Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 27 mai 2019 09:53
Niciun antrenor care a fost pe banca FCSB-ului în ultimii 13 ani și care n-a câștigat vreun trofeu n-a prins un contract bun după ce a plecat. Singurii care au semnat la nivel înalt, financiar sau ca standard al fotbalului, au fost Olăroiu, Reghecampf și Gâlcă, toți având cupe cucerite.
Statistica ultimilor 13 ani la FCSB ar trebui să-i pună în gardă pe antrenorii care gândesc că doar simpla prezență pe banca grupării roș-albastre e suficientă pentru a-și asigura un contract foarte bun după ce vor pleca de la echipă.
În această perioadă, nici măcar un singur tehnician care n-a luat măcar un trofeu cu FCSB n-a reușit să facă un salt important, financiar sau ca nivel al fotbalului, în meseria de „principal”. Doar tehnicienii care au pus ceva în vitrina clubului au și dat lovitura. Și aceștia sunt singurii care au luat ceva în competiția internă.
Primul a fost Olăroiu. În 2007 a primit o ofertă fantastică de la Al Hilal, însă într-un an și jumătate la FCSB câștigase titlul și Supercupa, în afara realizărilor majore din Europa: dusese echipa în grupele Champions League, dar și în semifinalele Cupei UEFA. Chiar și în 2011, când a plecat de la FCSB și venise să o pregătească doar pentru câteva săptămâni, având deja antamat un alt contract fabulos, de această dată la Al Ain, tot a luat un trofeu: Cupa României, într-o finală cu marea rivală, Dinamo, scor 2-1.
Apoi, Reghecampf, care până la experiența FCSB nu realizase nimic ca antrenor, a bifat 3 trofee interne în cei 2 ani: două titluri și o Supercupă. Și el bifase performanțe mari în Europa, prezența în grupele Champions League și optimi de finală în Europa League. A prins contract la Al Hilal, exact ca Olăroiu. La al doilea mandat a cucerit doar o Cupă a Ligii, dar iarăși a ajuns bine din perspectivă financiară, a semnat în Emirate, la Al Whada.
Ultimul exemplu este cel al lui Gâlcă. A luat toate trofeele interne în 2014-2015: titlul, Cupa și Cupa Ligii. Becali nu l-a mai dorit, dar după 5 luni a ajuns într-un campionat fabulos, în Spania: a fost instalat la Espanyol.
În schimb, alți antrenori, foarte mulți la număr, n-au luat niciun trofeu, iar destinațiile lor au fost modeste după despărțirea de FCSB. În ciuda faptului că rezultate bune în cupele europene au mai fost bifate și de alții, exemple Dică, Lăcătuș, Ilie Stan, ei nu s-au ales cu niciun contract bun ulterior.
40 de mii de euroa fost cel mai mare salariu al unui antrenor de la FCSB. I-a aparținut lui Hagi în 2007, însă acesta a stat doar 3 luni și nu a încasat niciun euro din partea lui Gigi Becali
2 milioane de dolaria fost salariul pe care Al Hilal i l-a propus lui Olăroiu în vara lui 2007, când antrenorul a lăsat FCSB pentru a semna în Arabia Saudită
7 milioane de dolaripe an e actualul salariu pe care îl are Cosmin Olăroiu, la Jiangsu Suning, formație din prima ligă chineză
14 trofee a câștigat Olăroiu în Golf, în 11 ani: 3 cu Al Hilal (Arabia Saudită), 1 cu Al Sadd (Qatar), 3 cu Al Ain (Emirate) și 7 cu Al Ahli (Emirate), plus o finală de Champions League Asia, pe banca lui Al Ahli
VEZI ȘI:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen