FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

TELEKOM DISPARE // Consecințe CRUNTE: fără banii din drepturile TV, Liga 1 ajunge la pragul minim de existență!

Fiecare meci de Liga 1 costă televiziunile 127.000 de euro
Fiecare meci de Liga 1 costă televiziunile 127.000 de euro

Articol de GSP - Publicat miercuri, 22 mai 2019 10:06

TELEKOM DISPARE // „SEISM ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! Telekom dispare din România, Digi și Orange împart abonații, drepturile TV sunt în aer » Urmează falimentul Ligii 1?” a titrat azi pe prima pagină Gazeta Sporturilor. 

ANALIZĂ GSP / Ce riscă Liga 1?

O analiză a cifrelor oficiale ale celor 14 echipe din prima divizie, cumulate pe tot anul 2018, arată că din totalul veniturilor, drepturile de difuzare au sărit de 40%. Fără acești bani, campionatul s-ar dilua atât de mult încât ar ajunge la pragul minim de existență. 

Liga 1 are nevoie ca de aer de drepturile TV, iar incertitudinea ce persistă față de viitorul contract aruncă majoritatea cluburilor într-un impas financiar aproape imposibil de evitat.

FRF a publicat concluziile exercițiului financiar pe care l-a cerut și l-a impus cluburilor de pe prima scenă, acela de a-și dezvălui în amănunt tot raportul contabil pe care îl depun și la Ministerul Finanțelor la finalul anului.

Concluzia pentru 2018 e că drepturile TV se apropie, ca pondere în veniturile totale, de 50%! Anul trecut, cele 14 cluburi au avut încasări, altele față de cele din vânzarea fotbaliștilor, de circa 60 de milioane de euro. Dintre acestea, felia cea mai mare a fost reprezentată de drepturile de difuzare: 25,5 milioane de euro! Drepturile TV înseamnă mai mult decât adună împreună sponsorizările, publicitatea, veniturile de la UEFA și biletele de la meciuri.

Per total, Liga 1 a raportat o pierdere de peste 10 milioane de euro anul trecut. Aici sunt luate în calcul inclusiv veniturile de care cluburile au beneficiat din vânzarea fotbaliștilor.

7% a fost procentul cu care a crescut ponderea drepturilor TV în veniturile Ligii 1 în 2018 față de 2017

87%din totalul cheltuielilor cluburilor din Liga 1 au fost cele cu personalul fiecărei societăți în parte

82.400.000 €au fost cheltuielile totale ale cluburilor din Liga 1 anul trecut, ceea ce înseamnă o medie de aproape 6 milioane de euro pentru fiecare dintre cele 14 echipe

13 %a fost procentul cu care au scăzut veniturile Ligii 1 în 2018 raportat la anul 2017: 60 de milioane de euro, față de 69 de milioane în 2017

TRANSFERURILE DE JUCĂTORI: PLUS 12 MILIOANE

Liga 1 continuă să fie o piață care face bani din balanța transferurilor. Pe tot anul trecut, cele 14 cluburi, luate împreună, au raportat o diferență în plus de 12 milioane de euro între ceea ce au cheltuit pe achiziția de jucători și ceea ce au încasat de pe urma vânzărilor. 

PE 2017, L1 A FOST PE PLUS

Acum 2 ani, cluburile din tot campionatul au produs profit. Balanța per total a fost de plus 6 milioane de euro. În schimb, anul 2018 a adus o pierdere de 10,4 milioane de euro. În 2018, deși veniturile au fost considerabil mai mici față de 2017, cheltuielile au fost mai ridicate.

AJAX A PRODUS DOAR DE LA UEFA CÂT TOATĂ LIGA 1

Liga 1 a atras în tot anul 2018 venituri de aproape 60 de milioane de euro. Fix această sumă a fost produsă de Ajax în actualul sezon de UEFA Champions League, exclusiv din bonusurile de la UEFA. Ajax a disputat 3 tururi preliminare și a ajuns până în semifinale, unde a pierdut dramatic, la ultima fază a meciului retur, împotriva lui Tottenham.

Vezi și: SEISM ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! Telekom dispare din România, Digi și Orange împart abonații, drepturile TV sunt în aer » Urmează falimentul Ligii 1?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (17)
mihaiyahoo
mihaiyahoo  •  24 Mai 2019, 11:57

Deci TELEKOM nu dispare, nu mai mintiti lumea cu stirile voastre, nu aveti rusine chiar deloc ?! LUCREZ LA TELEKOM SI STIU EXACT CE SE INTAMPLA, DECI NU DISPARE, NU VA MAI ALARMATI DEGEABA OAMENI BUNI !

1840568622638356
Radoi Stelian  •  23 Mai 2019, 11:05

eu am tot pachetul de la telekom .ce se va intampla cu mine ? cine ma va prelua cu telefonul mobil si netul pe telefon ? cu netul fix ? cu televiziunea ?

popescu13
popescu13  •  23 Mai 2019, 11:03

Date corecte.Telekom Romania a fost de la inceput o strutocamila care preluind active de la Romtelecom si Cosmote au crezut ca vor obtine profit fara a face investitii in activele invechite ale celor de mai sus.Daca se vor desfiinta,este consecinta fireasca a unui management defectuos,au crezut ca vopsirea gardului cu Telekom este suficienta.Realitatea economica te penalizeaza.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează