Articol de GSP - Publicat marti, 25 iunie 2013 00:00 / Actualizat luni, 24 iunie 2013 21:38
Tatu şi Matei fac zilnic antrenamente într-o cameră specială, în care oxigenul se reglează manual şi se simulează situaţia întîlnită la diverse altitudini, mergînd chiar pînă la cea existentă la 3.000 de metri.
Steaua are preparator neamţ, a trimis jucătorii la refacere în Germania, la clinica lui Neubert, nu în Italia, cum se întîmpla pînă în 2012, şi are la dispoziţie metode de recuperare inovatoare, pe care le folosesc doar marile echipe şi sportivii de top.
Leandro Tatu şi Gabi Matei, care se află de aproape 10 zile la clinica din Ramstein, au parte în fiecare zi de un exerciţiu pe care îl realizează într-o cameră specială, denumită de altitudine, în care oxigenul este controlat manual.
Pe site-ul clinicii se scrie că "oxigenul este introdus printr-un sistem special. Acesta poate corespunde atmosferei în funcţie de mai multe zone de înălţime. Antrenamentul se face într-un aer cu beneficii nu doar pentru fitness, dar şi pentru refacerea cît mai rapidă a sportivilor".
"Odată intraţi în această cameră, condiţiile pot fi chiar identice cu cele de la altitudinea de 3.000 de metri, iar regenerarea zonelor cu probleme creşte radical. Pe lîngă acest beneficiu, transportul de oxigen în organism îmbunătăţeşte metabolismul. Medicii consideră că folosirea acestui remediu este unul foarte, foarte bun de tratament pentru că refacerea se face în cel mai bun mod posibil, natural şi cu folosirea aerului" e altă descriere a respectivei camere făcută de clinica lui Thomas Neubert, aflată în sud-vestul Germaniei.
"Travaliul muscular şi cardio e maxim"
Cel care coordonează totul atunci cînd Tatu şi Matei intră în respectiva cameră e Ovidiu Kurti, kinetoterapeutul Stelei, cel care a fost adus la Steaua de Reghecampf tocmai pentru a se ocupa de refacerea jucătorilor accidentaţi.
"E o cameră de altitudine, unde băieţii intră pentru o sesiune de antrenament după-amiaza. Aici fotbaliştii fac un travaliu de o oră, respectiv 30 de minute bandă, 30 de minute bicicletă la diverse altitudini. Travaliul muscular şi cardio este maxim".
"În momentul în care jucătorii fac aceste exerciţii în camera de altitudine scurtează foarte mult din reabilitare. Atunci cînd se întoarce la echipă, poate intra direct în program normal, deficitul de pregătire faţă de colegii lor e deja refăcut" (Ovidiu Kurti, kinetoterapeut Steaua)
Care sînt beneficiile după exerciţiile în camera de altitudine
- reducerea simptomelor de boală atunci cînd un jucător ajunge la o altitudine mare
- îmbunătăţirea performanţelor în anduranţă
- recuperarea mult mai rapidă după efortul fizic
- îmbunătăţirea rapidă a metabolismului
- refacerea cît mai rapidă după o accidentare
- îmbunătăţirea capacităţii de concentrare a jucătorilor, mai ales în sporturile cu mingea
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”