Articol de Vlad Nedelea - Publicat miercuri, 15 martie 2023 17:22 / Actualizat miercuri, 15 martie 2023 19:28
Sunt ani buni de când joystick-ul lui Gigi Becali a avut tot mai multe „comenzi” la jucăria numită FCSB. Influența patronului a crescut gradat, de la mici doleanțe cu anumiți jucători, până la a da efectiv echipa de start și a dicta, pe parcurs, schimbările. Tot gradat a scăzut și numele și CV-ul antrenorilor veniți să lupte cu pretențiile și intervențiile, de multe ori, ale patronului. Cu mici excepții.
Totuși, experiența mai lungă sau mai puțin reușită de la FCSB, i-a ajutat cam pe toți cei trecuți pe banca FCSB-ului, toți cei care au purtat ecusonul de A1. Unii avuseseră înainte experiențe scurte și fără mare însemnătate, alții nu prinseseră decât experiențe de „secunzi”. Pentru toți, „școala de antrenori” de la FCSB i-a propulsat și au prins apoi contracte în Liga 1. Sau mai bine, cum e cazul lui Bogdan Andone, Apollon Limassol.
Ultimul exemplu: Bogdan Argeș Vintilă
FC Argeș tocmai a anunțat noul „principal” al echipei. Este vorba despre Bogdan Argeș Vintilă, fost portar al clubului piteștean, dar și principal la FCSB.
Adus de Becali și pentru calitățile religioase, Vintilă a stat pe banca roș-albaștrilor 325 de zile. Între august 2019 și iulie 2020. Înainte, avusese experiențe scurte la Voluntari și Metaloglobus și era fără echipă de doi ani și jumătate.
Timp de aproape un an a mai avut o experiență la Viitorul, unde cumva a îndeplinit tot rolul de la FCSB, însă în spate îl avea pe Gică Hagi. Un alt plus pe care l-a avut în ochii patronului roș-albaștrilor.
Dică și Petrea, remarcații ultimelor luni
Nicolae Dică și Toni Petrea sunt alți doi „absolvenți” ai moftului patronului de a avea antrenori fără experiență pe bancă. Înainte de primul mandat, dintre iunie 2017 și decembrie 2018, Dică avusese doar scurte experiențe de secund, plus „principal” la L3, la SCM Pitești.
După cele 80 de meciuri pe banca FCSB-ului, cu o primăvară europeană în CV, a preluat-o pe FC Argeș, apoi a devenit „secund” al lui Rădoi la echipa națională. S-a întors la FCSB anul trecut, iar în prezent are rezultate peste așteptări la CS Mioveni, pe care se chinuie să o salveze de la retrogradare.
562 de zilea stat Nicolae Dică pe banca FCSB între iunie 2017 și decembrie 2018, o zi mai mult decât Olăroiu
Petrea în schimb nu exista ca principal înainte de cele două mandate de la FCSB. Adus „la pachet” cu Tommy Neubert, Toni fusese mereu un om din stafful lui Laurențiu Reghecampf. L-a „secondat” pe acesta la Snagov, Chiajna, Al Hilal, Litex, Al Wahda, Al Wasl plus în cele două mandate de la FCSB. Cu o Cupă în palmares, dar și un joc plăcut ochiului, Toni Petrea a rezistat pe piața „principalilor” din România. La două luni de la plecarea de la FCSB a fost instalat la Chindia, pe care a scos-o dintr-o situație dificilă.
Și pe Bogdan Andone l-a transformat
Un alt antrenor cu care Gigi Becali a surprins atunci când l-a numit „principal” a fost Bogdan Andone. Finanțatorul FCSB a ținut cont și de sfatul prietenului Șumudică, care l-a avut secund la Astra. Fără un CV bogat, plin de echipe de Liga a 2-a sau experiențe ca A2, Andone a fost luat de FCSB, în 2019, unde a stat doar 7 meciuri.
Înainte mai trecuse pe la Energeticianul, Metaloglobus, SSU Poli Timișoara, Olimpia Satu Mare, plus alte cluburi unde a fost secund. După FCSB, Andone n-a mai „retrogradat” în poziția de secund. A ajuns la Astra, Voluntari, SSU Poli, iar în prezent e „principal” la Apollon Limassol, în Cipru.
Rădoi, Gâlcă și Reghecampf, „premianții” Școlii de Antrenori Becali
Cele mai de succes produse ale „jucăriei” lui Gigi Becali sunt Mirel Rădoi, Laurențiu Reghecampf și Costel Gâlcă. Toți cu experiențe foarte scurte sau deloc înainte, ajunși în prezent antrenori importanți ai României, trecuți prin zona arabă cu aspirații sau chiar trecut pe banca echipei naționale. Primul a fost Laurențiu Reghecampf, antrenorul ce a adus două dintre ultimele trei titluri ale FCSB.
103 meciuria strâns Reghecampf în primul mandat la FCSB, fiind antrenorul cu cea mai lungă serie din „era” Becali
Înainte de FCSB avusese 6 luni excelente la Chiajna, în rest câteva experiențe mai puțin reușite la Bistrița, FCU Craiova și Snagov. Au fost doi ani plin de succese la FCSB, cu trofee și calificări în Liga Campionilor. Ba chiar în momentul sosirii lui Răzvan Burleanu ca președinte la FRF se discuta chiar despre posibilitatea de a-l pune selecționer în locul lui Victor Pițurcă. Și-a conturat apoi un CV în Golf, cu experiențe la Al Hilal, Al Wahda, Al Wasl și Al Ahli, însă a mai antrenat și Litex, CSU Craiova, iar în prezent e în Azerbaijan, la Neftchi Baku.
Costel Gâlcă l-a urmat pe Reghe pe banca FCSB-ului. A renunțat atunci la banca naționalei U17, unde prinsese doar 4 partide. A devenit „principal” la FCSB. Deși a început cu stângul și a ratat prezența în grupele Ligii, a terminat „en-fanfare”, cu trei trofee și o medie excelentă de puncte pe meci: 2.05.
Deși înainte de FCSB și România U17 mai avusese o singură experiență de antrenor, la Almeria B, timp de 6 luni, iar până la U17 a avut 3 ani și jumătate de pauză, succesul de la FCSB l-a adus direct pe banca lui Espanyol, în La Liga. Apoi a luat drumul arabilor, cu scurte experiențe la Al Taawoun și Al Fayha. Vejle timp de 2 ani și AL Hazem până în urmă cu un an au fost ultimele experiențe ale lui Gâlcă, care și în prezent are o cotă bună, e văzut drept un antrenor pretențios, greu de adus.
Pe Rădoi l-a luat și fără licențe
Ultimul exemplu de succes pentru FCSB e Mirel Rădoi. Venit la FCSB în 2015, când nu avea licența PRO și a stârnit multe controverse, fostul căpitan al echipei n-a rezistat însă decât jumătate de an. Apoi a avut 2 ani și jumătate de pauză, când i s-a dat pe mână naționala U21, după plecarea lui Daniel Isăilă.
Semifinalist la Euro 2019, Rădoi a fost cerut de mulți selecționer, post pe care l-a primit în noiembrie 2019. În prezent, Mirel e pe banca lui Al Tai, asta după ce până la finalul anului trecut a pregătit-o, pentru câteva luni, pe CSU Craiova.
VIDEO. Tot ce trebuie să știi înainte de FCSB - CS Universitatea Craiova
Citește și alte știri din fotbalul românesc:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”