FOTBAL  »  LIGA 2  »  STEAUA

Exclusiv De ce gazonul stadionului „Steaua” NU va fi schimbat vreodată: „E ceva special”

La România - Lituania, gazonul a fost un alt adversar +5   FOTO
La România - Lituania, gazonul a fost un alt adversar

Articol de - Publicat miercuri, 11 septembrie 2024 13:37 / Actualizat miercuri, 11 septembrie 2024 14:39

GSP.ro a discutat cu Stelian Dia, patronul firmei „Sport Fields”, cea care se ocupă și de mentenanța gazonului arenei din Ghencea. Acesta a explicat de ce problemele cu suprafața de joc „sunt mai complexe”.

Noul stadion „Steaua” a fost inaugurat pe 7 iulie 2021, cu un meci amical contra lui OFK Beograd, o reeditarea a primei întâlniri de pe vechea arenă, în 1974. Iar gazonul instalat în Ghencea este unul mai special, este natural, dar și ranforsat sintetic.

Gazonul de pe Ghencea nu s-a schimbat niciodată de la inaugurare

„S-au montat rulourile de iarbă naturală, iar după 3-4 săptămâni, timp în care rădăcinile s-au prins de straturile inferioare, s-a trecut la ranforsarea cu fire de fibră sintetică. O mașină specială, de țesut, a plantat din doi în doi centimetri câte un smoc de fire sintetice, de 1,5-1,8 centimetri la suprafață și de 18 centimetri în adâncime. În total, suprafața sintetică ocupă cam 5% din teren”, a explicat Stelian Dia.

Acesta a continuat spunând că „este o suprafața mai specială. Numai în Ghencea și pe «Arcul de Triumf» am montat tipul ăsta de gazon hibrid. Iar el nu se schimbă, dar din când în când se însămânțează cu iarbă naturală. În rest, pe alte stadioane, precum «Arena Națională, Craiova, Arad, Sibiu, s-a preferat varianta de carpetă hibridă, unde sinteticul este cam la nivel de 25-30% din suprafață".

Ar fi nevoie de două luni ca să fie impecabil

În iulie, gazonul de pe Ghencea arăta impecabil. Dar, din cauza temperaturilor continue extrem de mari și a numărului mare de partide de pe el a ajuns în starea pe care toată lumea a văzut-o toată lumea la partida România - Lituania. Cu suprafețe mari de pe care iarba lipsea.

„Chiar a fost o situație specială anul acesta. Au fost peste trei luni cu caniculă continuă. Lumea poate nu înțelege, dar au fost zile în care temperatura la nivelul rădăcinii, amplificată și de stratul de nisip, ajungea la 42-43 de grade Celsius. Normal că firul de iarbă suferă, nu mai răspunde la nicio metodă prin care să-i păstrezi rezistența, elasticitatea. Noi deja am început să facem însămânțări intensive. Dar pentru a-l reface complet e nevoie de timp", a adăugat patronul de la „Sport Fields”.

După care a și descris procesul prin care gazonul ar putea reveni la condițiile ideale: „Se îndepărtează complet masa organică adunată de la ultima curățare, se pune nisip, se însămânțează. Aceste procese le putem termina în 2-3 zile. Gazonul va rămâne numai cu smocurile de sintetic. Problema este că abia în 10-12 zile germinează iarba naturală. Și apoi e nevoie de vreo lună și jumătatea ca iarba să se stabilizeze, să ajungă la starea optimă.

Vom încerca să profităm de toate pauzele, inclusiv de cea din octombrie, când naționala va juca în deplasare. Dar lucrarea completă va fi făcută în pauza de iarnă, fiindcă FCSB se va muta pe Arena Națională, iar Steaua nu va mai juca acolo din decembrie până în februarie. Până atunci nu putem decât să încercă ca gazonul să arete mai bine decât la partida cu Lituania”.

Pe 14 septembrie, Steaua primește vizita celor de la CSM Focșani. Pe 21 septembrie, în Ghencea se va juca partida dintre FCSB și Petrolul.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Declin HALUCINANT: fostul semifinalist de la Euro 2019 cu România U21 se RETRAGE la 26 de ani!
Superliga
Declin HALUCINANT: fostul semifinalist de la Euro 2019 cu România U21 se RETRAGE la 26 de ani!
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Gigi Becali face echipa cu 3 fundași centrali și mărește durata antrenamentului: „Folosesc inteligența artificială, îi spulberăm!”
Superliga
Gigi Becali face echipa cu 3 fundași centrali și mărește durata antrenamentului: „Folosesc inteligența artificială, îi spulberăm!”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (17)
mirstelistu
mirstelistu  •  17 Septembrie 2024, 10:01
Postat de Dr.Hoock pe 11 Septembrie 2024, 18:03

Alooo, las-o mai moale, ca gazonul nu este imaș sau izlaz unde să pașteți voi!

Da nu este nici poligon prietene unde sa joace meciuri amicale chipirlii si alti talpanisti

mirstelistu
mirstelistu  •  17 Septembrie 2024, 10:00
Postat de john_milne_iosif_aluat_crt pe 11 Septembrie 2024, 16:41

a intrat expertul in iarba si lucerna si ne explica de ce nu avem gazon bun in romania :))))))))))))))))))))))))))))))))))) toti fcsbistii sunt experti in iarba si lucerna :))))))))))))))))))))))))))))

Nu sunt expert prietene, doar constat ca niste chipirlii si talpanisti pangaresc un stadion si gazonul jucand meciuri amicale

1cesare
1cesare  •  12 Septembrie 2024, 09:19

Toată Europa a avut de suferit in vara asta din cauza caniculei! Scuze “românești”.Alte gazoane din vest sunt impecabile.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează