FOTBAL  »  Superliga  »  DEZASTRUL TINERILOR ÎN LIGA 1

SUPERANALIZĂ: Semnele Apocalipsei în fotbalul românesc » În Liga 1, doar 4% dintre titulari sînt fotbalişti sub 21 de ani!

Marius Alexe, unul dintre cei mai talentaţi tineri jucători din Liga 1, a fost mai mult accidentat în ultima vreme
Marius Alexe, unul dintre cei mai talentaţi tineri jucători din Liga 1, a fost mai mult accidentat în ultima vreme

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 06 ianuarie 2012 13:00

Situaţia fotbaliştilor români U21 din prima divizie conturează dezastrul fotbalului românesc: antrenorii evită să titularizeze tineri, cluburile sînt fără viitor, iar "naţionala" nu are perspectivă.

În 18 etape din acest sezon, 42 de fotbalişti români U21 au jucat în Liga 1, dar numai 4 au bifat măcar jumătate din minutele disputate de echipele lor. Din 14 debutanţi, singurii evidenţiaţi sînt Bumba (Tg. Mureş), Enache (Mioveni) şi Maxim (Pandurii).


Cifrele. Enervante ca un bisturiu uitat înăuntrul fiecărui subiect. Cînd e vorba de fotbalul nostru, după o calificare ratată la Euro 2012 şi cu doar o echipă din şapte în primăvara europeană, cifrele înţeapă.

Progeria e o boală care afectează 1 din 4 milioane de oameni. E o îmbătrînire prematură, în ritm accelerat: foarte puţini bolnavi ajung la vîrsta de 13 ani. Fotbalul românesc pare azi o proiecţie a acestei boli: în zona noastră de continent, Liga 1 e campionatul în care sînt folosiţi cel mai puţin fotbaliştii sub 21 de ani. Şi nu e doar o conjunctură. Selecţionerul de tineret e disperat. "Naţionala" mare e într-un şantier perpetuu.

Gazeta vă propune o dezbatere în mai multe episoade, plecînd de la cauzele fenomenului şi exemplele ţărilor în care fotbalul performează crescînd inteligent fotbalişti. Vertijul antrenorilor din Liga 1, interesele impresarilor sau lipsa de valoarea a noii generaţii? Dar şi lecţiile Ucrainei sau Serbiei în promovarea tinerilor U21 şi felul în care aceştia beneficiază de sistemul competiţional în marile campionate europene.

Cine n-are juniori, să şi-i crească. Dar să-i aleagă!

Folosirea fotbaliştilor U21 nu e nici reţeta reuşitei, nici drumul spre pierzanie, în Liga 1. Totul ţine de cum sînt integraţi aceştia şi de valoarea lor: CFR Cluj, Rapid şi Voinţa Sibiu n-au folosit nici un fotbalist sub 21 de ani în cele 18 etape de pînă acum. Două echipe de pe podium şi una de la retrogradare.

Totodată, echipele care au folosit cei mai mulţi tineri, cîte 6, sînt Steaua şi Pandurii, aflate în prima jumătate a clasamentului, dar şi retrogradabila Sportul.

Liga închisă: viitorul face figuraţie

26 de fotbalişti U21 au fost folosiţi în mai puţin de 180 de minute, echivalentul a două partide. Debuturile steliştilor Roşu şi Năstăsie stau sub semnul cîtorva minute bifate pe final de meci, iar ocazia pentru explozia dinamovistului Raphael Stănescu se amînă la nesfîrşit.

Grăitor pentru încrederea acordată de tehnicieni tinerilor, dar poate şi pentru valoarea acestora, e numărul fotbaliştilor folosiţi constant, deveniţi confirmări. Doar 7 jucători (Fatai, Sipovici, Alexe, Rîpă, Beţa, Bumba şi Enache) au fost titulari în cel puţin 9 etape, adică jumătate din cele disputate pînă acum. Dar doi din ei sînt străini, dinamovistul Alexe n-a fost integralist în nici una din cele 12 partide cînd a fost titularizat, iar mureşeanul Bumba a rezistat de două ori 90 de minute pe teren, deşi a apărut de 10 ori în prima echipă!

Amînări, soluţii de avarie şi o brumă de nădejde

O categorie de jucători U21 e reprezentantă de tinerii folosiţi ocazional, dar fără rezultat. E cazul dinamovistului Ţucudean, fără gol marcat în 12 apariţii din postura de rezervă, şi al petrolistului Mihai Roman, introdus pe parcursul a 10 partide şi fără vreo realizare. Prolific e doar atacantul lui FC Tg. Mureş, Sergiu Buş: 5 reuşite în 12 partide, dar titularizat în doar 4 dintre acestea.

Singura confirmare certă pare gălăţeanul Rîpă, titular în 16 din cele 18 meciuri ale Oţelului, folosit în Liga Campionilor şi aflat în circuitul "naţionalei". Dintre debutanţi, se remarcă Maxim (Pandurii, un gol, 2 assisturi, 422 minute jucate), Bumba (FCM Tg. Mureş, 2 goluri, un assist, 823 de minute) şi Enache (Mioveni, zero goluri şi assisturi, 991 minute). Ultimul e cel mai folosit debutant U21.

Tineri şi indisponibili

Din cauza problemelor medicale, 89 de etape au lipsit, împreună, toţi cei 49 de fotbalişti U21 folosiţi în acest sezon de Liga 1. Practic, chiar şi dacă antrenorii le-ar fi acordat încredere, fiecare jucător a fost indisponibil, în medie, 2 etape din cele 18 disputate pînă acum. Elocvente sînt exemplele gorjeanului Pleaşcă (out 5 etape), steliştilor Gabi Matei (accidentat 15 etape) şi Răduţ (accidentat 13 etape).

Cifrele sînt îngrijorătoare, cu atît mai mult cu cît vorbim de jucători în plină ascensiune şi fără multe accidentări la activ. E saltul spre meciurile din Liga 1 unul prea greu de suportat fizic pentru un jucător U21? În cîte cazuri e vorba de influenţa vieţii extrasportive?

Efect imediat: "naţionala" lui Săndoi. Urmează Piţurcă!

România U21 are şanse mici să se califice la Euro 2013, după 2 egaluri cu Kazahstan, 2 înfrîngeri cu Franţa şi o victorie cu Letonia, într-o grupă din care doar primul loc se califică direct. Ce-i drept, după situaţia jucătorilor U21 în Liga 1, doar în pielea lui Săndoi să nu fii: 32 de fotbalişti a folosit selecţionerul în aceste doar 5 partide disputate în 2011! Fără omogenitate, cu o medie de 8 jucători noi la fiecare meci, ratările capătă sens.

Nici pentru "tricolorii" mari situaţia nu e roz: Liga 1 e principala pepinieră a reprezentativei, 104 din cei 106 debutanţi la "naţională" în ultimul deceniu fiind selecţionaţi din postura de jucători ai primului eşalon. Chiar dacă ar viza întinerirea echipei, Piţurcă pare să fie cu mîinile legate.

"Nu mă interesează Liga 1, n-am pe cine să văd, nu sînt nici măcar rezerve, din păcate. Aşa că încerc să urmăresc meciuri cît mai multe de Liga 2" - Emil Săndoi, selecţioner România U21

1.395 de minute a strîns pe teren cel mai folosit jucător U21 în acest tur, fundaşul Rîpă (Oţelul)

6,20 este media notelor acordate de Gsp în acest tur lui Buş (Tg. Mureş), cea mai mare pentru un jucător U21

Bumba, speranţa de la Mureş
Al doilea cel mai tînăr debutant din Liga 1, după Iulian Roşu (Steaua), Claudiu Bumba va împlini 18 ani pe 15 ianuarie. Relevaţia turului, mijlocaşul crescut de Atletic Club Satu Mare a început sportul practicînd taekwon do şi e suporter AC Milan. A debutat în Liga 2 pentru FC Baia Mare la doar 15 ani (2009) iar în Liga 1 la 17 ani (iulie 2011). După prestaţiile la CE Under 17 din Serbia (2001), ascensiunea a continuat. "Sabău e decisiv pentru mine, m-a înţeles perfect", povesteşte puştiul despre antrenorul care l-a promovat la FCM Tg. Mureş, unde Trombetta îl titularizează acum în mod constant. Iar Bumba n-a dezamăgit: 2 goluri şi 1 assist în 16 partide, dintre care 10 începute ca titular.

ECHIPA U21 A LIGII 1 ÎN ACEST SEZON: Lazar (Pandurii) - Rîpă (Oţelul), Sipovici (Petrolul), Gugu (FC Tg. Mureş), Beţa (Sportul) - Enache (Mioveni), Bumba (FC Tg. Mureş), Maxim (Pandurii), Alexe (Dinamo) - Fatai (Astra), Sg. Buş (FC Tg. Mureş).

Rezerve: Ormenişan (Sportul), G. Matei (Steaua), Buleică (Petrolul), Pleaşcă (Pandurii), S. Pană (Chiajna), Ţigănaşu (Astra), Nikolici (Steaua), L. Dobre (Sportul)

 

CITEŞTE ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ A GAZETEI DE MÎINE:
- unde a ajuns Liga 1: campionatul sîrb titularizează de 5 ori mai mulţi fotbalişti sub 21 de ani, iar în cel maghiar tinerii joacă de două ori mai mult
- cum îşi formează tinerii U21 marile campionate ale Europei şi care e morişca păguboasă a sistemului românesc


TU DE CE CREZI CĂ NU SÎNT PROMOVAŢI FOTBALIŞTII TINERI ÎN LIGA 1?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (36)
tanocatano
tanocatano  •  10 Ianuarie 2012, 22:04

DOMNILOR CRED CA CLAUDIU BUMBA AR FI UN JUCATOR FOARTE UTIL PT U21 SI ESTE INDREPTATIT SA FIE CHEMAT LA LOT AVAND IN VEDERE DEBUTUL SAU IN PRIMA LIGA SI FELUL IN CARE A FACUT-O.LA FEL EU CRED CA CHIAR DACA BALGRADEAN A FOST ALES CA CEL MAI BUN TANAR JUCATOR IN VIZIUNEA MEA CLAUDIU BUMBA A FOST ADEVARATUL CASTIGATOR LA DOAR 17 ANI SI NU BALGRADEAN LA 22 ,SAU PROBABIL SA CONSIDERAT CA BUMBA POATE SA CASTIGE ANUL VIITOR CAND VA AVEA 18 ANI PE CAND BALGRADEAN LA 23...... CE SAI FACEM? ASTA NE OMOARA SI TOT ASTA OMOARA SI FOTBALUL ROMANESC SI NE MAI MIRAM CA SUNTEM UNDE SUNTEM. NU STIM SA NE PROMOVAM TINERII SI NICI SA NE PRETUIM ADEVARATELE VALORI. DIN PACATE ESTE SPECIFIC NEAMULUI ROMANESC.

bluered_sky
bluered_sky  •  07 Ianuarie 2012, 23:20

Antrenorii sunt fricosi, se gandesc doar la rezultat din cauza "patronilor" de cluburi limitati care vor rezultate imediate si banii din calificarile in cupele europene. Asta nu e performanta, totul este la mica ciupeala!

bluered_sky
bluered_sky  •  07 Ianuarie 2012, 23:14

la cat mai multe articole de genul acesta. De asa ceva avem nevoie!

Vezi toate comentariile (36)
Comentează