Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 21 martie 2020 15:48
Guvernul a urmărit să ajute sportul, însă formularea din lista măsurilor de sprijinire a economiei îi încurajează pe fotbaliști și pe șefii cluburilor să interpreteze diferit șomajul tehnic. Sindicatul jucătorilor cere 75 la sută din salarii, conducătorii ar plăti doar 4.000 de lei brut, salariul mediu pe economie.
"Dacă șomajul tehnic e așa cum vrea AFAN, ne va fi foarte greu să mai plătim salariile!". Ciprian Paraschiv, președintele de la Poli Iași, a exprimat un gând pe care îi mai au și alți conducători din fotbal: ei speră că Ordonanța de Urgență a Guvernului îi va ajuta să scape de salariile jucătorilor, sindicatul fotbaliștilor e sigur că toate cluburile care își trimit angajații în șomaj tehnic trebuie să le asigure în continuare 75% din venituri, din care statul suportă doar 4.000 de lei brut lunar. Suma reprezintă trei sferturi din salariu mediu brut, stabilit de Legea 6/2020.
Care e diferența dintre interpretări?
- Cum înțeleg șefii cluburilor: Florinel Coman, de exemplu, plătit acum cu 15.500 de euro net lunar rămâne, în șomaj tehnic, cu 3.500 de lei, bani în mână!
- Ce susține AFAN: Același Florinel Coman, care primește 15.500 de euro pe lună acum, va păstra 75% din sumă, adică 11.625 de euro, din care statul o să suporte numai 3.500 de lei, un sprijin pe care Guvernul îl acordă sportului în contextul crizei pe care a provocat-o coronavirusul.
Formularea îi bulversează pe toți
Textul Ordonanței de urgență încurajează confuzia. Într-o variantă a ordonanței pe care Guvernul o aprobase joi, textul preciza că și în cazul contractelor de activitate sportivă, în baza cărora lucrează și fotbaliștii, era aplicabilă Legea 53/2003. Contractele de activitate sportivă erau supuse, așadar, Codului Muncii, care stabilește că salariații trimiși în șomaj tehnic trebuie să beneficieze de minimum 75 la sută din salariu câtă vreme contractele sunt suspendate temporar.
Varianta de Ordonanță publicată în Monitorul Oficial e mai neclară, fiindcă nu mai pomenește de Legea 53, de Codul Muncii. Formularea din articolul XV e astfel aleasă încât pare că sportivii ar constitui cazuri separate de restul angajaților din România: "Pentru perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-Co-V2, persoanele prevăzute la art 67 alin 1 lit a)-c) din Legea educației fizice și sportului beneficiază de o indemnizație de 75 la sută din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2000. Indemnizația se suportă din bugetul general consolidat".
Șomaj în fotbal, doar până pe 16 aprilie
Paraschiv de la Iași, ca și alți conducători, intepretează din Ordonanță că își pot trimite jucătorii în șomaj tehnic și scapă de salarii, angajații mai iau doar câte 3.500 de lei net de la stat. AFAN insistă că Ordonanța le oferă cluburilor numai un sprijin din bani publici, 3.500 de lei net de fiecare fotbalist trimis în șomaj tehnic. Dar fiecare angajator e obligat să suporte trei sferturi din salariul unui fotbalist al cărui contract a fost suspendat temporar. Cluburile pot să-și trimită angajații în șomaj tehnic doar în perioada cât durează starea de urgență pe care a decretat-o președintele Iohannis. Aceasta ar expira pe 16 aprilie, însă e posibil să fie prelungită pentru alte 30 de zile, un scenariu în care șomajul tehnic ar putea să devină profitabil pentru patronii din fotbal, o cale de economisire.
"Diferența de valoare dintre suma acoperită de stat și valoarea totală de 75 la sută din salariul sportivului trebuie să fie acoperită de club"
Comunicat AFAN
Gigi Becali e gata să renunțe la FCSB
Citește mai multe știri despre Liga 1:
EXCLUSIV Fotbalul e în pericol! Grup de WhatsApp pentru salvarea Ligii 1
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”