FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Titularul Rapidului vrea la națională și rupe tăcerea despre Neil Lennon: „Dacă o mai ținea așa, i-aș fi spus!”

La nici 24 de ani, pe care îi va împlini pe 7 noiembrie, Claudiu Petrila este parcă deja un veteran al Superligii.
La nici 24 de ani, pe care îi va împlini pe 7 noiembrie, Claudiu Petrila este parcă deja un veteran al Superligii.

Articol de - Publicat sambata, 14 septembrie 2024 14:45 / Actualizat sambata, 14 septembrie 2024 19:58

La nici 24 de ani, pe care îi va împlini pe 7 noiembrie, Claudiu Petrila este parcă deja un veteran al Superligii. Unde a debutat pe 18 decembrie 2018, sub comanda lui Toni Conceicao, care l-a aruncat în luptă la pauza meciului CFR Cluj- Gaz Metan (2-2).

Zâmbește când își amintește de acel moment: „Se accidentase Țucudean și Mister mi-a zis că voi juca o repriză, chiar dacă eram la debut. Am intrat bine și de atunci n-am mai coborât mai jos de nivelul Superligii”.

Acum, puștiul plecat de acasă la 12 ani, să cucerească lumea fotbalului, are deja 4 titluri în palmares și o bogată experiență în cupele europene. Și chiar dacă Rapid a început șchiopătat sezonul, Claudiu a fost printre cei mai buni.

VIDEO. Claudiu Petrila: „Să dăm un gol mai mult decât U Cluj”

GSP.ro a avut un dialog cu el după unul dintre ultimele antrenamente dinaintea confruntării de luni cu liderul Superligii, U Cluj. Era mulțumit, "cred că am alergat undeva cam la 6 km, a fost un antrenament bun. A venit bine această pauză, am avut timp să ne pregătim mai bine tactic și fizic. Cred că suntem mai buni cu toții după aceste două săptămâni. Au venit și jucători noi, foarte buni, care ne vor ajuta cu siguranță".

E convins că partida de luni, cu ardelenii, „va fi una deschisă, cu goluri, fiindcă suntem două echipe care mizează pe atac. Eu sper ca la final noi să marcăm cu unul mai mult decât ei și să urcăm în clasament”.

Ce a schimbat Șumudică de la venirea sa la echipă? Răspunde repede: „A adus mai multă viteză în joc. Ne cere să pasăm mai repede, să căutăm mai repede spațiile, nu doar să venim la primit. Cu siguranță, aceste lucruri ne vor ajuta în meciurile ce vor veni".

„Dacă o mai ținea așa, i-aș fi spus lui Lennon că nu pot juca acolo"”

A schimbat în ultimele 20 de etape de campionat, finalul sezonului trecut și începutul celui actual, nu mai puțin de 4 antrenori, Bergodi, Lobonț, Lennon și acum Șumudică. Spune că "nu ne bulversează asta, suntem profesioniști. Normal, fiecare antrenor vine cu ideile lui, iar noi trebuie să ne adaptăm cât mai repede".

Recunoaște însă că a avut cele mai mari probleme cu faptul că Neil Lennon i-a schimbat rolul. Nu mai era aripă stânga, ci devenise inter, în noul sistem gândit de nord-irlandez. A povestit că „în viziunea lui, Lennon considera că joc mai bine acolo, dar cred că am văzut cu toții că nu e un post care mi se potrivește. A încercat, am încercat și eu să mă adaptez cât de bine am putut, dar nu era pentru mine. Nu am apucat să-i spun asta, fiindcă a fost totul prea din scurt, dar dacă am fi continuat la fel, probabil că am fi avut un dialog despre asta, să-i spun că nu pot juca în acea poziție”.

„Mai am de lucrat cu mine, la partea psihică”

Accidentarea din octombrie 2023, din meciul cu Universitatea Craiova, a venit cum nu se putea mai rău. Petrila era într-o formă explozivă, dăduse 4 goluri și 6 assisturi, era iar în vizorul selecționerului de atunci, Edward Iordănescu. A stat 4 luni, dar la reapariția pe gazon nu a mai fost același.

Acum și-a mai revenit, dar admite că „atunci eram în vârf de formă, dar în acest moment, pe o scară de la 1 la 10, cred că sunt undeva pe la 7. Fizic sunt bine, dar psihic trebuie să-mi revin puțin, pentru că nu mai am aceeași încredere în puterile mele. Cred că mai am de lucrat cu mine ca să ajung acolo unde am fost. E bine că cei în jurul meu, toată lumea îmi oferă încredere, antrenorul, colegii, conducerea, deci totul depinde doar de mine.

A fost greu cu acea accidentare, mai ales mental. Te duci la meciuri să-ți încurajezi colegii, dar stai în tribună și când nu merge jocul, nu poți să-i ajuți. Te simți inutil, îți dorești să revii cât mai repede pe teren. Asta e cel mai greu când ai o accidentare care te ține în afara gazonului cu lunile".

Titularul Rapidului vrea la națională și rupe tăcerea despre Neil Lennon: „Dacă o mai ținea așa, i-aș fi spus!”
Claudiu Petrila, foto: Imago Images

„Sper să-l cunosc, personal, cât mai curând pe domnul Mircea Lucescu”

Claudiu spune că "mi-am îndeplinit multe dintre visurile pe care le aveam în copilărie. Dar mai sunt obiective de atins. Să ajung la națională, să fiu acolo la fiecare acțiune, să joc un turneu final european sau mondial, sau să ajung în grupele Ligii Campionilor. Chiar mă gândesc la un nivel foarte ridicat pentru viitor".

Referindu-se la națională, spune că "normal că aș fi vrut și eu să fiu la Euro. Dar acea accidentare mi-a tăiat orice șansă. Chiar dacă postul meu e unul greu accesibil, fiindcă cei care sunt acolo joacă meci de meci și sunt în formă. M-am uitat cu drag la toate meciurile și mi-am dorit ca băieții să le câștige pe toate".

Cam toți antrenorii pe care i-am avut m-au încurajat să joc așa, să driblez, să iau acțiuni pe cont propriu. Asta știu să fac cel mai bine și dacă m-ar pune să joc în spate sau mai simplu, n-ar fi stilul meu și cred că m-aș plafona. Chiar și lui Dan Petrescu îi plac jucătorii de acest tip, care mai fac o schemă, mai dau o pasă de gol mai specială. Cu siguranță îi plac, chiar dacă nu sunt pe stilul lui

- Claudiu Petrila, atacant Rapid

Nu-l sperie concurența cu Mihăilă, Mitriță sau Coman și „nu consider că e un ghinion, ci o motivație în plus, de care poate că am nevoie, să-mi revin la forma dinaintea accidentării. Sper să ajung cât mai curând să-l cunosc, personal, pe domnul Mircea Lucescu, atunci când mă va convoca. Fiindcă eu voi fi la fel, jucătorul care muncește, aleargă și își dorește să muncească pentru echipă cât mai bine”.

I-ar plăcea să ajungă să joace în Spania

Recent au apărut zvonuri că Petrila ar fi intrat în vizorul celor de la Maccabi Haifa. Claudiu spune că nu știe nimic despre asta și că deocamdată nu se gândește să plece fiindcă mai are obiective de atins cu Rapid, câștigarea campionatului, a Cupei, cel din urmă fiind și obiectivul principal al echipei în acest sezon.

Momentan, ăsta e obiectivul Rapidului, să intrăm în play-off, după care vom vedea ce va fi acolo, care sunt șansele și la titlu. Dar, cu siguranță, avem timp să ne revenim, să intrăm în play-off

- Claudiu Petrila, atacant Rapid

Dar se simte atras de campionatul spaniol, dacă ar putea să aleagă unde să joace în viitor.

„Nu știu dacă sunt pregătit să plec să joc în străinătate. E greu de spus, de făcut o comparație. Chiar dacă am jucat în cupele europene și am văzut, de exemplu cu Lazio, că nivelul e foarte ridicat, și fizic, dar și tactic. Nu pot să zic că n-aș face față, trebuie să încerc, să văd, abia apoi pot spune. Am un avantaj că am plecat de mic de lângă părinți și știu să mă descurc singur. Dar e dificil într-o țară străină, până m-aș acomoda cu limba, cu cei din jur.

Mi-ar plăcea să ajung să joc în Spania, asta îmi doresc de mic copil. Fiindcă da, când eram mai mic urmăream meciurile de acolo și mai ales cele ale Barcelonei, echipa mea preferată din Europa. Neymar a fost idolul meu o vreme, dar în subconștient cred că, de fapt, idolul a fost Messi în tot acest timp”.

Știu că tricoul cu numărul 10 e unul greu la Rapid, dar nu mă apasă. Încerc să nu mă gândesc la asta, nu îmi fac planuri, fiindcă nu vreau să pun presiune în plus pe mine. Vreau doar să mă bucur la fiecare meci și să încânt fanii

- Claudiu Petrila, atacant Rapid

Nu prea am timp aici, la București, dar când mă duc acasă îmi place să merg la pescuit cu tatăl meu. Îmi mai place și tenisul de masă, dar n-am mai jucat de mult

- Claudiu Petrila, atacant Rapid

Chris Braun este un personaj, Nu știu cum reușește să fie așa bine dispus în fiecare zi. Face glume, e amuzant, e bine să-l ai în echipă

- Claudiu Petrila, atacant Rapid

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Am pățit-o și noi! 10 catastrofe ale cluburilor românești în cupele europene » Dinamo și UTA, în fruntea topului
Liga Campionilor
Am pățit-o și noi! 10 catastrofe ale cluburilor românești în cupele europene » Dinamo și UTA, în fruntea topului
Regretatul Salvatore Schillaci l-a remarcat pe Hagi, dar a admirat un alt fotbalist român: „A făcut istorie, băga frica în adversari”
Campionate
Regretatul Salvatore Schillaci l-a remarcat pe Hagi, dar a admirat un alt fotbalist român: „A făcut istorie, băga frica în adversari”
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”
Jocurile Olimpice
Gafă incredibilă comisă de americani în „dosarul Chiles – Voinea – Bărbosu” pentru bronzul olimpic de la gimnastică: „Este inadmisibil!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (9)
abavati
abavati  •  15 Septembrie 2024, 08:45
Postat de marius1979 pe 14 Septembrie 2024, 20:00

Cică “ne cere să pasăm mai repede, să căutăm mai repede spațiile”…..adică Petrila nu știa ca asta ar trebuii să facă ca să iuțească jocul. De noapte minții.

Capriorii de fapt nu intelegeau ce le cerea Lennon pur si simplu nu=i ducea capul

teleleu_ionel
teleleu_ionel  •  14 Septembrie 2024, 20:37
Postat de miculfecesebist pe 14 Septembrie 2024, 19:18

La nationala nu e loc , sunt baetii lui nea gigi acolo plus fiul rejilui, e greu acolo

Da, ma, Petrila este cu 10 clase peste Ianis. In capul tau, probabil. Ce-a facut Petrila pana la varsta asta??

marius1979
marius1979  •  14 Septembrie 2024, 20:00

Cică “ne cere să pasăm mai repede, să căutăm mai repede spațiile”…..adică Petrila nu știa ca asta ar trebuii să facă ca să iuțească jocul. De noapte minții.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează