Articol de Liviu Manolache - Publicat vineri, 15 martie 2024 21:36 / Actualizat sambata, 16 martie 2024 03:29
CSA Steaua a ratat prezența în play-off-ul ligii secunde. Nici grupele de juniori ale formației din Ghencea nu o duc mai bine.
Pentru prima dată de la promovarea în Liga 2, CSA Steaua n-a reușit să încheie în Top 6. Ratarea play-off-ului nu e singura veste proastă la formația „militară”.
Academia clubului, cea pe care managerul George Ogăraru a lăudat-o frecvent în perioada recentă, a avut rezultate mult sub așteptări.
Dezastru la principalele grupe din Academie la CSA Steaua:
Rezultatele obținute de juniorii Stelei în campionat:
- Liga de tineret - locul 4 după 7 meciuri, a ratat calificarea în semifinale cu 3 etape înainte de final;
- Liga Elitelor U 17 - ultimul loc în serie (6), la 15 puncte în spatele liderului FCSB, fără şanse de calificare în semifinale cu 3 etape înainte de final;
- Liga Elitelor U 16 - nici măcar nu s-a calificat în play-off.
Rezultatele obținute de juniorii Stelei în Cupă:
- Cupa de Tineret - nu au prins semifinale grupe dintr-o grupă câştigată de FCSB;
- Cupa Elitelor U 17 - eliminați în semifinale grupe de Farul. Alături de constănţeni, au mers mai departe Csikszereda, FCSB şi UTA;
- Cupa Elitelor U 16 - eliminați în semifinale grupe de U Craiova. Alături de olteni, au mers mai departe Kids Tâmpa, Rapid şi Farul.
Academia, motivul discordiei între Ogăraru și Oprița
În decembrie 2023, George Ogăraru, cel care coordonează Academia celor de la CSA Steaua, a postat un mesaj din care reieșea că îl îndeamnă pe antrenorul Daniel Oprița (42 de ani) să promoveze mai mulți juniori crescuți în propria pepinieră.
Sunt momente în care trebuie să spunem lucrurilor pe nume și să lăsăm diplomația deoparte! Sunt unii «specialiști» care cred că introducerea în teren a unui junior din academie este un compromis care afectează negativ evoluția echipei de seniori… Statisticile ne arată că, în acest sezon, juniorii proveniți din Academia Steaua, Matei și Raicu, sunt mai eficienți decât toți ceilalți cinci seniori, la care staff-ul echipei mari vrea să renunțe. Trei din aceștia fiind atacanți centrali…
De menționat faptul că numărul total de minute jucate de acești doi juniori cumulează doar un sfert din timpul acordat celor cinci seniori. Deși nu contează prea mult acest aspect la această vârstă, vreau să clarific și perspectiva financiară juniori/ seniori, în condițiile date, ale lipsei dreptului de promovare. S-a vorbit mult despre motivarea jucătorilor atunci când știu că nu pot promova la final de sezon, în caz că își vor îndeplini obiectivul…
Pentru a avea un reper concret, trebuie știut faptul că salariul juniorilor, membri ai echipelor naționale U18 și U19, este practic incomparabil cu al oricăruia dintre acești seniori, reprezentând aproximativ 5% din salariul lunar al acestuia. Acest aspect însă nu îi împiedică pe copii să livreze calitate atunci când intră în teren, la seniori, la tineret sau la echipa națională de juniori. Valorile care îi motivează pe acești copii sunt clare și vor fi întotdeauna mai puternice decât latura financiară!
Dacă vreți să vorbim despre sustenabilitate, valoare de piață sau ROI (Return On Investment) vă invit să vă spuneți părerea despre cum este mai eficient să «cheltui banul public»… Cred cu tărie în calitatea copiilor noștri și voi apăra cu orice preț promovarea juniorilor Academiei Steaua în echipa de seniori atât timp cât aceștia demonstrează în mod concret faptul că merită să primească șansa de a-și îndeplini visul. P. S. Între timp, tineretul Stelei a învins tineretul Farului…
- George Ogăraru