Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat joi, 11 martie 2021 09:36 / Actualizat joi, 11 martie 2021 17:11
FRF și LPF se ceartă pe seama folosirii arbitrajului video (VAR), dar opt cluburi din 16 au restanțe la salarii în Liga 1 și toate duc datorii mai vechi, pe care le tot amână de ceva timp.
Un campionat sărac luptă să aplice arbitrajul video, cea mai nouă intervenție a tehnologiei în fotbal. Doar instruirea arbitrilor costă 550.000 de euro, potrivit lui Răzvan Burleanu, și conducători ai cluburilor s-au oferit să plătească pentru VAR în cote egale. „Aș da până la 150.000 de euro”, a zis Becali. Iftime, de la Botoșani, s-a oferit și el să pună niște bani pentru introducerea VAR. Patronii sunt de acord să contribuie pentru noua tehnologie, însă nu își plătesc jucătorii!
Jumătate din cluburile din Liga 1 sunt neplătite
O jumătate dintre echipele din campionat sunt neplătite. Au banii la zi Craiova, Viitorul, Sepsi, UTA, Botoșani, FC Argeș, FCSB și CFR. FCSB plătește la timp, dar după un plan pe care îl stabilește Becali, cu salariile achitate o dată la două luni, nu lunar. Celelalte formații sunt neplătite, iar cine are banii dați la zi cară datorii din urmă, către foști angajați. Situația dezastruoasă nu îi împiedică pe șefii cluburilor să insiste pentru VAR și să propună chiar să plătească pentru arbitrajul video!
Cluburile din Liga 1 tremură pentru licență
Federația și Liga Profesionistă discută despre VAR, cluburile încearcă să supraviețuiască. Dinamo are probleme în obținerea licenței pentru sezonul viitor, e posibil ca roș-albii să dispară din Liga 1, indiferent de locul pe care-l vor ocupa în clasament la finalul acestui campionat. Ei au datorii și către salariați, și către Fisc. Termenul-limită de plată e 31 martie pentru licența UEFA și 30 aprilie pentru licența de Liga 1. Dinamo mai are datorii către toate categoriile, și către angajați, și către stat.
Sorin Cârțu: „Nu ar trebui să participăm la implementarea VAR”
Sorin Cârțu a anunțat că Universitatea ar fi de acord cu planul lui Becali, ca echipele din Liga 1 să pună bani pentru VAR, deși nu e de acord: „Vă spun un punct de vedere personal: noi nu ar trebui să participăm financiar! L-am auzit pe Gigi și am fi de acord să punem bani pe baza unui algoritm, dar nu e normal să plătim noi!”.
Record de procese la jucătorii din Liga 1
AFAN, sindicatul fotbaliștilor, a deschis de la începutul anului până acum peste 120 de litigii, un record absolut. Sindicatul avea, în mod obișnuit, un pic peste 300 de procese anual. Acum a adunat 120 în două luni și un pic! AFAN îi reprezintă și pe jucători, și pe antrenori. Numărul imens de procese constituie un alt indiciu despre criza din fotbal și despre neplata salariilor.
VIDEO. Justin Ștefan, LPF: „Când se programează meciurile din Liga 1, se ține cont și de celelalte campionate”
Citește și alte știri din Liga 1:
Cifrele nu mint! E prea slab pentru Liga 1 » Pariul lui MM Stoica, dezastru la FCSB
Cod galben pentru derby! Jucătorii de la FCSB și CFR Cluj care sunt în pericol de suspendare
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen