Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat joi, 28 iulie 2016 13:54
Zeci de echipe de tradiție au dispărut, dar nimeni nu răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat. Același lucru s-a întâmplat și la Galați, acolo unde Oțelul a câștigat titlul de campioană, a jucat în Champions League, dar la cinci ani de la acea performanță echipa a intrat în faliment și a dispărut!
Acum, suporterii au pus bazele unei noi echipe, iar Viorel Tănase, legenda fotbalului gălățean și antrenorul echipei Metalosport Galați, din Liga a III-a, e gata să reînceapă un proiect de avergură la Galați.
- Domnule Tănase, Galațiul, oraș campion al României în 2011 cu Oțelul, a ajuns fără nicio echipă la nivelul primelor două ligi, o contraperformanță incredibilă! De ce credeți că s-a ajuns în această situație?
- Așa este, nici acum, în fața evidenței, parcă nu-mi vine să cred că fotbalul din Galați este reprezentat doar la nivelul Ligii a III-a de FC Metalosport Galați. Eu, ca antrenor, mi-e greu să aflu dedesubturi și pot doar să-mi dau cu părerea. Oricum, pacientul este deja mort, așa că nu facem decât să-l bocim, să spunem acum la căpătâiul său că a fost bun, că nu trebuia să moară și așa mai departe. Oricum, este o aberație ca Oțelul, echipă de tradiție în România, să se ducă la doar cinci ani de când era pe culmi, dar cine credea că echipa va merge spre faliment după ce fusese preluată de unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din țară? De ce a retrogradat și dispărut Oțelul? Și eu mi-aș dori un răspuns de la organele statului, cu date concrete, un răspuns care să mai potolească oful zecilor de mii de suporteri ai acestui brand.
- Mai există vreo speranță pentru salvarea fotbalului gălățean?
- Câtă vreme activăm în fotbal, și mă refer la noi, cei care am apărat culorile clubului Oțelul, de ce n-am spera ca orașul să revină pe prima scenă a fotbalului? E păcat, mai ales că există comunități cât un cartier al Galațiului care activează în Liga I și chiar n-am nimic cu nimeni din aceste localități. Jos pălăria că au știut să țină steagul sus! Sunt antrenor principal de un an de zile la FC Metalosport Galați, în Liga a III-a, și în planurile mele nu se regăsesc decât proiecte care să atace promovarea. Dar este nevoie și de susținerea comunității... Galațiul este o sursă nesecată de talente, deși poate părea un clișeu, însă, dacă stați și vă uitați cu atenție pe loturile formațiilor din primele două ligi, veți constata că sunt implicați mulți fotbaliști din acest colț de țară.
- Aveți un proiect, să înțelegem, pentru revitalizarea fotbalului gălățean? Despre ce este vorba?
- Totuși, există echipa FC Metalosport Galați, care, cu o susținere adecvată din partea autorităților gălățene, poate promova în Liga a II-a la finalul sezonului care stă să înceapă. Și, cel mai important lucru, față de alte discipline, putem promova cu jucători în proporție covârșitoare gălățeni. Cunosc mulți băieți care și-au manifestat intenția de a reveni acasă, or asta este de apreciat. Să știți că și eu am fost contactat, aș avea variante de a profesa în alte regiuni ale țării, dar chiar îmi doresc să pun umărul pentru ca Galațiul care mi-a dat totul, atât fotbalistic, cât și în plan personal, să trăiască iarăși emoțiile primei divizii, emoțiile unor meciuri continentale.
- Dezvăluiți-ne mai multe despre proiectul dvs.!
- Am creionat până la ultima cifră și ultima virgulă un proiect pentru a intra în Liga a II-a în vara anului următor. Și nu este ceva stufos: cu jucători gălățeni, atât experimentați, cât și tinere talente, Galațiul poate fi readus la viață. N-ar fi un efort mare pentru comunitate, trebuie doar dorința de a ne întoarce la obiceiurile noastre frumoase, și anume drumul spre stadion la final de săptămână.
- Cum pot ajuta suporterii gălățeni la salvarea fotbalului din Galați sau, dacă vreți, a Oțelului?
- Fanii Oțelului merită laude pentru că vor pleca de jos cu noul Oțelul, Suporter Club Oțelul, cum i se spune acum. Echipa va activa în Liga a IV-a, va fi susținută exclusiv de suporteri și mi-am declarat susținerea acestui demers. Sunt și eu socios și voi plăti lunar pentru echipă. Cei care au plâns și s-au bucurat pentru Oțelul au precizat în nenumărate rânduri că îi interesează numai Oțelul, nu și alte echipe în oraș, iar decizia lor trebuie respectată. Însă până când va reveni Oțelul acolo unde îi este locul, și îmi doresc s-o facă în patru ani de zile, Galațiul nu poate sta fără fotbal!
- Ați luat legătura cu autoritățile locale pentru a vă sprijini?
- Desigur! Am vorbit cu noua conducere a Galațiului și există semnale că fotbalul se va număra printre prioritățile municipalității. Noul City-Manager al Galațiului va fi domnul Marius Humelnicu, și el fost fotbalist, și mi-e limpede că nu concepe să fim lipsiți de cel mai popular sport din România la nivelul primelor două ligi. În jurul domniei sale sunt și alți iubitori de fotbal, așadar sper ca în scurt timp să vorbim despre momentul în care vom merge numai spre Liga I.
- Ați discutat și cu alți jucători care au evoluat la Galați să vă ajute?
- Să știți că am mai vorbit cu băieții, ne-am căutat și în afara telefoanelor de sărbători. Am vorbit cu Sergiu Costin, Gabi Paraschiv și alți fotbaliști care au adus două trofee în Galați în anul 2011. Cinstit, dacă aș avea posibilitatea, la noua echipă a Galațiului aș numi conducători dintre acei sportivi care au dus Oțelul în Liga Campionilor. Ar fi ceva extraordinar! Cu toți cei cu care am discutat pe parcurs, am vorbit despre Oțelul, despre fotbalul gălățean și mi-au transmis că, oricând, dacă ar fi nevoie de ei, aș putea apela liniștit la sprijinul lor. Marea familie a Oțelului nu va muri niciodată!
- Ce jucători aveți la dispoziție în acest moment și cine ar fi "vedetele"?
- E mult spus vedete, mai ales că jucăm la nivelul Ligii a III-a, dar mă bucur să-l am căpitan pe Marian Cârjă, fost component al Oțelului. Cu regret spun că, din cauza faptului că situația încă este neclară, l-am pierdut pe Silviu Ilie, campion cu Oțelul, care a jucat la FC Metalosport până în vara acestui an. De asemenea, nu mă feresc să vă spun că am discutat cu Samoel Cojoc, Lucian Murgoci, Ciprian Milea, George Cârjan, Marius Macare, oameni cu multe meciuri în Liga I, gălățeni, care s-au arătat interesați de acest proiect. Apoi, vă spun cu mâna pe inimă că din urmă vin jucători cu un potențial uriaș. Pentru ei, pentru acest izvor, Galațiul trebuie
să revină pe harta fotbalului!
- Ați discutat cu Marius Stan în ultima perioadă despre o reîntoarcere a acestuia în fotbal?
- Cu domnul Stan am vorbit deseori, toată lumea știe cine este Marius Stan în fotbalul românesc, însă nu știu dacă și când ar reveni domnia sa în fenomen. Totuși, sunt convins că și din politică, acolo unde activează acum, se va bucura și va susține renașterea fotbalului gălățean.
CINE E VIOREL TĂNASE
- născut pe data de 7 octombrie 1970 la Galați.
- echipe la care a jucat: 1988-1993 Oțelul Galați, 1993-1994 Dinamo București, 1994-1999 Oțelul Galați, 1999-2001 Maccabi Netanya, 2001-2003 Oțelul Galați, 2003-2004 FC Argeș Pitești, 2004-2007 Oțelul Galați
- a activat ca antrenor la: 2008-2009 Oțelul II, 2009-2011 Dunărea Galați, 2012 Farul Constanța, 2012-21013 Oțelul Galați, 2013-2014 Sporting Club Bacău
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”