FOTBAL  »  LIGA 2  »  PROPUNERE

Strigătul de disperare al unui club din Liga 2: „Vrem două serii, e esențial!”

ASU Poli Timișoara e primul club din Liga 2 care propune oficial implementarea unui sistem cu două serii în liga secundă.
ASU Poli Timișoara e primul club din Liga 2 care propune oficial implementarea unui sistem cu două serii în liga secundă.

Articol de GSP - Publicat miercuri, 12 august 2020 16:35 / Actualizat miercuri, 12 august 2020 16:54

ASU Poli Timișoara e primul club din Liga 2 care propune oficial implementarea unui sistem cu două serii în liga secundă. 

  • CONTEXT: Federația Română de Fotbal ar putea să renunțe în viitorul sezon la organizarea cu o singură serie de Liga 2 și să creeze două. Comitetul Executiv va hotărî cum va arăta liga a doua, după ce FRF o să consulte și cluburile. Avantajul existenței a două serii l-ar constitui reducerea cheltuielilor cu deplasările pentru meciuri, fiindcă ar mai dispărea din programul echipelor unele călătorii foarte lungi. - Detalii pe larg, AICI!

Clubul violet, profund afectat financiar de criza de coronavirus, trece prin momente extrem de dificile. Într-o amplă scrisoare publicată pe site-ul oficial, reprezentanții echipei suporterilor timișoreni solicită desfășurarea noului sezon într-un format cu două serii, pentru a limita din cheltuielile uriașe efectuate pe deplasări.

ASU Poli: „Vrem două serii, e esențial!”

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă din toate punctele de vedere. Contextul social și economic nu e deloc favorabil desfășurării în condiții normale a activității unui club sportiv, cea mai mare problemă fiind incertitudinea ce planează asupra tuturor aspectelor organizaționale ale acestuia. În acest sens clubul Politehnica Timișoara dorește să se adreseze prin intermediul acestei scrisori deschise tuturor participanților la fenomenul fotbal, deoarece considerăm că e de datoria noastră, a tuturor, să găsim cele mai bune soluții pentru ca viitorul sezon să se desfășoare în cele mai bune condiții, având în vedere situația extraordinară în care ne găsim.

  • Considerarea următorului sezon de Liga 2 ca fiind unul de tranziție și disputarea acestuia într-un sistem organizatoric cu două serii, împărțirea echipelor făcându-se după criteriul geografic (est – vest). Considerăm acest lucru ca fiind esențial, din mai multe motive. Un campionat într-o singură serie cu 21 de echipe înseamnă un număr foarte mare de meciuri. Vor exista cazuri de meciuri care vor trebui amânate și reprogramate datorită cazurilor de infectare, așa cum am văzut și în finalul sezoanelor trecute de Liga 1 și Liga 2. În cazul unui program extrem de încărcat nu vor exista date disponibile pentru a reprograma un anumit număr de meciuri, cel puțin fără a afecta programul de pregătire al cluburilor. 
  • De asemenea, într-un sistem cu două serii cheltuielile de organizare ale cluburilor sunt mai reduse, datorită distanțelor relativ scurte pe care trebuie să le parcurgă până în orașul în care dispută un joc, acest lucru putând contribui și la scăderea riscului de infectare al celor care fac deplasarea (jucători și staff). Pentru a compensa numărul scăzut de jocuri dintr-un sistem cu două serii (una de 10 echipe și una de 11 echipe), precum și eventualele diferențe de valoare dintre cele două serii, se poate organiza un sistem play-off cu primele trei clasate din fiecare serie. Acest lucru poate spori și atractivitatea viitorului sezon, din punct de vedere al publicului și al deținătorilor drepturilor media.
  • Stabilirea unui regulament extrem de clar cu privire la situațiile de infectare ce pot apărea în cadrul unui club, în timpul sezonului, și felul în care acestea afectează din punct de vedere sportiv clubul. Este imperios necesar să se cunoască de la început implicațiile pe care unul sau mai multe cazuri de infectare pot afecta din punct de vedere sportiv clubul, prin neprogramări, depunctări, anulări ale unor rezultate, astfel încât să putem ști cum vom lua cele mai bune decizii în vederea organizării activității.
  • Inițierea de discuții și dezbateri publice între reprezentanții Federației Române de Fotbal, Ministerului Sănătății, și a oricăror alte instituții abilitate, în vederea revizuirii protocolului sanitar pe care cluburile trebuie să îl aplice, a măsurilor de protecție pe care fiecare club este obligat să le respecte, inclusiv în privința testărilor Covid ce trebuie efectuate. Trebuie avut în vedere că fotbalul este, probabil, singurul domeniu în care se solicită testări obligatorii la locul de muncă pentru ca activitatea să poată fi desfășurată, lucru ce nu este prevăzut legal în alte domenii în care există interacțiune fizică între un număr mai mare de angajați, în spații închise. În cazul în care testările rămân obligatorii, se pot iniția discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru realizarea testelor în spitale de stat, toți componenții lotului fiind asigurați în sistemul național de sănătate.
  • Acordarea de sprijin financiar de către Federația Române de Fotbal, sub orice formă legală posibilă, din surse proprii sau externe, cluburilor afectate de pandemia de coronavirus. Considerăm oportună reducerea taxelor de participare în competiție pentru o perioadă limitată, astfel încât bugetele cluburilor să nu fie împovărate suplimentar în această perioadă. Finanțările pot, de asemenea, veni sub formă de granturi acordate în baza unor proiecte depuse de către cluburi, pentru activitatea la nivel de seniori sau în sectorul juvenil.
  • În cazul în care nu pot fi puse la dispoziție fonduri suplimentare directe din partea Federației Române de Fotbal, considerăm oportună inițierea lobby-ului pe lângă autoritățile cu putere de decizie, pentru acordarea de finanțări din bugetul de stat, nerambursabile, pe bază de proiect. S-a discutat la începutul lunii iulie de granturi acordate organizațiilor sportive afectate de pandemia de coronavirus, considerăm oportună reluarea dezbaterilor publice pe marginea acestui subiect, astfel încât să poată fi stabilite prioritățile cluburilor sportive și modul în care ar trebui să se acceseze aceste finanțări. De asemenea considerăm important ca toate cluburile sportive să fie informate în permanență cu privire la oportunitățile de finanțare pe care le pot accesa, pe parcursul desfășurării sezonului.
  • Stabilirea unui mod de desfășurare a pregătirii și competițiilor la nivel juvenil. Politehnica Timișoara are una dintre cele mai bune academii de fotbal din țară, sportivii noștri fiind angrenați atât în competițiile de Elită, cât și în campionatele naționale, la toate categoriile de vârstă. Considerăm că ar trebui făcute mai multe scenarii de lucru, împreună cu reprezentanții cluburilor de juniori, astfel încât micii sportivi să nu aibă perioade de inactivitate și să își poată desfășura activitatea într-un mod cât mai apropiat de normal.
  • Considerăm ca fiind extrem de importantă consultarea între toate părțile implicate în sezonul 2020/2021 al Ligii a 2-a. Toate deciziile ar trebui să se ia în mod democratic, în urma unor dezbateri a tuturor aspectelor, prin votul membrilor afiliați. Astfel încât toate deciziile să se ia având în vedere ceea ce este mai bine pentru fiecare club în parte”. 

VIDEO Un nou sistem competițional pentru Liga 1 din 2020-2021

Citește și alte știri despre Liga 2:

Se schimbă sistemul în Liga 2? Planul de ultim moment gândit de FRF

Daniel Niculae a spus „NU” Rapidului! Cum motivează decizia: „Nu pot lucra cu anumite persoane de acolo” + Ce spune despre relația cu Pancu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » Cum arată primul „11” gândit de Mircea Lucescu + Cele mai bune cote
Nationala
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » Cum arată primul „11” gândit de Mircea Lucescu + Cele mai bune cote
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Campionate
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
Nationala
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (7)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  14 August 2020, 18:55
Postat de robotzel pe 14 August 2020, 14:07

eu as desfiinta ideea de serii. sunt prea multe deplasarile? atunci mai putine echipe intr-o singura serie. liga a 3-a tot cu o serie, liga a 4-a la fel. cum este in anglia si ajungem sa avem 10 divizii. ce dumnezeule mare este nevoie sa avem n-spe serii dupa care sa avem probleme cu un numar de n echipe care se retrag pentru ca au ajuns artificial acolo. astfel se cerne valoare si raman doar echipe potente financiar.

Nu gandesti bine. Iei modelul din Anglia si consideri ca fiind din Anglia automat e si cel bun , bun si pentru noi. Ce propui tu duce la un carnat de divizii in care toate echipele se deplaseaza la nivelul intregii tari cu cheltuieli in Romania imposibile, una aspect, dar mai important rup jucatorii de reprezentarea locala si creeaza o mare distanta intre nivelurile diviziilor facand mult mai anevoioasa ascensiunea prin selectie a jucatorilor de la divizia unde rasar spri varful piramidei spre nationala.

robotzel
robotzel  •  14 August 2020, 14:07

eu as desfiinta ideea de serii. sunt prea multe deplasarile? atunci mai putine echipe intr-o singura serie. liga a 3-a tot cu o serie, liga a 4-a la fel. cum este in anglia si ajungem sa avem 10 divizii. ce dumnezeule mare este nevoie sa avem n-spe serii dupa care sa avem probleme cu un numar de n echipe care se retrag pentru ca au ajuns artificial acolo. astfel se cerne valoare si raman doar echipe potente financiar.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  13 August 2020, 13:07

De ce 2 si nu 4. Radem glumim dar 4 serii in B e formula perfecta pentru liga 2. Se cresc jucatori nu salarii de jucatori si retete de tv care sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează