Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 07 august 2022 19:22 / Actualizat duminica, 07 august 2022 23:57
Opinie nepopulară: și dacă CSA Steaua ar merita, de fapt, să primească drept de promovare în prima ligă?
- SITUAȚIA LA ZI: Conform Legii Sportului, Steaua nu are drept de promovare pentru că e un club de drept public, care aparține Ministerului Apărării. Răzvan Burleanu, șeful FRF, spunea în mai că CSA Steaua are două variante: schimbarea Legii Sportului sau transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei societăți comerciale sportive pe acțiuni. Până în acest moment, Clubul Armatei nu a obținut dreptul de a promova la finele campionatului următor de Liga 2.
1. Nu ne-am săturat de insolvențe și depunctări?
Forurile decizionale din fotbalul românesc permit prezența în prima ligă unor cluburi aflate în insolvență, sufocate de probleme financiare, exemplele ultimilor ani demonstrând că unele dintre ele nici nu ajung să termine sezonul în picioare.
De ce Steaua, un club stabil din punct de vedere al banilor, nu ar putea să primească dreptul de a evolua în „A”, iar procesul de „însănătoșire” cerut de FRF să se desfășoare în paralel? Eventual, Oprița&co. ar putea să primească interzis în Europa până la reglementarea statutului clubului, fără ca meritul sportiv să le fie călcat în picioare.
2. Booster pentru Liga 1
Suporterii, oamenii de fotbal, presa, nostalgicii, toți au suspinat în ultimul deceniu după echipele de tradiție prinse în „mlaștina” ligilor inferioare. Nu cumva Steaua în prima ligă ar reprezenta o creștere semnificativă a interesului pentru campionat? Deținătorii de drepturi ar avea de câștigat, competiția ar avea de câștigat și indirect și cluburile ar avea de câștigat. N-ar fi un troc echitabil? Ce ar însemna pentru televiziuni un Steaua - FCSB în prime-time?
3. Steaua are, de fapt, proiectul la care mulți râvnesc
Strict sportiv, CSA Steaua a făcut pașii corecți până în liga secundă. A început din subsol, și-a luat „bobârnace” de la Carmen, a mai așteptat un an în „beznă”, apoi a câștigat o competiție inegală și aparent imorală cu satelitul FCSB-ului, „îndopat” cu fotbaliști importanți de la prima echipă.
Oprița a rulat jucători, loturi, formule, strategii, stadioane, comandanți ostili și a dus până la urmă echipa în Liga 2. Dacă proiectul Rapidului e lăudat azi și oferit drept exemplu la tot pasul, cel al Stelei merită măcar un standing ovation, nu? Probabil că dinamoviștii sau alte cluburi făcute scrum de falimente și insolvențe și-ar da ani din viață să ajungă într-un timp atât de scurt din neantul ligii a patra pe un loc de play-off în liga secundă, așa cum au reușit „militarii”.
4. Galeria e deja la nivel de Liga 1
Puținele derby-uri din ediția trecută a ligii secunde au produs o atmosferă ca pe timpuri și au reaprins rivalități pe care mulți le dăduseră uitării. Steaua - Petrolul din Ghencea a însemnat un zgomotos duel al peluzelor, „templul” fiind cuprins de o vibrație pe care nu o mai simțise de foarte mulți ani.
În deplasări, galeria roș-albastră a fost, inclusiv în Liga 2, printre puținele din România care umpleau până la refuz sectorul oaspeților. Stau mărturie meciurile de la Cluj, Brașov, Târgu Jiu, Mediaș sau Ploiești. Iar dacă galeria a fost la nivel de primă ligă, scenografiile peluzei Sud, precum cele din meciurile cu Petrolul și U Cluj, au fost în mod cert la nivel european. Într-o primă ligă în care stadioanele se mai însuflețesc doar de la 20°C în sus, suporterii Stelei ar mai ridica din stratul de praf, dezinteres și plictiseală așternut pe gradenele vechi sau noi ale arenelor din Liga 1.
5. Lăsați-i să-și ocupe locul în manualele de istorie!
Susținătorii CSA pretind că echipa lor e continuatoarea Stelei. Unele instanțe le dau dreptate, altele sunt încă în pronunțare, inamicii din Liga 1 susțin contrariul. Adevărul e, probabil, undeva la jumătatea rutei Ghencea - Berceni. Însă de ce n-ar merita și clubul din Liga 2 o șansă de a ocupa un loc în manualele de istorie? Lăsați-i să câștige (sau nu) testul timpului!
Pattern-ul „FCSB face ce face și-și păstrează identitatea Stelei” nu prea mai e de actualitate, iar două victorii gâfâite cu Saburtalo și DAC Streda nu pot readuce înapoi nici gloria de odinioară, nici nu pot transforma un acronim consonantic într-un club emblematic.
P.S. Șefii Stelei n-au scuze dacă nu se agață de toate pârghiile legale pentru a reglementa statutul clubului și a obține undă verde pentru Liga 1. Iar în ultima perioadă mai mult au lăsat de dorit, s-au comportat exact ca niște funcționari plictisiți, care-l iau în brațe pe „lasă-mă să te las”! Din punct de vedere sportiv, Steaua n-are nevoie de wild-card-uri și promovări din oficiu. Chiar dacă e frustrant, Oprița n-are încotro, trebuie s-o ia de la capăt și să mai câștige o dată, pe teren, dreptul de a promova în prima ligă.
Vezi și:
![Noi reacții în scandalul Sinner » Medvedev, Wawrinka, Kyrgios și Kafelnikov atacă: „WADA e cea mai coruptă organizație! Poți ajunge la orice înțelegere vrei, chiar dacă ești vinovat”](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/16022025/0098eb32-61c6-4686-bb69-cac80fd263da.jpg?width=195&height=130)
![Golgheterul din Superliga are cu ce se lăuda în plan personal! » „Jumătatea” lui arată spectaculos](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/16022025/a15e9e71-4870-4478-90ab-801413253d6d.jpg?width=195&height=130)
![A bătut-o pe Dinamo, dar Alibec are altă rivală în Superligă: „Avem o revanșă de luat, ne-au dat cu terenul în cap!”](https://cacheimg.gsp.ro/autocrop/smp-images-production/gsp.ro/15022025/5310416d-697f-4215-b672-a5ee2296ef6d.jpg?width=195&height=130)
Anunț MAJOR: Jannik Sinner a acceptat 3 luni de suspendare din tenis! » Cum a motivat gestul