Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 05 iulie 2022 12:27 / Actualizat marti, 05 iulie 2022 12:47
Francois Yabré, 31 de ani, fundaș central ivorian la nou-promovata Oțelul Galați, povestește cum e viața lui după trei ani în România și e convins că fosta campioană poate lupta să ajungă din nou în Liga 1.
Francois Yabré este unul dintre jucătorii care au contribuit din plin la promovarea în eșalonul secund a fostei campioane a României din 2011, Oțelul Galați. Dunărenii au luat-o de jos, de la „județeană”, au urcat în Liga a 2-a, iar Dorinel Munteanu, antrenorul-manager al formației, a anunțat că are planuri mărețe.
A transmis aceleași idei și jucătorilor, iar fundașul central ivorian, convocat și la naționala Burkina Fasso, are aceleași gânduri. Francois a ajuns în 2019 în România, după un deceniu în care a trăit, s-a educat și a făcut fotbal în Norvegia.
Fundașul Oțelului promite: „Nu vom fi turiști”
- Francois, ce poate oferi Oțelul Galați în primul sezon de la revenirea în Liga a 2-a?
- Oțelul este un club mare, are o poveste frumoasă, poate să fie din nou la cel mai înalt nivel. Sunt ferm convins că vom face totul ca să ajungem în elită. Ar fi minunat să revenim în Liga 1, ne vom antrena cât mai bine posibil pentru ca aceste vorbe să se poată transforma în fapte, în realitate.
- La cât estimezi șansele ca Oțelul să poată promova la finalul ediției 2022-2023?
- Este cam devreme, suntem în perioada precompetițională, dar cu siguranță nu vom fi turiști în divizia secundă. Am venit cu ambiție, Oțelul Galați e club mare, fost campion, toți cei care îmbrăcăm tricoul echipei știm care este visul. Iar suporterii ne dau un avânt extraordinar.
Francois Yabré: „Dinamo? Vom vedea cine va câștiga”
- Dinamo este un brand de tradiție în România, a ajuns în eșalonul secund. Cum aștepți un asemenea duel?
- Îmi plac astfel de meciuri, am jucat împotriva Rapidului, Petrolului, alte echipe cu tradiție. În astfel de confruntări e foarte frumoasă atmosfera, meciurile mari dau energie fotbaliștilor, e cel mai frumos să joci cu mulți spectatori, acasă sau în deplasare. O să vedem cine va câștiga când vom juca împotriva lui Dinamo, ne-am format o mentalitate la Galați de a nu ne teme de nimeni.
- Ai vreo echipă sau jucător din România care să-ți placă în mod special?
- În 2019, imediat după ce-am ajuns în țara voastră, am văzut multe partide ale Craiovei, atunci eram fanul acelei formații. Sunt mulți fotbaliști români interesanți, dar nu le-am reținut numele neapărat.
Francois Yabré: „Am renăscut la Galați”
- Cum a fost drumul tău în România, până acum?
- La Oradea am jucat la Luceafărul și m-am simțit bine, m-am acomodat rapid, orașul și oamenii erau foarte primitori, iar atmosfera cool. Apoi, m-am mutat la Târgu Jiu, mă acomodasem, a fost așa și-așa. Pentru ca apoi să trec la Aerostar Bacău, unde iar nu m-am simțit fericit și nu mi-a fost bine ca la Oradea.
- La Galați?
- La Galați am renăscut, sunt aici de un an, mă simt ca acasă, datorită grupului, oamenilor din oraș. E foarte important să fii mulțumit, fericit, la locul de muncă, să ai un feeling bun, să fii motivat zi de zi.
- Care sunt calitățile tale?
- Este dificil să vorbesc despre mine. (râde) Veniți la meciurile Oțelului și veți vedea de ce sunt în stare.
- Cum ești în afara terenului?
- Sunt un om care stă mult acasă, mă antrenez și unde locuiesc. Acolo îmi petrec cea mai mare parte a timpului liber. Sau la o cafea cu prietenii.
Merge duminica la biserică
- Sunt frumoase româncele?
- Da, da (râde). Sunt frumoase, bineînțeles. Totuși, mintea și banii sunt doar pentru fotbal, în ceea ce mă privește. Dacă este planificat să întâlnesc pe cineva deosebit în viața mea, OK, fie, însă prioritatea mea este fotbalul.
- Există ceva în mod deosebit ce-ți place să faci în timpul liber?
- Am vizitat diverse mănăstiri, din Transilvania, din Moldova. Cu fostul meu coleg Cristi Lupuț, de la Oradea, m-am dus într-o duminică la 3-4 mănăstiri! Sunt catolic, dar intru fără probleme în bisericile ortodoxe. Eu nu văd diferențe, intru în orice locaș al Domnului ca să mă rog. Merg duminica la slujbele ortodocșilor, merg ca să mă rog.
8 echipea adunat în carieră Yabré, jumătate în Norvegia, jumătate în România: Mjondalen, Strommen, Kongsvinger, HamKam, Luceafărul Oradea, Pandurii Viitorul Tg. Jiu, Aerostar Bacău și Oțelul Galați
Cum vede România după 3 ani petrecuți în diverse orașe
- „Îmi place că aveți din ce în ce mai multă grijă de orașe, iar oamenii sunt îngrijit îmbrăcați. Am observat că România are un potențial enorm, aveți nevoie de mai multă motivație ca să faceți lucruri bune”
- „Am aflat că România a avut și are oameni inteligenți, în diverse domenii, de la cultură la medicină. Nu știu de ce nu promovați mai mult personalitățile care s-au afirmat în diverse domenii, să vă lăudați cu Eminescu sau cu Henri Coandă, cu Hagi ori cu Nadia! Și să promovați mai mult turismul intern”
- „Am locuit mulți ani în Norvegia, mi s-au implementat disciplina și rigoarea de acolo. Aici oamenii sunt mai calzi, mai deschiși. Mie îmi spun: «Ce faci, frate?». Peste tot. E mare lucru să-ți spună «frate» un străin, care e diferit de tine. Îmi place că eu comunic foarte ușor cu românii”
- „O chestie care mă uluiește este faptul că parcați mașinile oriunde vă vine! Dacă un om sau pasagerul are nevoie de ceva de la un magazin sau ia pe cineva, sau trebuie să lase ceva, oprește fix în acel loc și gata! Nu-i pasă de alți șoferi sau de cât de aglomerat poate deveni locul”