Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 12 mai 2020 09:00
ANALIZĂ GSP. FC U Craiova 1948 s-a întors, oficial, în Liga 2! Formația antrenată de Eugen Trică și finanțată de Adrian Mititelu e sigură de promovare, în urma anunțului făcut luni de Federația Română de Fotbal, care reglementează ce se întâmplă mai exact cu sezonul în curs din Liga 3.
- Marian Stoenac (26 de ani), Claudiu Bălan (25) și Alexandru Raicea (23) au fost vedetele lui FC U Craiova în sezonul de promovare din Liga 3
- În momentul anunțului FRF de anulare a restului sezonului, băieții lui Trică aveau 13 puncte avans față de locul 2, după 16 runde, în Seria 4 a Ligii 3
- Oltenii erau neînvinși pe teren în actuala stagiune, cu 13 victorii și 3 egaluri, golaveraj 40-9
Scăpată de grijile unui posibil baraj, FC U Craiova privește acum spre viitorul sezon din Liga 2 și spre provocările pe care acesta le va aduce. Declarativ, oltenii și-au propus promovarea în Liga 1 încă din primul an, însă la orizont se întrevăd obstacole din toate punctele cardinale.
Cum vor arăta lucrurile în Craiova începând de vara aceasta? GSP.ro a analizat câteva dintre efectele, scenariile și posibilele consecințe ale promovării lui FC U Craiova în Liga 2:
1. Înapoi pe „Oblemenco”?
Promovarea în Liga 2 ar putea aduce un moment pe care fanii lui FC U Craiova îl așteaptă de câțiva ani: acela de a putea juca meciurile pe noul stadion „Ion Oblemenco”, pe care în prezent evoluează doar CS Universitatea Craiova, formația din Liga 1. De la inaugurarea arenei, formația antrenată de Eugen Trică a disputat un singur meci în fosta casă: înfrângerea cu U Cluj, 2-3, din șaisprezecimile de finală ale Cupei României, meci disputat toamna trecută.
Oficialii echipei din Liga 1 nu și-au arătat până acum disponibilitatea de a împărți arena cu cealaltă echipă din oraș, dar situația s-ar putea schimba în lunile următoare. CNCD, prin vocea președintelui Csaba Asztalos, a atras atenția asupra problemei spinoase de la Craiova: „Acolo s-a făcut un abuz”.
Actualmente, Adrian Mititelu, patronul echipei, acuză că autoritățile locale i-au refuzat în repetate rânduri accesul pe arena „Ion Oblemenco” din Bănie, deși s-a oferit să plătească în avans închirierea stadionului chiar și la tarif de prima ligă.
- De menționat sunt și ultimele declarații ale lui Mititelu, care a anunțat că a început constucția unei baze de pregătire. Pe termen lung, acesta ar intenționa inclusiv construirea unui stadion în Craiova.
2. Derby-uri de tradiție din vară. Și ce orgolii!
Actuala ediție a Ligii a 2-a a reunit la start o pleiadă de echipe de tradiție, care din varii motive au ajuns în ligile inferioare. „Legiunea” se întărește din vară și cu FC U Craiova 1948, un club cu un contingent numeros de ultrași.
„Peluza Sud 1997” nu s-a alăturat vechilor camarazi de peluză care au ales să susțină echipa înființată de Primărie, ci au rămas în expectativă până când FC U Craiova și-a început activitatea în Liga 4. Au însoțit echipa în număr mare în deplasări, au continuat să lanseze critici la adresa lui Adrian Mititelu și au boicotat inițial, în semn de protest, meciurile jucate pe arena din Severin.
Acum, fanii alb-albaștrilor vor respira din nou aerul derby-urilor clasice cu care nu mai sunt familiarizați de ani buni. FC U Craiova ar putea da piept cu Petrolul, ASU Poli Timișoara, U Cluj sau FC Argeș. Sau chiar cu Rapid, dacă giuleștenii nu reușesc promovarea în Liga 1.
- Ultimul FC U Craiova - Petrolul a fost de-a dreptul incendiar. Cele două echipe s-au întâlnit în 2013, la Severin, în Cupă, iar ultrașii au fost protagoniștii unei ciocniri violente. În plus, am putea asista la un meci Rapid - FC U Craiova pe noul stadion „Giulești”, un scenariu cu adevărat atractiv.
3. Și-au depus deja candidatura la promovare
Dacă promisiunile făcute de patronul Adrian Mititelu vor deveni realitate, FC U Craiova 1948 va avea un buget de două milioane de euro, unul mai mult decât satisfăcător pentru liga secundă. De exemplu, UTA, formație care domină Liga 2 în acest moment, a pornit la drum, se pare, cu un buget inferior celui promis de Mititelu. Mai exact, 1,3 milioane de euro.
Într-un interviu recent acordat pentru GSP.ro, Adrian Mititelu și-a devoalat planurile, afirmând că intenționează să întărească serios echipa în vară:
„Uite, chiar vreau cu această ocazie să fac un anunț pentru toți jucătorii cu CV-uri, care se simt capabili să ducă o luptă de promovare în Liga 1 și care sunt conștienți de valoarea lor să ne contacteze. Îi așteaptă aici un proiect serios! Vreau jucători de la Liga 1, care simt că nu mai sunt doriți acolo și aici ar fi îmbrățișați. Să nu se înțeleagă că poate veni oricine. Repet, fotbaliști cu CV, jucători interesanți" - Adrian Mititelu
Dincolo de buget, lupta pentru un loc în Liga 1 în sezonul 2021-2022 va fi iarăși acerbă. Dacă Rapid nu promovează în acest an, giuleștenii vor da un nou asalt în următorul sezon, la fel ca FC Argeș, Petrolul sau U Cluj. De neglijat nu sunt nici echipele care vor retrograda acum din prima ligă.
4. O nouă schismă în Craiova?
Revenirea în prim plan a echipei care înainte de dezafiliere se bucura de un capital considerabil de simpatie poate da naștere unor noi animozități serioase în Craiova.
Scoțând din ecuație ultrașii, nu e exclus ca un eventual parcurs de succes al lui FC U Craiova în Liga 2 să atragă lângă echipă și o parte dintre spectatorii care populează stadionul la meciurile formației din Liga 1, cea înființată în 2013.
Aceștia ar putea reveni la vechile sentimente și ar putea să perceapă formația lui Mititelu, înscrisă în fotbal în 2017, drept adevărata echipă a Craiovei. Cu U Cluj, în Cupa României, FC U Craiova a adunat aproximativ 6.000 de spectatori pe „Ion Oblemenco”, o asistență deloc de neglijat.
5. Gaz pe foc: se întețește bătălia identitară dintre FC U și CS U Craiova?
Cum cele două entități se află acum la doar o ligă distanță, n-ar fi de mirare ca un alt efect al promovării lui FC U în Liga 2 să fie reaprinderea sau acutizarea polemicilor dintre fanii celor două rivale din oraș.
După ce „tsunamiul” provocat de dezafilierea din 2013 a mai trecut, discuțiile în contradictoriu s-au diminuat cu timpul, fără ca ele să dispară însă în totalitate. Acum, lucrurile se pot schimba radical, iar Craiova poate redeveni un câmp de bătălie ideologică pentru partizanii celor două cluburi.
- În prezent, echipa din Liga 1, denumită în acte U Craiova 1948 Club Sportiv SA, a obținut de la LPF și FRF permisiunea de a folosi în toate competițiile oficiale numele de Universitatea Craiova, însă ea nu deține palmaresul istoric, pe care nu-l are nici Mititelu.
- În luna decembrie a anului trecut, FIFA a sancționat FC U Craiova, echipa lui Mititelu, pentru o sancțiune comisă de fosta FC Univeristatea înainte de dezafiliere, de aici lansându-se ipoteza că FIFA o consideră pe FC U Craiova continuatoarea clubului care a fost scos din fotbal în 2011 și despre care se presupune că deține palmaresul istoric al Științei. Nu există o decizie în instanță care să ateste acest lucru în privința palmaresului, dar în același timp această afirmație nici nu a fost contestată în vreun tribunal până acum.