Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 12 iulie 2022 09:20 / Actualizat marti, 12 iulie 2022 11:36
Rapid a achitat datoria de 600.000 € către Julio Cesar, un brazilian care a jucat în 2008 pentru fostul club aflat acum în faliment. Pentru giuleșteni, datoria aceasta constituie dovada că echipa de acum e adevărata continuatoare a Rapidului istoric. Îngrijorător e că ar mai putea apărea datorii și către alți jucători ai vechii formații.
La 42 de ani, retras din fotbal din 2018, Julio Cesar Souza s-a trezit cu 600.000 de euro în cont. Suma e răsplata pentru că brazilianul a continuat să lupte în instanțe pentru banii aceștia care i se cuveneau conform unui contract pe care l-a semnat în România în 2008.
Rapid plătea sau pornea fără achiziții
Brazilianul a avut un acord și a evoluat pentru Rapid București, o societate aflată în faliment acum. Avocații lui Cesar au susținut că Rapidul din prezent a preluat însemnele, culorile și suporterii, deci și-a asumat că este continuatorul vechiului club. Cu argumentele acestea au câștigat procesele și în comisia FIFA, și la TAS. Vișiniii au apelat și la ultima cale de recurs, Tribunalul Federal Elvețian, însă verdictul din instanța aceea va mai întârzia.
Ca să-i poată legitima pe jucătorii pe care i-a achiziționat în vara aceasta, rapidiștii erau obligați să achite 600.000 de euro către Julio Cesar, altfel ei ar fi rămas sancționați cu interzicerea dreptului de a înregistra fotbaliști noi.
Costache, Florin Ștefan, Paul Iacob și Andrei Ciobanu sunt jucătorii pe care i-au adus giuleștenii. Pentru unii plătiseră și sume de transferuri, iar fotbaliștii aveau deja contractele semnate. Cu interdicția rămasă asupra clubului, Rapidul ar fi trebuit să-i plătească fără să-i poată folosi.
Mai apar și alte datorii?
Conducerea a anunțat ieri că a plătit datoria și că nu va mai exista nicio comunicare despre subiectul acesta până la apariția unui verdict în ultima instanță rămasă, Tribunalul Federal din Elveția. E unica instanță în care poate fi atacată o decizie luată la TAS. Surse care cunosc cursul unor astfel de litigii susțin că se întâmplă extrem de rar ca Tribunalul civil să schimbe hotărâri ale TAS, care este un tribunal sportiv.
Dacă vișiniii vor câștiga totuși, va fi nevoie ca ei să-l dea în judecată pe Cesar în Brazilia ca să-și recupereze banii pe care i-au plătit acum.
Clubul deține și un avantaj din toată situația: din moment ce și FIFA, și TAS l-au identificat drept moștenitor al vechiului Rapid, nimeni nu mai are argumente ca să conteste faptul acesta.
Societatea e una nouă, echipa a pornit din liga a patra cu numele Academica Rapid și a promovat treptat până în „A”. Acționarii au achiziționat pe parcurs dreptul de a folosi numele Rapid, culorile și emblema.
Suporterii pot sta liniștiți, ei susțin o formație care e continuatoarea Rapidului vechi, după toate semnele existente.
Conducerea nu poate să stea relaxată, pentru că ar mai exista câțiva jucători interesați, la fel ca Cesar, să recupereze bani pe care ar fi trebuit să-i încaseze de la o firmă dispărută între timp. Sursele susțin că datoria nu va crește cu mult nici dacă ar câștiga și fotbaliștii aceia procesele. Dar paguba totală, cu tot cu suma achitată lui Julio, va sări de un milion de euro.
2 goluria marcat Julio Cesar pentru Rapid, în 17 apariții în tricoul "feroviarilor". A mai dat și două pase decisive
Dezmăț pe milioane de euro
Julio Cesar a ajuns la Rapid în 2008, într-o vară în care clubul se comporta ca și cum ar fi fost unul dintr-o ligă europeană foarte puternică, nu din primul eșalon românesc. Copos îi predase echipa lui Fathi Taher și iordanianul anunța să creeze o superforță. L-a angajat ca antrenor pe Jose Peseiro, un fost tehnician de la Sporting Lisabona cu o cotă foarte bună în Portugalia.
În afara lui Julio Cesar au mai venit jucători foarte scumpi și cu salarii exorbitante: Urko Pardo, Daniel Paulista, Joao Paulo Andrade, Claudio Mejolaro „Pitbull”.
În prima parte a sezonului, echipa a înregistrat rezultate mediocre și Peseiro a fost demis. Fotbaliștii străini nu au mai primit banii pentru care semnaseră și au plecat unul după altul.
Copos a luat înapoi clubul și a încercat să-l salveze cu o metodă stranie: i-a readus pe Răzvan Lucescu și pe Dinu Gheorghe și a început să consume și el bani mulți, ca Taher, cu gândul că avea să câștige titlul, să prindă grupele Champions League și să stingă datoriile cu sumele pe care le-ar fi primit de la UEFA. Nimic din previziunea lui nu a fost realizat. Rapid nu a câștigat campionatul, nu a jucat în Champions League. A intrat în insolvență și apoi în faliment.
Nice ar da 5 milioane € pe Rareș Ilie
Jurnalistul francez Loic Tanzi susține că Nice a făcut o ofertă pentru Rareș Ilie, care i-ar fi atras atenția lui Lucien Favre, noul antrenor al grupării franceze. Potrivit lui Tanzi, unul dintre cei mai respectabili jurnaliști de la RMC Sport, ocupanta locului 5 în ultima ediție din Ligue 1 ar fi dispusă să plătească 5 milioane de euro în schimbul internaționalui de tineret. Dacă propunerea s-ar concretiza, Rareș ar fi coleg la Nice cu Flavius Daniliuc (21 de ani), fundașul central care a ales naționala Austriei în detrimentul României.
Citește și alte știri din Liga 1:
Foarte înalt și cu CV submediocru » Mihai Stoica l-a adus la FCSB pe noul „Pluto”, un stoper-atacant
Analiză clară despre jocul celor de la FCSB, înainte de startul Ligii 1: „Acolo au probleme!”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”