FOTBAL  »  LIGA 2  »  PROMOVARE

EXCLUSIV Un veteran de 37 de ani, eroul „barajelor” de promovare în Liga 2 » 4 goluri într-un rezultat istoric în orașul cât o comună: „Ceva cum rar am întâlnit!”

Victoraș Astafei, foto Instagram
Victoraș Astafei, foto Instagram

Articol de - Publicat joi, 06 iunie 2024 17:57 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 18:35

Șase ani de existență. Doar atât are la activ Unirea Ungheni, unul dintre new-entry-urile viitorului sezon din Liga 2. Clubul din județul Mureș a dat lovitura în barajul cu CS Gloria Bistrița, asigurându-și promovarea după două meciuri de poveste reușite de „veteranul” Victoraș Astafei, ajuns la aproape 37 de ani.

După Comuna Recea și Dumbrăvița în precedentele sezoane, o altă apariție neobișnuită și-a croit drum spre cel de-al doilea eșalon fotbalistic al țării. Unirea Ungheni, club antrenat de Florentin Petre, a dat lovitura în fața continuatoarei Gloriei lui Tata Jean și va evolua în premieră în Liga 2 de la vară.

Orașul de 27.000 de locuitori, din nou în Liga 2 după 20 de ani! Primărița Elena Lasconi le-a luat fața fotbaliștilor la petrecerea de promovare
PROMOVARE
Orașul de 27.000 de locuitori, din nou în Liga 2 după 20 de ani! Primărița Elena Lasconi le-a luat fața fotbaliștilor la petrecerea de promovare

Unirea s-a înființat în 2018 și în decurs de doar șase ani a reușit să facă pasul cel mare spre liga secundă. Ungheniul va fi una dintre cele mai mici localități prezente în liga secundă: doar 7.000 de locuitori contabiliza orașul transilvănean la recensământul din 2021.

Moștenirea lui Victoraș Astafei. Patru goluri și promovare

Eroul incontestabil al promovării a fost un nume cu rezonanță în fotbalul românesc, cu 182 de meciuri pe prima scenă a României. Victoraș Astafei, fost la FCM Târgu Mureș, Gaz Metan, Oțelul, Petrolul, Sepsi și FC Botoșani, a înscris toate cele patru goluri ale Unirii în „dubla” decisivă cu Gloria Bistrița (2-2 și 2-1).

Ajuns la aproape 37 de ani, fotbalistul originar din Târgu Mureș a izbutit câte o „doppietta” atât în turul de la Bistrița, încheiat 2-2, cât și în manșa retur de la Ungheni (2-1). Patru goluri care au asigurat, practic, promovarea istorică în Liga 2.

La gruparea pregătită de Florentin Petre mai evoluează, printre alții, Ovidiu Horșia, fotbalistul crescut în Academia FCSB, și Istvan Fulop, fostul mijlocaș ofensiv de la FC Botoșani și Sepsi.

Astafei, despre secretele Unirii Ungheni: „Grup cum rar am întâlnit la toate echipele la care am jucat!”

La 24 de ore de la momentul care a însuflețit întreaga comunitate din Ungheni, Victoraș Astafei, MVP-ul Unirii, și-a expus sentimentele într-un dialog purtat cu Gazeta Sporturilor:

„Sincer, eu am fost doar finalitatea muncii colegilor mei și ajutorul lor în marcarea golurilor. Și mă gândesc la tot ce am construit în trei ani de zile... Pentru că în primul an am fost în play-off pe locul 3, în al doilea am pierdut finala cu Hunedoara și acum am promovat, spun eu meritat.

Am construit, pe lângă o echipa puternică și cu calitate, un grup cum rar am întâlnit la toate echipele la care am jucat.

Mă bucur enorm de mult că am reușit o astfel de performanță și mai ales că am reușit asta la clubul la care am debutat în fotbalul de seniori. Sunt cel mai fericit om! Am suferit mult, am muncit mult și fericirea este mult mai puternică acum”, a declarat pentru GSP fotbalistul care și-a început cariera de profesionist în 2004, tot în tricoul unei echipe din Ungheni.

Acum, tot ce urmează pentru mine este un bonus! Am reușit ceea ce ne-am propus, ca în maxium trei ani să fim în Liga 2

- Victoraș Astafei

„Infrastructură, stabilitate și fără promisiuni deșarte”

Întrebat despre momentul de cotitură al sezonului, Astafei a mărturisit:

„Pe tot parcursul sezonului, le-am spus colegilor și tuturor celor din jurul echipei, staff și conducere, că suntem puternici și vom promova! Tot timpul am fost un optimist și, chiar dacă multă lume nu ne-a dat nicio șansă, eu niciodată nu m-am descurajat și am știu ca vom reuși.

Au fost multe momente cheie... însă mi-am dat seama că e anul nostru când, înainte de play-off, la meciul cu Mediaș, am arătat ca o echipă matură, chiar dacă ne jucam aproape tot sezonul în acele minute. De acolo, surplusul de încredere și forță ne-a adus până la promovarea asta incredibilă în detrimentul multor echipe puternice.

Un veteran de 37 de ani, eroul „barajelor” de promovare în Liga 2 » 4 goluri într-un rezultat istoric în orașul cât o comună: „Ceva cum rar am întâlnit!”
Victoraș Astafei, în tricoul Unirii Ungheni / Sursă foto: Facebook

Eu, în 3 ani de zile la Ungheni, mi-am dorit să ating borna de 20 goluri în primul sezon. Am reușit. 25 în al doilea și 25 + în cel de-al treilea. Am reușit și asta.

Însă cel mai important a fost obiectivul final, acela de a promova. Am construit aici, împreună, o echipa sănătoasă din toate punctele de vedere: infrastructură, stabilitate financiară si fără promisiuni deșarte.

Antrenorii pe care i-am avut de-a lungul timpului, Stuparu, Flavius Sabău și Florentin Petre, președintele și, în special, domnul primar, plus încă o mână de oameni care chiar au crezut în acest proiect, merită tot respectul județului Mureș!”, a mai spus Astafei.

Vreau să îmi felicit băieții, au fost extraordinari pe toată perioada de când îi antrenez.

Le mulțumesc autorităților pentru că mi-au oferit posibilitatea de a antrena o echipă bună, o echipă de caracter. Performanța pe care am făcut-o este extraordinar de mare, ținând cont că suntem un orășel mic, un orășel care, cu siguranță, va avea multe de spus pe viitor. Deocamdată vreau vacanță, dar, cu siguranță, lucrurile vor fi frumoase.

Florentin Petre, antrenor Unirea Ungheni, conform zi-de-zi.ro

VIDEO Amintirile lui Victoraș Astafei: cui i-a scris o poezie pe vremea cand era jucător

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (2)
magic4ever
magic4ever  •  06 Iunie 2024, 22:02

Astafei putea sa mai joace fara probleme in liga 2...

mihai_capraru
mihai_capraru  •  06 Iunie 2024, 19:14

Un jucator care merita respect. Pe unde a fost, nu a dezamgit, nu am citit articole ale Andrei Mocanu despre el sau prietena/sotia lui. Genul de jucator care baga "carca", muncitor, care nu si-a batut joc de fotbal. Talent mediu, dar atitudinea fata de fotbal l-a ajutat sa fie peste altii mai talentati ca el.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează