Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat miercuri, 24 iunie 2020 10:00 / Actualizat miercuri, 24 iunie 2020 14:18
Pe 24 iunie 1979, hazardul a făcut ca primele două clasate, FC Argeș și Dinamo, să se întâlnească în meci direct, în chiar ultima etapă, în ceea ce a rămas în memoria microbiștilor drept "cea mai frumoasă «finală» de campionat din istorie".
După 33 de runde disputate, piteștenii aveau 43 de puncte și plus 24 la golaveraj, iar "câinii", cu două puncte mai puțin, 41, și tot plus 24 la golaveraj. Astfel, un succes al roș-albilor, indiferent de scor, le-ar fi adus titlul.
Disputat în Ștefan cel Mare, pe un stadion ticsit de lume, derby-ul a avut o desfășurare halucinantă. Dinamoviștii au condus cu 1-0, argeșenii au răsturnat situația, 3-1, apoi gazdele au egalat la 3, în penultimul minut. Iar când forțau golul care să le aducă fericirea, și-a intrat în rol Dobrin. Un 4-3 apoteotic pentru trupa lui Halagian, care își trecea în palmares al doilea trofeu suprem în România, după cel din '72.
CHIRILĂ, NOTA 10 ȘI DREPTUL DE VETO
După prestația excepțională din acel joc, "Gâscanul" a primit nota 10 din partea trimisului "Sportului", Ioan Chirilă, care nota: "«Diavolul» Dobrin și-a exercitat dreptul de veto. A declanșat contraatacul de 1-1, împotriva cursului jocului, a reușit marele sprint al desprinderii, în minutul 69, permițându-și și luxul de a oferi, în autograf, ultimul gol al campionatului".
În ciuda evoluției entuziasmante a "Prințului din Trivale", există păreri că nu Argeșul a câștigat atunci titlul, ci Dinamo l-a pierdut. Unul dintre partizanii acestei idei este Marin Dragnea, om de bază în formula lui Ion Nunweiller și autor al reușitei de 1-0.
INTERVIU // "Antrenorul nostru a făcut prea multe greșeli"
Dragnea dezvăluie câteva secrete ale fabuloasei "finale" din 24 iunie 1979
- Bună seara, domnule Dragnea. Bănuiesc că, deși au trecut 41 de ani, n-ați uitat meciul de pomină cu FC Argeș, când...
- Da, bună seara. Cum poți să uiți așa ceva?! A fost una dintre marile dezamăgiri ale carierei!
- Așa de sigur erați c-o să câștigați atunci?
- Da, eram ferm convins. Și nu doar eu, toți eram.
"VENEA DUPĂ O GRAVĂ ACCIDENTARE"
- Poate că tocmai excesul ăsta de încredere v-a fost fatal.
- Tot ce-i posibil. Însă nu doar la capitolul ăsta am greșit noi.
- Unde s-au mai făcut erori?
- Păi, cu tot respectul pe care îl port memoriei lui nea Nelu Nunweiller, consider că a făcut câteva erori mari în alcătuirea primului "11".
- De exemplu?
- Cea mai mare greșeală, titularizarea lui Sătmăreanu în centrul defensivei. Șoni venea după o gravă accidentare, dublă fractură de tibie și peroneu, stătuse pe tușă aproape o jumătate de an și nu trebuia riscat cu el într-o partidă atât de importantă. Să nu uităm că Argeșul se prezenta la acel derby cu golgheterul campionatului în atac, Radu II, susținut de Dobrin și de Doru Nicolae. Trei oameni ofensivi extraordinari.
11-6 a fost raportulșuturilor cadrate, în favoarea roș-albilor. La cornere, 11-3, tot pentru dinamoviști
"A FUGIT DIN CANTONAMENT"
- Poate că Nunweiller n-a avut de ales, poate că Dinu l-a preferat drept partener în apărare.
- Ei, alta a fost atunci povestea.
- Care?
- Cu o zi înainte, nea Nelu l-a anunțat pe Sătmăreanu că va fi rezervă, că-l va titulariza pe Ghiță, care se descurcase excelent în jocurile anterioare. Vestea l-a scos din sărite pe Șoni! Acesta a fugit din cantonament și s-a oprit direct în birourile șefilor. A amenințat că pleacă de la Dinamo dacă nu va evolua cu Argeșul, că nu mai are rost să stea dacă nu e respectat și chestii din astea... Nu știu exact ce a vorbit el cu șefii, cert e că a doua zi a fost introdus în formula de start!
- Și nu s-a prea descurcat. Adversarul său direct, Radu II, a izbutit o "dublă", iar adversarii au desfășurat majoritatea acțiunilor în zona lui.
- Era de așteptat, băiat deștept Hala! După o pauză atât de lungă, e greu să fii în formă maximă într-o confruntare decisivă.
ANUȚEI, GHINIONUL, DOBRIN
- Ce altceva a mai greșit Nunweiller?
- A fost și lipsit de inspirație. Un exemplu, l-a băgat în poartă pe Anuței, deși noi îi mai aveam în lot pe Eftimescu și Ștefan, doi goalkeeperi foarte buni la acea oră.
- Totuși, cred că nimeni nu i se putea opune atunci lui Dobrin...
- Da, Gicu a fost fantastic în acea după-amiază. Poate dacă-l aveam pe Cheran, accidentat... Nu spun că Ion Marin, care l-a înlocuit în banda dreaptă, nu și-a făcut treaba. Mă gândesc doar că Vava ar fi avut mai multe șanse să-l anihileze pe Dobrin.
- Mulți dinamoviști au invocat și ghinionul.
- Da, șansa a fost clar de partea piteștenilor. Păi, în afara celor 3 goluri, am mai avut două bare, plus 6-7 ocazii mari de tot. Portarul lor, Cristian, a făcut meciul vieții!
4 victorii din 4a obținut FC Argeș în acel sezon cu Dinamo (1-0, 4-3) și cu Steaua (1-0, 2-1), ocupantele locurilor 2, respectiv 3 în ierarhia finală
"E O LEGENDĂ"
- Argeșenii spuneau că au învins și contra arbitrilor, brigada condusă de Otto Anderco defavorizându-i în câteva rânduri decisiv.
- S-a speculat mult pe tema asta. Eu zic așa: dacă Anderco voia să câștigăm, am fi câștigat!
- A intervenit geniul lui Dobrin! Apropo, l-ați auzit când i-a zis arbitrului "fluieră mai repede finalul, că altfel le dau eu gol"?
- Nu știu dacă o fi fost chiar așa, ca legendă e frumoasă... În ultimul minut, la 3-3, noi eram disperați să înscriem golul victoriei, nu stăteam să ascultăm ce vorbesc adversarii cu arbitrii.
- În concluzie...
- Dacă n-am fi făcut atâtea erori, am fi câștigat lejer acel meci și implicit campionatul. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar lotul nostru era net superior valoric! Prostiile ne-au costat enorm.
"Dobrin a fost cel mai mare, nu există niciun dubiu aici! De altfel, în anii '70, nici în Europa nu prea găseai un fotbalist cu calitățile lui. Gicu a fost de pe altă planetă!"
Florin Halagian
"PREA MULȚI PRIETENI CU FOTBALIȘTII"
- Despre Dinamo actual?
- Mi-e și rușine să vorbesc. Mulți spun că echipa nu poate retrograda, că avem jucători buni, însă eu avertizez: cu retrogradarea nu e de joacă!
- Pe scurt, de ce s-a ajuns aici?
- Scurt: de ani buni, s-au tot achiziționat prieteni cu fotbaliștii, nu fotbaliști, iar asta nu avea cum să nu se vadă la un moment dat. Pe vremea mea, nu că n-ar fi jucat nimeni din actualul lot, dar nici pe poarta stadionului n-ar fi fost lăsați să intre mulți dintre ei! Mă doare sufletul când văd ce s-a ales de acest club glorios...
"Atât de convinși eram că luăm titlul, că șefii programaseră și banchetul unde să sărbătorim performanța! Soțiile, prietenele erau deja la restaurant, ne așteptau s-o facem lată..."
Marin Dragnea
3.200 de leia fost prima pe care au încasat-o argeșenii pentru câștigarea titlului. Salariul mediu în România acelor ani era de 2.100 de lei
Dinamo - FC Argeș 3-4 (1-2)
Au marcat: Dragnea (6'), D. Georgescu (76'-pen, 89') / Radu II (11', 24'), D. Nicolae (69'), Dobrin (90')
Dinamo: Anuței - I. Marin, Al. Sătmăreanu, C. Dinu, Lucuță - Augustin, Dragnea (75' Tevi), Custov - Țălnar, D. Georgescu, Vrânceanu (63' I. Moldovan). Antrenori: Ion Nunweiller, Tănase Dima
FC Argeș: Gh. Cristian - M. Zamfir, C. Cârstea, C. Stancu, P. Ivan - D. Toma, Iovănescu (78' Bărbulescu), Chivescu - D. Nicolae, Radu II, Dobrin. Antrenori: Florin Halagian, Constantin Oțet
5 trofeea cucerit Dragnea cu Dinamo: 3 titluri, 2 Cupe. În 1984, a ajuns în semifinalele CCE
"Pentru noi, locul 2 era un eșec. Acum, văd că se bat unii cu pumnii în piept că au câștigat play-out-ul. Vă dați seama unde a ajuns Dinamo?!"
Marin Dragnea
Demis după ce a pierdut și Cupa
La numai 3 zile de la eșecul dramatic cu FC Argeș din Divizia A, Dinamo a părăsit și Cupa României, după un eșec surprinzător în semifinale cu Sportul, 0-1. "Elevii lui Nunweiller au continuat să joace la fel de confuz și au pierdut fără glorie calificarea în finală", remarca ziarul "Sportul" de a doua zi. La scurt timp după ratarea ambelor obiective din acel sezon, Ion Nunweiller a fost destituit. În locul său a fost instalat ex-selecționerul Angelo Niculescu.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”