FOTBAL  »  LIGA 2  »  REPORTAJ GSP

VIDEO+FOTO „Uriașul” de peste 20.000 de locuri a ajuns o ruină » Stadionul pe care Dacia Unirea Brăila joacă în Liga 2 mai e bun doar pentru fier vechi

Bunic și nepot,
pe marginea
unei ruine +13   FOTO
Bunic și nepot, pe marginea unei ruine

Articol de , - Publicat joi, 14 octombrie 2021 16:41 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 17:50

Dacia Unirea s-a întors acasă pentru meciurile din L2. Cât a fost în L3, se mutase la Însurăței, pentru că „uriașul” de peste 20.000 de locuri din oraș devenise nefuncțional, mâncat de rugină și prăbușit de nepăsarea autorităților. Cu mici cârpeli, acum echipa joacă „acasă”, însă arena e departe, foarte departe, de secolul XXI.

Între București și Brăila sunt mai puțin de 3 ore de mers cu mașina, ceva mai mult de 200 de kilometri. Drumul nu-i plictisitor, deși o parte poate fi parcurs pe A2. 

N-ai timp de ațipit, peisajul te absoarbe. Cu cât scade distanța până la destinație, cu atât te întorci în timp și te pregătești parcă de ceea ce vei găsi la Brăila, la "Municipalul" din oraș. Sau "Orășenesc", cum îi mai zice.

VIDEO. Stadionul pe care Dacia Unirea Brăila joacă în Liga 2 a ajuns o ruină

 În eclipsă de câțiva ani, fotbalul brăilean abia mai dă echipă în primele două divizii, pe Dacia Unirea, printre codașele diviziei secunde. Locul unde s-au născut Tudorel Stoica și Alex Chipciu respiră acum grație câtorva formații ce-și câștigă greu existența. 

Dacia antrenată de Florentin Petre și-a dat coate pentru primul loc în Seria C2 cu Oțelul, iar acum suferă eșec după eșec. CS Făurei e doar un moft al lui Bănel Nicoliță. Între ele, Viitorul Ianca, formație care nu spune nimic fotbalului. 

Puțin pentru un județ care în 1993 juca finala Cupei cu Universitatea Craiova și aduna meci de meci peste 20.000 de oameni în tribune. 

FOTO. Stadionul „Municipal” din Brăila, neschimbat din 1974!

+8 FOTO

Când ajungi la stadion, te lovești de-o imagine de la mijlocul anilor '80, în plin comunism. Cercurile Olimpice te întâmpină la intrarea în complex, o fadă amintire că aici, cândva, au crescut campioni ca Diana Mocanu sau Camelia Potec. Stadionul? Un mastodont de peste 20.000 de locuri, lăsat în paragină. 

Atât de gravă e degradarea încât echipa locală, pretendentă la promovare, a fost nevoită să-și mute „cartierul general” la Însurăței, 50 de kilometri de Brăila. Tragic nu? Un oraș de peste 180.000 de locuitori apelează la altul, generos vorbind oraș, de doar 6.000 de oameni pentru a putea juca fotbal. 

A revenit în cele din urmă acasă după câteva cârpeli, pe ici-colo, nu ceva serios. Asta se promite pentru viitor. A câta promisiune nimeni nu mai știe. 

„Nu vor fi lucrări de amploare, din moment ce tot stadionul, în ansamblu, urmează să intre într-un proces complex de reabilitare și modernizare, astfel încât să poată fi folosit de toate echipele, private sau publice, de la școli sau licee, în baza unui regulament corelat la competițiile locale și naționale”, a spus primarul Brăilei, Marian Dragomir.

Amintirile bunicului

Construcția stadionului e aceeași. Nimic schimbat față de 1974, anul în care a luat naștere această arenă, una dintre cele mai mari ale țării la acea vreme. Arenă ce putea găzdui chiar 25.000 de suflete. 

În plus, unul dintre puținele locuri unde se puteau organiza curse de dirt-trak. Balustrade ruginite, infiltrații, tribune roase de timp și surpate, pet-uri cât cuprinde, buruieni lăsate în tihnă de ani de zile. Un peisaj trist, ce n-are de-a face cu anul 2021, cu istoria de peste 100 de ani a clubului Dacia Unirea Brăila: 6 sezoane în Liga 1, jumătate din existență în Liga a 2-a.

Club de tradiție al eșalonului secund s-ar putea spune ușor. Un bunic este împreună cu nepotul său la stadion pentru a-i arăta că la Brăila, cândva, a existat fotbal de cel mai înalt nivel: „Ce amintiri! S-a dus tot, nu mai e nimic. Veneam s-o vedem pe Brăila în Divizia A, acum copilul ce să vadă? O ruină distrusă de timp. Cum să mai meargă tinerii spre sport?”.

Singurul plus, dacă-i putem pune unul, ar fi cele 2.000 de scaune alb-albastre, cu indulgență, de la tribuna I. Mai sunt câteva pe la tribuna a II-a. Însă cele mai multe sunt rupte, sparte sau lipsesc cu desăvârșire. Peisajul a fost „completat” cu șuruburile ruginite de pretutindeni din gradenele de beton, care susțineau cândva scaunele arenei. 

Tabela? O glumă! O tablă ruginită, cu o emblemă ștearsă de timp, câteva desene și amprente tip graffiti ale „oaspeților”. Asta se întâmpla în timpul vizitei reporterilor GSP. După câteva luni, pentru că Dacia Unirea obținuse promovarea în L2, a fost nevoie de intervenția unor sponsori pentru ca arena să primească omologare.

O urmă de culoare într-un peisaj gri

Într-o lună de zile au fost igienizate tribuna I și o parte a tribunei a II-a. S-a dat cu var și vopsea, s-au înlăturat multe dintre pet-uri, iar suprafața de joc a fost însămânțată și îndreptată. Au fost aduse și rulori în locurile unde iarba lipsea cu desăvârșire, așa că arena a fost omologată pentru eșalocul secund. 

Și așa, peisajul e sumbru. Și probabil că suporterii evită cât pot arena, mai ales că în tribună au apărut adevărate cratere, ce în lipsa luminii sau atenției pot deveni cât se poate de periculoase. 

Cișmele secate, tobe sparte, vegetația din tribune și cenușiul puținelor scaune, câmpul de război de la T2, sunt dovada pură că va mai trece mult timp până când Brăila va reveni în peisajul de interes al fotbalului românesc. Acum e târziu! E târziu pentru cârpeli și probabil că e timpul pentru ceva nou. 

Din sesizările localnicilor, stadionul n-a rămas decât un loc „bun” pentru furat fier vechi. În ciuda eforturilor făcute în ultima vreme.

Cele mai importante performanțe ale Daciei Unirea

  • finalistă de Cupa României în '92-'93 
  • 6 ani petrecuți în Liga 1
  • cel mai bun loc ocupat în L1: 6 ('91-'92) 
  • semifinalistă de Cupa Balcanică 1992-1993
  • dublă câștigătoare de Liga a 2-a: '34-'35, '89-90 
  • de 6 ori ocupantă a locului 2 în L2

Și la „Progresul” e o stare critică

Un alt stadion cu probleme din Brăila este „Progresul”. Gazeta a vizitat și ruina acestei arene, de la marginea orașului. Peisajul e deprimant și acolo. Înconjurat de cimitire, și acest stadion zace în paragină. Primăria a încercat în câteva rânduri reabilitarea sa, cu un buget stabilit de 4 milioane de lei. 

„Din ce știu se vrea construirea unei baze sportive aici, dar deocamdată nu e nimic clar”, ne-a spus un locatar din vecinătatea arenei.

Ce spune Primăria Brăila despre problemele de la stadionul din oraș

  • construcția a fost edificată în anul 1975 pe un sistem constructiv învechit, tribune susținute de un val de pământ - soluția tehnică pentru rezolvarea problemelor apărute poate fi stabilită numai în urma unei expertize tehnice de specialitate care se derulează conform procedurilor de achiziție publică
  • până la finalizarea soluției tehnice pentru executarea lucrărilor de consolidare, Primăria Brăila execută lucrări de întreținere și reparații la clădiri, instalații și tribune bugetate anual cu 350.000 de lei în 2020 și 485.000 de lei în 2021
  •  în 2020, din sumele alocate au fost executate și lucrări de refacere a împrejmuirilor și a sistemului de iluminat perimetral
  • există pază 24/24 de ore, în paralel cu monitorizarea cu camere video dispuse pe întreg perimetrul - s-au stopat distrugerile și sustragerile de materiale din incinta stadionului 
  • în 2021 au fost refăcute tribunele pe zonele în care nu sunt probleme la structura de rezistență: tribuna I și II, plus lucrări de igienizare a vestiarelor
  • se va realiza zona de separare a galeriilor
  • lucrările de ecologizare a perimetrului stadionului au fost efectuate, precum și cele de toaletare ale arborilor și a vegetației crescute în incinta arenei
  • pista de dir-trak este funcțională și este în proprietatea CSM Brăila. Se organizează anual competiții naționale și internaționale.

Citiți alte știri din fotbalul românesc:

Mircea Rednic, atac dur la Cosmin Contra: „Nu e dinamovist! Nu poți să faci ce a făcut el” » Ce spune despre plecarea lui Mirel Rădoi de la națională

Gigi Becali a anunțat în ce condiții revine pe stadion » Ce trebuie să facă Edi Iordănescu la FCSB

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (17)
107889588095945
George George  •  15 Octombrie 2021, 15:51

Reportajul despre stadionul din Braila este justificat, arena aflandu-se la periferia preocuparilor edililor orasului! Totusi, de la a prezenta imaginea nefardata a acestui stadion decrepit (care a fost primul din tara cu locuri pe scaune, la tribuna I) si pana la a spune ca te intorci in timp cand te deplasazi spre orasul de pe Dunare este o mare diferenta, una care denota o aroganta nejustificata (si a tineretii) a celor din capitala fata de provincie! Nu numai ca Braila a dat tarii numerosi oameni de cultura, cum n-a dat capitala, daca ne raportam la nr. de locuitori, dar orasul are si un patrimoniu arhitectonic extaordinar, desi nu are castele sau o cetate bine conservata, cum au alte orase! Si in acest domeniu, ar fi de asteptat o valorificare corespunzatoare a acestor obiective, dupa ce ele vor fi fost supuse, toate, unor ample lucrari de renovare!

ray51
ray51  •  15 Octombrie 2021, 13:22

PSD, PNL, PD, PNTCD, USR (actualii) s.a.m.d. niste sarlatani flamanzi si aroganti agramati. Romania stat in disolutie accelerata. Partidele nu sunt decat gaselnite care mimeaza democratia si decreteaza legi pentru 'sc0bitul in nas', 'mersul pe strada', 'mancatul din farfurie', etc. Circul il ofera zilnic in Parlament, painea insa... vai de noi!

coco1987
coco1987  •  15 Octombrie 2021, 12:24
Postat de Razvan Campean pe 14 Octombrie 2021, 19:23

Ia spune/ne si noua ma baiatule,care este faza cu masca pe fata cand faci un reportaj prin pustietatea aia???? Am inteles cand intri undeva,dar asa care-i scopu???

Probabil omul respectă legea, lucru care se pare ca dumneata, la fel ca vreo 70 la suta din tara asta, iti este strain, fiindca,voi ăstia anti-măsti, anti-vaccin, si in general anti-viata va pricepeti la toate, nu-i asa?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează