Articol de Viorel Tudorache - Publicat miercuri, 16 noiembrie 2022 14:40 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2022 14:49
Nicolae Badea (74 de ani) a angajat una dintre cele mai influente case de avocatură, „Dragne & Asociații” pentru a bloca în instanță aprobarea Planului de reorganizare modificat al SC Dinamo 1948 S.A, propus de administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, și validat de Adunarea Creditorilor, la 14 octombrie 2022.
Avocații lui Badea acuză că APCH intenționează să devină acționar majoritar, cu peste 99% din capitalul social, în baza unei înțelegeri ilicite cu administratorul judiciar.
„Modificarea capitalului social în forma propusă de administratorul judiciar se fundamentează pe o cauză ilicită, respectiv pe înțelegerea ilicită dintre administratorul judiciar, pe de o parte, și APCH, în calitate de acționar și creditor, pe de altă parte, având ca scop dobândirea de către APCH a calității de acționar majoritar al Dinamo ci o deținere de peste 99% din capitalul social”, se arată în contestația formulată la Tribunalul București.
Clubul deținut de omul de afaceri, ACS FC Dinamo, care deține 7,031% din acțiunile grupării din Liga a 2-a, mai susține în contestație faptul că sumele de bani cu care este înscrisă APCH în Tabelul Definitiv Actualizat ar fi de fapt veniturile proprii ale lui Dinamo 1948 S.A.
„Din cuprinsul Planului de reorganizare modificat nu rezultă care este sursa fondurilor cu care APCH a finanțat activitatea debitoarei de la data deschiderii procedurii și până în prezent, respectiv din ce se compune creanța curentă a APCH care urmează să fie convertită în acțiuni la capitolul social al Dinamo.
Deși am solicitat administratorului judiciar informații și clarificări sub acest aspect, până la data formulării prezentelor obiecțiuni, administratorul judiciar nu a dat curs solicitării noastre. De asemenea, am solicitat administratorului judiciar informații cu privire la sumele încasate de către debitoare din vânzarea de bilete pentru meciurile organizate, solicitare la care de asemenea nu am primit răspuns.
Cu toate astea, investit fiind fiind cu analiza legalității Planului de reorganizare modificat, judecătorul sindic este rugat să pună în vedere administratorului judiciar să prezinte informații și clarificări în ceea ce privește creanța curentă a APCH, întrucât există indicii puternice cu privire la faptul că aceste fonduri nu reprezintă venituri proprii ale APCH, ci venituri care în realitate se cuvin Dinamo.
În concret, învederăm judecătoruluiv sindic ca, sumele cu care APCH a finanțat activitatea debitoarei nu reprezintă resurse financiare proprii ale acesteia, ci venituri din vânzarea de bilete pentru meciurile organizate de debitoare, venituri proprii ale debitoarei, însușite în mod fraudulos de către APCH și ulterior acordate sub formă de împrumut către Dinamo.
Astfel, din informațiile pe care subscrisa le deținem la acest moment, rezultă că sumele din vânzarea de bilete pentru meciurile organizate de debitoare, au următorul circuit: procesatorul www.bilete.ro, respectiv platforma de pe care sunt achiziționate biletele la meciurile organizate de Dinamo, încasează prețul acestor bilete din care își reține comisionul care i se cuvine, virând diferența către APCH, promotorul Programului DDB. La rândul său, APCH, în loc să își rețină comisionul cuvenit pentru activitatea desfășurată și să vireze diferența către organizatorul meciurilor, respectiv către debitoarea Dinamo, APCH acordă împrumuturi debitoarei din aceste sume.
Prin acest mecanism fraudulos, girat de către administratorul judiciar pe tot parcursul procedurii de insolvență, Dinamo este împrumutată de către APCH cu sume care, în realitate, reprezintă venituri ale debitoarei din vânzarea biletelor pentru meciurile pe care le organizează și pentru organizarea cărora angajează o serie de cheltuieli.
Având în vedere că sumele de bani din care se compune creanța curentă a creditoarei APCH reprezintă în realitate sume de bani care se cuvin Dinamo propunerea administratorului judiciar de conversie a acestei creanțe în acțiuni la capitolul social al debitoarei apare ca fiind menită să ascundă sursa de proveniență a fondurilor care compun creanța APCH împotriva Dinamo”.
Replica lui Răzvan Zăvăleanu
Administratorul judiciar, Răzvan Zăvăleanu, respinge acuzațiile formulate de Nicolae Badea. „Contestatoarea prezintă o stare de fapt mincinoasă și încearcă să inducă în eroare judecătorul sindic. Contestația a fost promovată doar cu scopul direct de a tergiversa punerea în discuție a confirmării Planului de reorganizare modificat”.
Referitor la biletele de meci, Zăvăleanu a făcut următoarele precizări pentru instanță:
„Biletele-donație emise de către APCH nu conferă cotizanților dreptul de acces pe stadion la meciurile oficiale ale echipei Dinamo sau vreun alt drept asupra debitoarei.
Dinamo 1948 este organizatorul oficial al meciurilor susține de către echipa de fotbal, vândute prin platforma Bikete.ro, aceste bilete fiind singurele care conferă dreptul de acces fizic pe stadionul unde se organizează fiecare eveniment în parte.
60 de puncte-obiecțiuniare contestația formulată de Nicolae Badea împotriva aprobării Planului de reorganizare modificat al SC Dinamo 1948 S.A.
APCH are veniturile sale proprii din cotizațiile sau donațiile făcute de suporteri. Într-un efort unic în sud-estul Europei, în perioada ianuarie 2022 - prezent, clubul a fost susținut de suporteri, uniți în Programul DDB (Doar Dinamo București), inițiat de Asociația Peluza Cătălin Hîldan, iar fără acest angajament incredibil, Dinamo 1948 ar fi fost deja în faliment".
O decizie în privința contestației formulate de Nicolae Badea va fi comunicată miercuri, 16 noiembrie, de judecătorul sindic. Instanța va analiza și contestația lui Dorin Șerdean, acționarul majoritar, care încearcă, de asemenea, blocarea aprobării Planului de reorganizare modificat.
Planul de reorganizare modificat, prin care APCH speră să devină acționar majoritar, prin conversia datoriilor în acțiuni, ar urma să aibă loc luni, 21 noiembrie.