Articol de Alexandru Barbu - Publicat miercuri, 16 februarie 2022 23:15 / Actualizat joi, 17 februarie 2022 12:37
Viitorul Pandurii Tg. Jiu, clubul clasat pe locul 15 în Liga 2, a intrat în insolvență. Vlad Rusu, atacantul de 31 de ani al echipei, și-a spus oful: „E o sclavie în fotbalul din România!”.
- Jucătorul șlefuit de FCSB - cu meciuri în Liga 1 la Viitorul (actuala Farul) sau Petrolul - susține într-o postare pe Facebook că nu a mai fost plătit de Viitorul Pandurii din iulie 2021;
- Rusu s-a accidentat grav în august anul trecut, moment în care a fost abandonat de club.
Gazeta l-a contactat pe Vlad Rusu pentru a afla în detaliu situația fotbalistului român uitat de un club care driblează datoriile către jucători prin intrarea în insolvență.
Interviu GSP cu Vlad Rusu: „E sclavie la noi, mi-a trecut prin cap să mă las”
- Salutare, Vlad! Vedeai venind această insolvență?
- Nu a știut nimeni absolut nimic, a fost totul de pe-o zi pe alta. Eu nici nu am mai fost atât de conectat la echipă.
- Cum așa?
- Sunt accidentat de o bună perioadă de timp, de la un joc cu Chiajna din vară. Am trecut printr-o operație destul de complicată, de-atunci am făcut recuperarea la Constanța, la mine în oraș, nu am mai fost la echipă. Clubul nu mi-a asigurat nimic, m-am ocupat și am plătit eu recuperarea, operația, medicamentația.
- Ce problemă ai avut?
- La piciorul drept, sub fesă, mi s-a smuls tendonul de os, e o accidentare rară, se întâmplă o dată la 10 ani în fotbal, așa mi-au spus medicii. Practic, mușchii se desprind și trebuie puși la loc. Acum sunt în curs de recuperare. Recuperarea durează 7-8 luni, la mine au trecut cam 5, așa că mai am o lună, două până revin.
- Te mai gândești la restanțe?
- Maxim 10% din datorii putem recupera. Noi, fotbaliștii, recuperăm cel mai puțin dintre angajați după intrarea clubului în insolvență. Șansele să mai iei ceva sunt foarte reduse, spre 0 chiar!
- Despre ce sumă e vorba? Cât îți datorează clubul?
- Aș prefera să nu spun. Nu e o sumă mică, dar nici de ordinul sutelor de mii de euro, așa cum avea Maftei pe la CFR Cluj. Nici nu contează suma. Poți să ai și 3 lei. Dacă ai muncit pentru ei, mi se pare normal să fii recompensat. Sigur, cu cât ai mai mare salariul, cu atât ai o pagubă mai mare.
La început a fost OK la Viitorul Pandurii, doar o lună sau două de întârzieri. După ce m-am accidentat, adică de aproape 6 luni, nu m-a contactat nimeni din club! Nimeni! Nu m-au întrebat nici dacă mai trăiesc, nimic! Asta m-a durut mai tare decât restanțele salariale. Doar Cristian Lupuț, antrenorul de la acea vreme al echipei, m-a sunat, dar el a plecat rapid
Vlad Rusu
- Cum te-ai descurcat fiind neplătit de atâtea luni?
- Eu nu pot să mă plâng, am avut ceva rezerve, dar mă întreb ce au făcut jucătorii care n-au avut, care sunt la început, care au 18-19 ani. E greu să strângi niște bani până la vârsta asta.
„Regulamentele sunt făcute pentru cluburi”
- Ai apelat și la Comisii.
- Da, trebuie să depui memorii peste memorii. E o chestie de neînțeles! Să depui un memoriu în România... Păi, ești neplătit de 6-7 luni, depui memoriu, și mai durează 2-3-4 luni până ai banii în cont, dacă mai iei ceva. E inimaginabil! O sclavie în toată regula!
- Se tergiversează la nesfârșit...
- Regulamentele sunt făcute astfel încât procesul să fie prelungit, totul în avantajul cluburilor. Pentru că jucătorii nu votează, votează cluburile. Dacă jucătorii ar fi avut și ei un drept de vot, poate s-ar mai fi schimbat lucrurile.
Am mai avut probleme în România. De la Petrolul am plecat în iarna sezonului 2015-2016 cu 2-3 luni restanță, bani pe care nu i-am primit nici până acum. Am fost la Unirea Constanța, care i-a luat locul Farului în Liga 2, a intrat în insolvență și am mai luat doar un salariu din 3. La Turris am fost împrumutat de la Viitorul Pandurii, dar am stat puțin, vreo două luni, iar clubul s-a desființat
Vlad Rusu
- Există o soluție?
- Trebuie modificat regulamentul. AFAN, prin președintele Hulubei, încearcă de 10 ani să schimbe ceva, să vină cu propuneri. Dar în 10 ani nu s-a întâmplat absolut nimic. Nu s-a implementat nimic din ce a propus AFAN. În fotbalul de afară este un fond de garantare al salariilor, a fost o discuție și la noi, ca jucătorul să aibă măcar un salariu pus de-o parte, să aibă garanția că într-un an se alege, nu știu, cu două salarii. Nu s-a dorit nici chestia asta. Afară se garantează și salariul pe un an!
- Apropo de AFAN, te-au ajutat în ultimele luni?
- Sunt mai mult decât binevoitori, prin ei am depus memoriile. Însă sunt legați de mâini și de picioare, nu au nicio putere de decizie!
„Noi, jucătorii, nu suntem solidari”
- Ți-a trecut prin cap să te lași de fotbal?
- E imposibil să nu-ți treacă prin cap să renunți, mulți jucători trec prin asta. Dacă ai 20 de ani și te confrunți cu probleme de genul ăsta 2-3 ani, cred că ți se ia și te apuci de altceva. La peste 30 de ani, îți vine un pic mai greu să te reprofilezi.
- Sunt puțini care au curajul să iasă în față. E o teamă a jucătorului român, să nu-și creeze imaginea de „justițiar”?
- Probabil, da. S-a ajuns aici și dintr-o lipsă de solidaritate a noastră, a jucătorilor, pentru că puteam încerca să ne unim, să facem ceva de-a lungul anilor. Nu prea am făcut nimic. Iar mâine, peste un an, peste doi ani, un jucător care e plătit azi la timp poate ajunge să fie neplătit cu lunile.
Mulți dintre jucători așteaptă la infinit, fără să depună nici măcar un memoriu, ei cred promisiunile conducătorilor. Din păcate, nu se rezolvă absolut nimic așa. Mai ales că românii sunt prizonieri, nu au posibilitatea străinilor care se duc la FIFA, își iau bagajele și pleacă. Mi se pare o problemă și asta, se judecă folosind două măsuri diferite
Vlad Rusu
CV Vlad Rusu
- Data nașterii: 22.06.1990 (Constanța)
- Înălțime: 1.92m
- Debutul în Liga 1: FC Timișoara - FCSB 1-0 (22.05.2009)
- Echipele la care a evoluat în România: FCSB, Viitorul, Clinceni, Petrolul, Luceafărul, Energeticianul, Turris, Farul, Unirea Constanța, Viitorul Pandurii Tg. Jiu
- Echipe la care a jucat în străinătate: Beerschot V.A. (Belgia)
- Sezoane în Liga 1: 5
- Meciuri în Liga 1: 34
- Goluri în Liga 1: 5
- A marcat primul gol din istoria echipei lui Hagi în Liga 1, într-un Viitorul - FC Brașov 2-2 din 23 iulie 2012
Postarea lui Vlad Rusu de pe Facebook:
Un sfert din Liga 2 e în insolvență
Tribunalul Gorj a admis intrarea în insolvență a clubului din Tg. Jiu. Decizia instanței: „Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva debitorului Asociația Clubul Sportiv Viitorul Pandurii Târgu Jiu. În temeiul art. 73 din Legea privind procedura insolvenței, numește administrator judiciar FORINSOLV SPRL, cu un onorariu fix de 3000 lei/LUNĂ - ce va fi suportat din averea debitoarei”.
Creditorii au termen până pe 18.04.2022 pentru a se înscrie la masa credală. „Fixează termenul limită de depunere a contestațiilor la 2.05.2022. Fixează termenul de soluționare a contestațiilor la 16.05.2022. Fixează termenul pentru definitivarea tabelului creanțelor la 30.05.2022”, a mai anunțat Tribunalul.
Astfel, un sfert dintre echipele din eșalonul secund, 5, sunt oficial în proces de insolvență. În această situație se aflau deja Hermannstadt, Dunărea Călărași, Astra Giurgiu și Unirea Constanța.
Viitorul Pandurii, echipă antrenată de Eugen Trică, ocupă locul 15 în Liga 2, cu 20 de puncte adunate în 16 etape. Anul trecut, gorjenii au terminat pe locul 2 în grupa B a play-out-ului.
Citește mai multe știri despre fotbalul din Liga 2:
Claudiu Niculescu a adus la Chiajna un jucător de la Farul + alte două transferuri făcute azi