasta, nu le-a achitat. Dinamo și-a asumat să plătească numai 800.000 de euro, a scăpat de 16,7 milioane grație insolvenței.
Procedura aceasta ar constitui și acum o soluție, numai că timpul e foarte scurt, ar fi nevoie ca planul de reorganizare să fie aprobat până la sfârșitul lunii aprilie pentru obținerea licenței de Liga 1. Planul ar fi contestat cu siguranță de către creditori, motiv pentru care procedura necesită timp.
LPF l-a aprobat pe Cortacero
Spaniolii apăruți la Dinamo au împrumutat clubul cu 550.000 de euro și au creat datorii de milioane de euro. LPF nu a reacționat atunci când Negoiță i-a cedat clubul lui Cortacero, deși Liga avea să transfere către societatea lui Pablo banii din drepturile TV, deci era interesată să știe cui îi plătește. Liga ar avea de suferit acum, dacă Dinamo ar falimenta și ar dispărea din campionat.
Pe termen scurt, numărul meciurilor nu ar mai fi același, ceea ce înseamnă că și contractul pentru drepturi TV ar fi în pericol. Într-un termen mai lung, campionatul ar pierde din popularitate, din audiență, în condițiile în care în Liga 1 nu se mai află nici Steaua, nici Rapid.
În Anglia, pentru ca un club să fie vândut e nevoie de acordul FA, federația, care verifică dacă viitorul proprietar are cu adevărat avere sau surse de venit pentru a susține activitatea.
Mâine e ședință AGA la Dinamo
Cortacero a convocat o Adunare Generală a Acționarilor, în care a promis că va majora capitalul social cu 5 milioane de euro. Ședința va avea loc mâine, dar nimeni nu mai crede că spaniolul se va ține de cuvânt, după ce a tot promis investiții și nu a respectat ceea ce a spus.
Decizia cu șanse mai mari de realizare: AGA să îi elimine din club pe toți oamenii pe care i-a adus Cortacero. Au plecat deja câțiva, au mai rămas Dorin Șerdean, devenit un inamic al suporterilor, și Cornel Țălnar, căruia ibericii îi promiseseră că avea să fie directorul tehnic al echipei a doua.