Articol de Eduard Apostol, Victor Vrînceanu - Publicat vineri, 01 septembrie 2017 17:53
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat astăzi un comunicat prin care anunță că Stadionul "Ștefan cel Mare" a trecut în proprietatea statului, iar lucrările privind modernizarea arenei vor începe în cel mai scurt timp.
Practic, statul i-a retras dreptul de administrare lui Nicolae Badea, drept conferit în timpul guvernării lui Adrian Năstase. Textul Hotărârii de Guvern conține o formulare care stârnește confuzie: "trecerea din domeniul privat în domeniul public al statului a unor imobile".
Imobilele despre care se vorbește nu au fost niciodată în proprietatea privată a lui Badea, ci doar administrate de omul de afaceri pe o perioadă nedeterminată.
Ce înseamnă Hotărârea? Statul poate dispune acum modernizarea Stadionului Dinamo, în condițiile în care administrarea întregului complex din "Ștefan cel Mare" a trecut în domeniul public.
"Atât eu, cât și FC Dinamo, nu ne-am opus niciodată construcției unui nou stadion în «Ștefan cel Mare». Nu pot decât să salut cu bucurie dacă MAI a găsit o soluție legală pentru construcția unui nou stadion", a spus Nicolae Badea pentru GSP.ro.
Negoiță: "Carmen Dan e în istoria lui Dinamo"
Ionuț Negoiță a dat un comunicat prin care laudă inițiativa Ministerului de Interne de a trece Stadionul "Ștefan cel Mare" înapoi în administrarea statului.
"Alături de toți dinamoviștii, salut cu entuziasm reușita Ministerului de Interne care a deblocat situația reconstrucției noului stadion din Ștefan cel Mare. Realizarea este cu atit mai mare cu cât, in calitate de susținător activ,implicat in tabăra celor care și-au dorit cu orice preț realizarea noului stadion, știu ce munca infernală a fost pentru a reuși desțelenirea unei situații absolut anormale.
Este cu atit mai lăudabilă reușită doamnei Ministru de Interne Carmen Dan, ceea care a crezut din prima clipa pina in ultimul moment ca poate câștiga acest război. Și iată ca, prin tenacitate, inteligenta și curaj aceasta a reușit. Jos pălăria!
Într-o țară în care pare ca nimic nu poate învinge forțele trecutului, aceasta victorie este absolut revigorantă. Sunt convins ca doamna Ministru Carmen Dan a reușit astfel sa-și câștige un rol important și absolut meritat in istoria fotbalului dinamovist", a reacționat patronul lui Dinamo.
Comunicatul Ministerului de Interne
"În Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 616 din 30 august 2017, pentru trecerea din domeniul privat în domeniul public al statului a unor imobile reprezentând baza sportivă a Clubului Sportiv Dinamo București al Ministerului Afacerilor Interne. Imobilele vizate includ şi stadionul central.
Hotărârea de Guvern a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și adoptată în ședința de Guvern din data de 30 august 2017.
În perspectiva Turneului Final EURO 2020, actul normativ reprezintă o nouă etapă în demersurile întreprinse de Ministerul Afacerilor Interne pentru crearea condițiilor necesare realizării unei noi arene sportive, distinctă de cea existentă, fără pistă, în acord cu așteptările suporterilor iubitori de fotbal.
Prin Hotărârea inițiată de MAI se revine la o situație de normalitate, în care statul, în calitatea sa de proprietar, își exercită dreptul de dispoziție cu scopul de a asigura buna administrare a bunurilor respective.
Urmare a acestui ultim pas, putem spune că MAI începe practic procedura de predare a documentației către Compania Națională de Investiții.
Ministerul Afacerilor Interne face toate diligențele pentru ca realizarea stadionului modern să se îndeplinească la timp, astfel încât publicul larg şi sportivii să beneficieze de condiţii adecvate de participare la competiții şi de practicare a sportului.
Demersul de față are ca obiectiv realizarea interesului public și de importanță națională declarat prin Hotărârea de Guvern 1093/2013".
Cum s-a ajuns aici
În 2002, Guvernul Adrian Năstase emitea o Hotărâre de Guvern prin care a facilitat transferul stadionului Dinamo de la Ministerul de Interne la societatea lui Nicolae Badea, CS FC Dinamo. Practic, Badea primea dreptul de folosinţă pe durată nedeterminată a unei mari părţi din Complexul Sportiv Dinamo printr-un contract de asociere cu CS Dinamo. În acest contract, administrator era chiar societatea lui CS FC Dinamo. Practic, Badea a primit dreptul de folosinţă a arenei pe viaţă, iar fără acceptul său, stadionul Dinamo nu poate fi reconstruit şi modernizat. Până aici, lucrurile sunt clare. Apoi variantele celor două tabere se despart.
Așa arată parcul sportiv "Ștefan cel Mare", împărţit între societatea lui Nicolae Badea și Clubul Sportiv condus de Monica Iagăr:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”