Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 22 mai 2020 08:31
Dacă Liga 1 se va relua și apoi, din motive medicale, LPF va fi forțată să suspende definitiv competiția, atunci primul criteriu pentru stabilirea ierarhiei va fi clasamentul de la acel moment, apoi raportul dintre numărul de meciuri și numărul de puncte.
Liga 1 își creionează tot mai apăsat revenirea. LPF tocmai a decis cum va proceda într-un caz extrem, acela în care va fi forțată de împrejurări să suspende iar campionatul. Anumite cluburi își exprimaseră deja nemulțumirea față de faptul că acest scenariu nu fusese abordat sau reglementat în elaborarea protocolului de reluare a meciurilor oficiale.
Întrebările erau legitime: dacă sezonul va fi întrerupt, de data asta definitiv, ce clasament va fi luat în calcul pentru acordarea titlului, a repartizării echipelor în cupele europene, a retrogradatelor, a formației care va disputa barajul și, în general, a locurilor din clasament, repere esențiale în împărțirea unui procent important din drepturile TV?
Liga s-a oprit deja asupra unei soluții: ierarhia de la momentul întreruperii definitive va fi cea care va decide. „Stabilirea ierarhiei finale trebuie să se raporteze la principiul meritului sportiv" e argumentul forului prezidat de Gino Iorgulescu.
Handbalul, exemplu negativ
S-a discutat inclusiv situația în care oprirea definitivă s-ar produce în mijlocul unei etape sau cu două sau mai multe echipe care să aibă un număr de meciuri mai puțin disputate. Rezolvarea LPF pentru acest context: „Vom folosit metodele de departajare aplicate și în alte campionate europene. Spre exemplu, sistemul «puncte per joc»".
În acest caz se va evita situația din campionatul național de handbal feminin. Acolo, federația a decis să nu se acorde titlul, dar pentru repartizarea echipelor în Europa a luat ierarhia de la momentul întreruperii, fără a face raportul număr de puncte / număr de meciuri. Vâlcea și CSM București erau la egalitate de puncte, însă echipa bucureșteană avea un meci mai puțin disputat.
A decis criteriul meciurilor directe, iar Vâlcea va merge în Champions League, în vreme ce CSM va avea nevoie de un wild card din partea EHF. Drept urmare, CSM a anunțat că va intenta proces la TAS împotriva FRH.
Ce vor cluburile?
Consultate de LPF, echipele din Liga 1 n-au propus un scenariu unitar. Ba chiar unele dintre ele s-au situat pe poziții de forță. CFR, care e acum pe primul loc, susține în continuare ca ierarhia de la finalul sezonului regulat să fie cea care să decidă, dacă play-off-ul nu se va juca în întregime.
Argumentul feroviarilor: cele 26 de etape din sezonul regulat sunt singurele în care fiecare echipă a jucat cu fiecare echipă de câte două ori, o dată acasă, o dată în deplasare.
Cea mai votată soluție și pe GSP
În ultimele două zile, GSP.ro a inițiat un sondaj în care cititorii erau invitați să voteze care scenariu ar trebui pus în aplicare în cazul în care campionatul va fi nevoit să se oprească definitiv după ce va fi reluat. Niciuna dintre cele 3 variante, care au fost discutate și dezbătute și de LPF, nu a întrunit majoritatea, dar soluția „ierarhia de la momentul întreruperii" a atras cele mai multe voturi.
Dacă Liga 1 ar fi suspendată definitiv după 3-4 runde de la reluare, ce ar trebui să se întâmple?
- Să decidă ierarhia din momentul suspendării definitive 37%
- Se va lua în calcul clasamentul de la finalul sezonului regulat 32%
- Să nu se decerneze titlul și să nu retrogradeze nimeni 31%
5 echipeau terminat sezonul regulat cu punctaj impar, au beneficiat de rotunjire și vor fi dezavantajate în caz de egalitate. În play-off sunt Botoșani și Gaz Metan, în play-out Sepsi, Hermannstadt și Chindia
LPF: „Nu oprim campionatul chiar dacă apar cazuri de COVID”
Liga a anunțat și public faptul că întreg protocolul pe care îl elaborează e construit în jurul principiului „campionatul să se joace până la final", chiar dacă jucători, antrenori sau arbitri vor fi diagnosticați cu coronavirus.
„LPF nu urmărește întreruperea competiției sportive, ci în eventualitatea depistării pozitive a unor jucători, scenariul principal pe care îl susținem este cel adoptat de liga germană, și anume izolarea acestora de restul echipei și continuarea antrenamentelor sau a competiției. Obiectivele noastre rămân finalizarea competiției pe terenul de joc și minimizarea riscului transmiterii COVID-19" e poziția LPF.
În cazul în care o echipă va avea un număr mare de jucători infectați și se va afla în imposibilitatea de a susține un meci, principalul scenariu luat în calcul este să piardă la „masa verde", 0-3, dar campionatul să nu fie oprit.
GALERIE FOTO. Cele mai noi imagini de la stadioanele Arcul de Triumf, Ghencea și Giulești
VIDEO. Fanii au decis: ECHIPA DECENIULUI din Liga 1
Citește mai multe știri despre Liga 1:
Haosul continuă la FCSB » Gigi Becali îl obligă pe Vintilă să joace în 10!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”