Articol de Ovidiu Minea - Publicat marti, 15 octombrie 2024 12:21 / Actualizat marti, 15 octombrie 2024 12:31
Politehnica Iași a scăpat de o posibilă penalizare în clasament. Gazeta Sporturilor vă prezintă cum au evitat moldovenii depunctarea.
Astăzi este data limită până la care cluburile din Superligă trebuie să achite sau să reeșaloneze datoriile acumulate înainte de 30 iunie 2024 și scadente până la 30 septembrie 2024. Unul dintre cluburile cu probleme era Politehnica Iași.
Datorii de aproape 3 milioane de euro
Cu restanțe de aproape 3 milioane de euro, Poli mai putea să rostogolească datoriile către actuali și foști angajați și către alte cluburi, două din capitolele care, nerezolvate, ar fi generat penalizări de câte un punct.
Problema era legată de cel de-al treilea capitol, datoriile către stat, care ar fi adus tot un minus de un punct. Restanțele pe această direcție, de aproape 2 milioane de euro, nu mai puteau fi reeșalonate în condițiile în care clubul din Copou nu reușise să respecte ultima eșalonare.
Plan de reorganizare aprobat astăzi de Tribunal
Strânsă cu ușa de datorii, Poli a solicitat intrarea în concordat preventiv în luna august. Pentru aceasta, a fost nevoie de depunerea unui plan de reorganizare, cu care să fie de acord majoritatea celor trei categorii de creditori: statul, terți (alte cluburi, furnizori etc.), angajați (foști sau actuali).
După ce a obținut acordul din partea celor trei categorii amintite, clubul din Copou a depus documentele la Tribunalul Iași. Acesta a aprobat chiar astăzi planul, care conține termene clare de eșalonare a restanțelor pe toate cele trei direcții. Astfel, Poli a putut face dovada la Federația Română de Fotbal că toate datoriile sunt eșalonate și a scăpat de penalizare.
Jucătorii își primesc drepturile în șase luni, restanțele la stat vor fi achitate în trei ani
Conform conducătorilor Politehnicii, în planul aprobat de instanță se prevede ca jucătorii și terții să-și primească drepturile în două trimestre. La acest capitol, Politehnica are de plătit circa 800 000 de euro, adică cam cât urmează să mai primească în acest sezon din drepturile de televizare. Apoi, restanțele la bugetul de stat vor fi achitate în rate, începând cu anul doi și până la finalul celor patru ani în care clubul va fi în concordat.
În toată această perioadă, toate plățile la clubul ieșean vor fi supervizate de un concordatar special. În cazul în care Poli nu va respecta termenele de plată, se va intra în insolvență, ultimul pas înainte de faliment.
Șefii Politehnicii sunt însă optimiști că lucrurile se vor așeza de acum înainte, susținând că eșalonările vor permite echilibrarea clubului, care se bazează pe mai multe surse de finanțare certe în afară de drepturile de televizare: Primăria Iași, sponsorizări, vânzări de bilete etc.